Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

tisdag 6 januari 2015

Tillfälliga utlöden från aktiemarknaden ger köpläge

Jag gillar en detalj i nyhetsflödet just nu. Det knyts en hel del förväntan men även osäkerhet till faktorer som till sin natur är övergående. Det ger för den optimistiske möjlighet att leta köpläge i utvalda aktier inför kvartalsrapporterna.

Det spekuleras i ECB:s möte den 22 januari men även domslutet från EU-domstolen som kommer den 14 januari om ECB:s mandat att använda kvantitativa lättnader. Sedan är det val i Grekland den 25 januari. CNBC hade den kloka kommentaren att ECB är ganska inlåsta i att antyda mycket men lova lite vid sitt möte tre dagar före att grekerna går till valurnorna. Alternativen är ganska hopplösa. Lovar ECB mycket sitter man med svarte petter om grekerna röstar för omförhandling och hoppas på skuldnedskrivningar. Antyder man för lite kommer både greker och andra marknader gå rakt ned i sjön. Den rimliga gissningen är att ECB åtminstone tills vidare lyckas göra så mycket som krävs för att hålla igång konjunkturen.

Oljeoron är mer välunderbyggd, eftersom den bygger på en verklig obalans i utbud och efterfrågan. Däremot är det två tillsammans orimliga antaganden som möts just nu. Å ena sidan förväntas oljepriserna fortsätta nedåt och å andra sidan förväntas detta ge bestående risker för deflation. Kapital flyr till placeringar i lägsta möjliga risk och långräntorna sjunker. Det känns dock inte logiskt att en reel efterfrågestimulerande åtgärd, som lägre oljepris, verkligen kommer att sänka priserna. Enklare uttryckt - mer pengar i mångas plånböcker brukar ju snarare vara en åtgärd som används för att få igång ekonomin. Mycket riktigt överträffade exempelvis index för tyska inköpschefer förväntningarna och amerikansk bilförsäljning ökade över 10 procent från redan ok nivåer i december. Dessutom har press på långräntorna haft en tendens att trycka tillbaka kapital till aktiemarknaden när oron lägger sig.

Det är lätt att se en utveckling när kapital redan om några veckor ska tillbaka in på aktiemarknaden. Om inte annat kommer säkert bolag med starka kvartalsrapporter belönas rikligt. För egen del kommer jag leta köplägen i exempelvis BMW som jag gärna köper under €85.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam