Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

torsdag 29 januari 2015

Osorterade rapportreflektioner.

Många spännande (och några plågsamma) rapporter så här långt. Noterar att flera amerikanska bolag pressats ordentligt just nu. McDonalds ligger fel i hälsotrenden och missgynnas av stark dollar. Microsoft är en annan evig vinstmaskin med problem. Ett annat klassiskt värdecase som tog mycket stryk är Qualcomm, som vi sålde idag. Dollar tyngde men även här var det strukturella problem som sänkte aktien. Det känns som den typen av frågor kommer upp på agendan när värderingarna allmänt är höga. Det är upp till bevis. Marknaden är inte nådig mot bolag som inte kan visa förväntade kassaflöden. Det kunde Apple med besked. Det går väldigt fort i den omställningen Samsung har tappat mycket försäljning på kort tid. Spännande läge men det kan vara värt att komma ihåg att hela affärsmodellen bygger på att Apple bryter den nedåtgående trenden för IOS. Det är i den relationen som alla andra produkter säljs. Långtidsprognoser tyder fortfarande på andelen dalar. Jag vet inte vad jag ska tro - klarar Iphone ensam att bära ekosystemet runt Apple. 

Caterpillars fall berodde både på dollar och olja. Sjunkande investeringar inom råvaru- och energisektorerna syntes dock inte i Sandviks resultat - min gissning är att de siffrorna är lite för tidiga glädjesignaler. SSAB hade en liknande falsk vändning i höstas. Testet blir om kundernas investeringar fortsätter öka trots låga oljepriser. Jag håller tummarna för alla med aktien men är för egen del fortfarande osäker. Det är jag även om den kommande rapporterna i våra industribolag Volvo, Bulten och Deere. Kanske borde jag, med Caterpillars öde i tankarna, minska lite där. 

En aktie jag stört mig på är Telia. Det är irriterande att bolaget behåller sina svajiga affärer i Asien. Det ger en massa onödig affärsrisk i ett bolag som skulle kunna vara börsens bästa kassaflöde i en tid när detta värderas väldigt högt. Dessutom tar de fokus från framtidsarbetet med att öka lönsamheten i fibernäten. När det gäller bankerna är min reflektion att det går bra för de banker som använder billiga centralbankspengar för att spola rent i balansräkningen (som Nordea och Deutsche Bank) medan det var aningen blekare resultat från banker där förväntningarna låg på ökad försäljning. SEB som tjänar bäst bra sina företagskunder klarade inte förväntningarna. Det tar jag som en varningssignal om att pengar fortfarande stannar i alltmer uppblåsta tillgångspriser istället för att nå ut i ekonomin som investeringar eller konsumtion. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam