Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

fredag 16 januari 2015

Pengaströmmar styr tävlingen just nu

Börsen styrs fortfarande främsta av makronyheter. Kapital flödar in och ut från börsen och mellan sektorer på ganska lösryckta data och analyser kring olja, konjunktur, inflation, räntor och valutor. Veckans hädelse var utan konkurrens att schweizerfrancen kopplades loss från euron. Det kommer påverka många resonemang länge. Det ska nog ses som en signal om att den europeiska ekonomin är på väg att devalveras igång med allt vad det innebär, exempelvis en ännu starkare dollar. Även om detta finns det dock många olika åsikter. Det återspeglar den genuina osäkerhet som finns om vart ekonomin är på väg just nu.

Det syns i tävlingen där Affärsmodellen såg Ica gynnas av stigande värderingar av tillgångsaktier medan Ngex följde andra gruvbolag ned i djupet i efterdyningarna på sjunkande kopparpriser. Det är lite oklart om den sistnämnda reaktionen är rimlig. Det beror mycket på om det är svag efterfrågan som styr eller om det snarare är sjunkande produktionskostnader när oljan blir billigare som pressar priserna. Om förklaringen är den senare lär det även gynna Örby Industriers SSAB där kursen pressats väl mycket senaste tiden, som jag kommenterat här.

Örby Industrier är den som bäst träffat trenden att bolag med försäljning i dollar går bra just nu. Stark lastbilsförsäljning från Volvo är ett exempel på detta. Även Solbulle har skördat dollar i veckan. Sectra, Trelleborg och Gunnebo har fått se kursen stiga.

Gottodix har fem aktier i tävlingen där de bara kommer nyheter runt rapporterna. Däremellan, som den gångna veckan är det ofta lugnt och stilla. Det är det däremot inte i Rockrävens portfölj (i år heller). Knappt sex procentenheter ned på en vecka gör inget när det finns mycket att ta av. Lite oroande är Aeorocrine föll tillbaka. Nu är det istället öresaktien Metallvärden som driver Rockrävens portfölj. En svår strategi men Rockräven trivs när det svänger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam