Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

torsdag 1 januari 2015

Örby Industrier och Solbulle vinnare i tävlingen 2014

Det blev Örby Industrier som med en marginal på några tiondelar till Affärsmodellen vann tävlingen om bästa gissning av nivån på sixrx vid årsskiftet. Det visade sig att det blev tjurarnas år. Båda ska ha en eloge för att de vågade lägga offensiva bet för även förra årsskiftet talades det om för höga värderingar.

I den andra tävlingen var det redan klart att Solbulle skulle vinna, även här med Affärsmodellen som silvermedaljör. Vinstformeln var fem aktier med bra utdelning och sund affärsidé. Securitas lyckades bäst med +44 procent men Skistar,Trelleborg och Sectra gick också bra medan Gunnebo stannade vid ett blygsamt minus. En lärorik resa i kraften i riskminimering. Det tycker nog Affärsmodellen också - vars val av ICA, JM och ÅF hade räckt till seger om hon inte kryddat med mer spännande (och dyrköpta) Karolnska Development och Aspiro. Lottsedlar kostar mer på börsen än hos svenska spel!

En tanke som inte hindrade Rockräven i början av året. Vårens dominant fick slut på raketbränslet och kraschade brutalt. Till slut backade portföljen med över 60 procent. Värst drabbat var PA Resources som föll över 87 procent men Life Assays, Precise Biometrics och Stockwik Förvaltning var inte mycket bättre. Bäst gick RnB som bara (!) backade med fem procent. Då hade Gottodix mer framgång med sin tillväxtportfölj. Ett resultat på strax över 14 procent är godkänt i en portfölj som inte får viktas om. Hela tävlingens överlägset bästa val var Railcare Group som gav nästan tre gånger pengarna under året. Inte illa att nosa upp det bolaget utan rekommendationer att gå på. Tyvärr gick det sämre i Medcap (där det fanns tips från experter). Övriga val Tribona, AAK och Lundin Petroleum var i sammanhanget ganska bleka.

Örby Industrier fick för andra året i rad vänta förgäves på den riktiga konjunkturuppgången. Det var på gång flera gånger och i slutet av sommaren tog faktiskt portföljen ledningen. SSAB föll dock tillbaka och det blev aldrig Volvos år. Lundin Petroleum och SAS jämnade ut varandra, tyvärr under nollsträcket. Bäst gick istället Boliden. En reflektion är att Örby Industriers besvikelse i år nog delas av många som följt börsen många år och förgäves räknat med att konjunkturen ska bete sig som den brukar. Ur led är tiden!

Slutligen. Det går inte att ducka för att hela gruppen avkastade magra dryga fyra procent. Sämre än slumpen således. Resultaten bleknar helt i jämförelse med familjens verkliga portfölj. Ännu ett fantastiskt år med resultat över 30 procent. Det är tredje året i den takten. Det är bara att glädjas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam