Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

Om oss

Vi är en familj med två vuxna i fyrtioårsåldern, Gottodix och Affärsmodellen och två barn som är födda 2009 och 2011. Vi har en väldigt vanlig ekonomi och bor i en villa utmed tunnelbanan i Stockholm.

Det här började som ett öppet arkiv över vår ekonomi. Syftet är att genom att samla alla fakta om vår ekonomi och våra investeringar få förutsättningar att sköta den bättre. Ungefär som en träningsdagbok, fast för ekonomin. Kan andra ha glädje av materialet är det förstås kul!

Med tiden har läsekretsen blivit alltmer inriktad mot investeringsdelen av inläggen. Familjeinläggen har därför fått en egen sida. Du hittar dem på en egen sida "Vårt slimmade liv". Andra platser där det finns inlägg från mig, Gottodix, är på twitter, Shareville och Nordnetbloggen

Arkiv för inlägg med etiketter som visar exempelvis vilken aktie som kommenterats finns i högerspalten.

Vi är absolut inga proffs varken på privatekonomi eller finansiella placeringar. Däremot tycker vi om att lära oss och lyssna på andra.

15 kommentarer:

  1. Hej!

    Vilket är det smidigaste sättet samt det kostnadsmässigt billigaste alternativet (lägsta möjliga courtage) att investera på den schweiziska börsen?

    Finns det någon som helst anledning att ha investeringarna i en KF istället för ISK då man inte har något underskott av kapital?

    Vänliga hälsningar
    Långsiktighet

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan bara bidra i delar. Först behöver du hitta någon med acceptabelt courtage för Schweiz. Där har jag inga tips. Möjligen ett - kolla om bolaget du vill köpa finns på någon annan börs - även om den inte är noterad går det ofta att köpa aktier i USA via s.k. ADR. Jag har inte provat själv men det verkar funka och vill du åt exempelvis ett kassaflöde i Schweizerfranc får du ju det ändå.

      Hittar du ett bra courtage hade jag själv valt det. Mitt nyckeltal är att jag helst inte betalar mer än en fond för att äga aktien. Så tänker jag mig att äga ett år vill jag helst inte se courtage för både köp och sälj sammanlagt som överstiger 1 procent.

      När det gäller KF och ISK beror det på beloppet. Du får bara dra av utländska utdelningar upp till ett begränsat belopp i ISK. Resten dubbelbeskattas i ISK. Rör det sig om hyggligt mycket pengar verkar i så fall KF bättre.

      Som sagt ingen expert på detta. Kolla gärna exempelvis med Aktiefokus, Ägamintid, Aktieingenjören eller Gustavs Aktieblogg de är duktiga på handel på börser utanför Norden, USA och Tyskland som är mina hemmamarknader.

      Hoppas det var till någon hjälp.

      Radera
    2. Absolut. Tackar så mycket för ett utförligt svar!

      Måste tillägga att din blogg är en av väldigt få som jag följer.

      Vänliga hälsningar
      Långsiktighet

      Radera
  2. Vilken himla trevlig blogg! Ni är lika grundliga som jag- grundligare verkar det som. Jag har efter många år av tjat från mina föräldrar börjat intressera mig för aktier. När jag väl började fick jag smaken direkt. Dock är jag väldigt försiktig och vill utforska terrängen innan jag börjar. Det senaste året (nästan) har jag läst upp och ner längs analyskedjan makro-börs-bransch-bolag-aktie och ska efterhand också börja sniffa på teknisk analys (mer för att finjustera fundamentala beslut, tänkte jag). Jag kommer nog att hämta inspiration från er blog och förhoppningsvis också bidra med lite tankar efterhand som jag blir duktigare. Jag är inte alls på samma nivå som er märker jag, men jag ser att vi tänker ganska lika. Jätteroligt!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Vad roligt att vi har samma upplägg. Det finns många inlägg om hur vi tänker kring investeringar. Kolla gärna via etiketten strategi. Ser fram emot trevliga diskussioner framöver :)

      Radera
  3. Tänkte börja med att gratulera till en grym blogg! Jag följer dig och din blogg nästan varje dag. Den har även givit mig inspiration till mina investeringar.

    Jag undrar om du skulle vilja dela min nystartade ekonomi blogg "http://lifeismygoal.blogspot.se" på din sida så att jag kan få några fler läsare.

    Gott nytt år!

    Med vänlig hälsning,

    Glenn

    SvaraRadera
    Svar
    1. Trevligt med en ny bloggranne. Snygg design och det verkar vara spännande läsning. Jag lägger upp dig i länklistan. Ska bli kul att titta in vid tillfälle :)

      Radera
  4. Hej! Jag skulle tycka det var intressant om dina åsikter angående en eventuell swexit? Vilka är de främsta positiva konsekvenserna? Mindre avgifter? Svagare krona (ökad export)? Även vilka som är de värsta negativa konsekvenserna. Handelsbarriärer? Lämnade på "ytterkanten" av de övriga länder?

    Mvh

    Simon

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det vore ett kul ämne. Ska se om jag får till något.

      Radera
  5. Hej! Jag har gjort min första kassaflödesanalys med hjälp av din mall från sparskolan. Jag gjorde analysen på Cloetta. Finns det någon möjlighet för dig att titta på den och se om den är korrekt? Blir lite osäker då jag får börsvärdet till 1102 Mkr, och börsvärdet är just nu ca 8900 Mkr. Tacksam för svar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej,
      skicka mail till gottodix@gmail.com där du skriver hur du gjorde. Det är bra tryck i frågemängden just nu och fullt upp med Sparskolan så det är lite kö.

      Radera
  6. Hej,

    Får tacka för en bra blogg som ger lite inblick i hur man kan tänka. Jag har haft en fundering nu ett tag som stör min tankegång när jag tittar på mina innehav och även när jag bedömmer potensiella innehav.

    Det känns som om marknaden är extremt överhettad och stora profiler som Rune Andersson lämnar marknaden. Är det dags att börja bli lite mer defensiv och skydda sig mot en dipp ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Av en slump har jag precis skrivit om detta - inklusive Rune Anderssons oro. Du hittar det i den här krönikan :)
      http://www.nordnetbloggen.se/borsens-laga-volatilitet-topp-5/27/03/2017/

      Radera
  7. Hej! Jag går på gymnasiet och skriver ett gymnasiearbete om oljans påverkan på ekonomin. Har några intervjufrågor som jag skulle behöva få svar på av nån ekonomi kunnig person. Kanske skulle du kunna ställa upp?, behöver bara kortfattade svar. Tack På förhand!
    Mvh Erik

    Bifogar mina frågor:

    1, Varför tror du att oljan blivit en så pass dominerande råvara som den är?
    2, Tror du ekonomin skulle påverkas positivt eller negativt om oljan blev ersatt av en annan energikälla i framtiden?
    3, Vad tror du största konsekvenserna av höjda oljepriser skulle vara för ekonomin?
    4, Vilken faktor som avgör priset på olja anser du är den viktigast av dessa två, tillgång och efterfrågan eller marknadssentimentet?
    5,Tycker du det finns nån annan viktig eller viktigare faktor än tidigare nämna som avgör priset på oljan?
    6,Tror du att vi hade klarat och utan oljekrisen 1973 eller tror du det var en viktig tankeställare för oss i väst?
    7, Tror du det kommer att komma mer liknade kriser i framtiden?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, här hittar du några funderingar
      http://www.sparskolan.se/lasarfragor/lasarfragan-beratta-allt-du-vet-om-olja-tack/

      Radera

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam