Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

fredag 30 januari 2015

Osäker på Deere

På Shareville diskuteras Deere (länk). Jag funderar på ett längre inlägg eftersom jag själv behöver reda lite i vad jag tycker om Deere just nu. I väntan på det - några korta inspel:

1. Deere gynnas av jordbrukets digitalisering och automatisering. De höjer marginalerna och efterfrågan i deras nisch på bekostnad av små, billiga alternativ i t.ex. Indien. Hade precis ett inlägg (länk) om detta. Kina växlar över sin efterfrågan från pris/kvantitet till effektivitet/kvalitet. Stigande marginaler men plant antal sålda enheter hat i väst redan gynnat bolag som Scania och Apple. Nu verkar den trenden vandra österut - det gynnar bolag som Volvo och Deere.


2. Deere ser billigt ut när det läggs in i värdeinvestarmodeller (populärt i bloggosfären). Särskilt om lånen till köparna ses som bankverksamhet inte skuldsättning i kärnverksamheten. Det är dock viktigt att komma ihåg att Deere har ett decennium av stigande efterfrågan, marginaler och marknadsandel bakom sig. Nu har tillväxten planat ut och bolaget har till och med sagt upp en hel del personal. Bland analytiker råder stor enighet om vad en normaliserad vinst ska beräknas på. Det är lätt att lägga in för höga antaganden om bolaget vid värderingen. Men visst kan Deere landa försäljningen mjukt och börja öka igen så är multiplarna förvisso väldigt låga för ett ledande bolag med bra produkter i en nisch som strukturellt växer.

3. Deere är mindre globalt än det kanske verkar. I mycket är det ett amerikanskt bolag som säljer på hemmaplan. Det är nog ett plus just nu. Starkare dollar är dock netto negativt. Spannmålsprisrerna sjunker fortfarande men det beror bl.a. på billigare olja - som är bra för bönderna (men det är ju inte lika dyrt att behålla gamla traktorer då). Sedan ska man inte glömma bort att det även finns anläggningsmaskiner i Deere. De lär om något gått sämre än Caterpillar, som verkar vara starkare i den nischen.

Så, tja, jag vet inte riktigt vad jag ska landa i. Får fundera lite till.

3 kommentarer:

  1. Trevligt att diskussionen mynnade ut i ett blogginlägg! Tycker jordbruksindustrin är ett intressant case och där känns ju Deere ledande. Tror jag också får göra en liten djupdykning i sektorn innan det blir någon investering! Du får gärna komma med tips om länkar eller artiklar och dyligt om du hittar ang. Deere eller jordbruksindustrin! Alltid kul med lite kvällsläsning :)

    SvaraRadera
  2. Lite kort svar denna gång. I det inlägget länkat nedan ingår tre bra källor - två till Alix Partners rapporter (en om jordbruk och en om maskinindustri). IEA som också citeras ger ut en riktigt bra rapport om läget på råvarumarknaden. Där ingår spannmål och även hur exempelvis olja och spannmål hänger ihop. På SeekingAlpha finns en hel hög bra inlägg om Deere men det har du nog redan koll på.
    http://gottodix.blogspot.se/2015/01/livet-efter-superkonjunkturen-kop-bmw.html

    SvaraRadera
  3. Lite kort svar denna gång. I det inlägget länkat nedan ingår tre bra källor - två till Alix Partners rapporter (en om jordbruk och en om maskinindustri). IEA som också citeras ger ut en riktigt bra rapport om läget på råvarumarknaden. Där ingår spannmål och även hur exempelvis olja och spannmål hänger ihop. På SeekingAlpha finns en hel hög bra inlägg om Deere men det har du nog redan koll på.
    http://gottodix.blogspot.se/2015/01/livet-efter-superkonjunkturen-kop-bmw.html

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam