Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

lördag 24 januari 2015

Så här förhandlade vi vårt bolån

Vi skrev ned exakta uppgifter om vad vi tjänar, att det är fast anställning, vår ålder, barn, allt vårt sparande (befintligt och vad vi månadssparar) samt alla våra försäkringar. Brevet vi använde hittar du här (länk). Information om hur mycket vi tänker kring hur mycket lån vi vill ha finns i vår strategi (här).

Vi började sedan med att kolla SBAB och Skandiabanken - där man kan få svar direkt. Med dessa som utgångspunkt skickade vi vår förfrågan med alla våra uppgifter till några olika banker.
Bemötandet och erbjudandet vi fick var väldigt olika mellan bankerna. Hela vår ekonomi finns ju publik på vår blogg - så som framgår där handlade det inte om någon egentlig kreditbedömning. Vi har ganska bra marginaler. Det var nog mer en fråga om hur olika banker fungerar. De två bästa erbjudande vi fick var 70 punkter under listräntan och det sämsta låg faktiskt över (det var SEB som kom till denna konstiga slutsats -gissningsvis räknade de fel på något sätt).

I förhandlingen med var det några som ville att vi skulle flytta vår aktieportfölj vilket vi inte var intresserade av. Även här var SEB galet dåliga. De "erbjöd" att man kunde handla tyska aktier för 700 kronor per affär plus cuortage och växlingsavgift. Därtill var man tvungen att gå in på ett kontor och fylla i en blankett om en affär som sedan genomfördes dagen efter. När jag undrade om vi med de villkoren kanske trots allt kunde undanta vår aktieportfölj med en tredjedel tyska aktier möttes vi av en fullständig oförståelse. Nåja. Det där kanske var en sidoanekdot.

Mer relevant var att flera vill sälja mer än lånet. Vi åtog oss glatt att ha vårt buffertsparande hos Länsförsäkringar. Säljaren (=rådgivaren) blev nöjd för hon fick sälja och det kostar inte oss så mycket för det här är ett konto vi tömmer när vi köper saker som semestrar, nytt tak o.d.
Vi valde fast ränta på tre år men det är en smaksak. Nu har det förstås kostat en hel del. Det vi ville åt var att säkra våra stora löpande överskott så vår sparplan inte skulle hotas om räntan vände uppåt. Det enda råd jag kan ge i den här frågan är blanda för guds skull inte olika löptider på lånen. Bankerna föreslår gärna detta men var då medveten om att du inte kan göra något om de höjer priset på lån som löper ut tidigare än övriga. Du är ju bunden av det längre lånet - för inga andra banker tar över en del av ett lån.


En annan fråga är om det är värt att göra en värdering i förväg. Nej, alla banker har liknande tjänster som SBAB:s värdeguide men de visar dem inte för kunderna. Några, som Handelsbanken, vill gärna att du tror att bostaden inte är så värdefull för då är det lättare för dem att få dig att acceptera topplån. Andra som Länsförsäkringar och SBAB är mer måna om att trycka upp värdet på din bostad för då kommer det in med bättre lånevillkor för dem i deras bostadsobligationer. På Länsförsäkringar bekostade de själva en värdering (gjord av dem själva) som visade att vår bostad är väldigt värdefull.... mäklaren smög in en formulering när vi pratade där han sa ungefär "Ja, om ni säljer kan det ju kanske bli lägre."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam