Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

lördag 31 januari 2015

Utfall januari - Affärsmodellen överträffar sig själv

Resultatet för familjens ekonomi i januari blev +100 tusen kronor, av det var drygt var drygt två tredjedelar värdeökning på vår portfölj. Det är synd att klaga när eget kapital växer 150 procent av de operativa intäkterna (det bolaget skulle man ju kunna tänka sig att investera i). Det var dock en näsbränna att januari blev den åttonde månaden (av de 28 sedan starten) när portföljen förlorade mot sixrx. 

Motgången kom trots att jag undrar om vi någonsin legat så rätt i vår makrobedömning, som den här månaden. Förnumstiga bloggkommentarer från undertecknad går uppenbarligen inte alltid hand i hand med kraftfullt handlande. Det var tre faktorer som fick porföljen att tappa en procentenhet mot index. För det första var exporterande amerikanska bolag något överviktade. För det andra åkte vi på en rapportsmäll i Qualcomm. För det tredje hade jag underskattat hur (för?) bra den svenska kronan och börsen skulle klara sig efter EcBoom. Nåja, nya tag. 

I längden är det egentligen ännu mer glädjande att affärsmodellen matar på med helt fantastiska operativa resultat. Vad sägs om att på en månad gå plus drygt 32 tusen för en tvåbarnsfamilj med inkomster efter skatt på drygt 70 tusen? Det är en rörelsemarginal som inte skäms för sig. Jag tror också året har en del möjligheter att gå ganska bra, för så vitt jag kan överblicka kommer capex att sjunka rejält (vi kan inte byta tak varje år).

Ekonomin i molekyler

Den här sidan heter ju molekylär ekonomi, så här kommer lite detaljer om rörelseresultatet. Portföljerna skriver jag om hela tiden, så de lämnar jag därhän - förutom sidorna här går allt att följa i på Shareville.

Utfall mot budgetNotera att Affärsmodellen, bland annat genom en kylskåps- och skafferirensning, höll nere kostnaden för mat till två barn och två vuxna (luncher vardagar exkluderade) till 1800 kronor. Jag tycker det är helt makalöst. Synd att problem med cykeln (som Affärsmodellen använder för att spara pengar) gjorde att kollektivtrafiken och därmed posten resor blev lite dyrare. 

En annan dryg kostnad var barnen. Nyckeltalet lär visst vara 1 miljon per barn under en uppväxt. Den gångna månaden kostade de dock mer än räntan på bolånen. Så här delar det upp sig

Avser Kostnad
Dagis -1 260,00 kr
Hobby -3 421,00 kr
Kläder -337,50 kr
Nöje -1 519,00 kr
Presenter -20,00 kr
Totalsumma -6 557,50 kr
Det skiljer sig rätt mycket över året. Januari är det uppstart av diverse aktiviteter (det kommer mer i februari). Däremot är kraven på presenter låga och kläderna redan inköpta. 

Vi valde att fylla på bufferten den här månaden, efter att ha bytt tak i slutet av förra året. Det kanske är lika bra - börsen är ändå rätt dyr just nu :)

4 kommentarer:

 1. Snygg sammanfattning. Vad mycket ni kan nettospara, får man fråga inom vilken bransch och privat eller offentlig sektor ni jobbar i? Behöver inte säga exakt såklart.

  Vänliga hälsningar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Också intressant att få en hint om hur mkt barn kostar för oss som vill ha det i framtiden.

   Mvh

   Radera
  2. Vi har båda vår bakgrund i statlig förvaltning som handläggare/specialister. Nu är vi ju i fyrtioårsåldern (jag född 1972 och Affärsmodellen 1976). Precis som för många andra lyfter inkomsterna den här perioden (lite olika karriärsteg). En av de briljanta saker Affärsmodellen drivit på är att inte automatiskt låta utgifterna följa med uppåt. Tvärtom är en av hennes mantran att hålla ekonomin i god form. Hon ser på det på samma sätt som träning. Det är i längden inte roligt när det förfaller och det som verkligen lyfter är resurserna (muskler eller pengar) räcker till något man tidigare inte klarat. I den operativa ekonomin hakar jag bara på och tycker det är roligt att det finns några pengar att förvalta i portföljen :)

   En sak jag förgäves sökt efter på nätet är hur den typiska inkomstfördelningen ser ut över livet. Det är väl egentligen det som styr hur mycket man borde spara.

   När det gäller barn - jo, de kostar en del. Ibland brukar biltidningar har månadskostnad för diverse finbilar. De dagar det är snöglop och dåligt humör på alla sittplatser i vår Ford Focus från 2002 brukar jag tänka att det här hade kunnat vara en BMW i8 :)

   Radera
  3. Intressant att höra. Ja för de flesta är det lätt att utgifterna följer med uppåt när de inte ser någon annan nytta med pengarna. Minns han som var med i Lyxfällan fast han tjänade 90k i månaden eller var det var på sitt företag. Bra jobbat av Affärsmodellen och bra liknelse med träning =)

   Hehe jag gillar BMW med men barn vore kul ändå.

   Radera

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam