Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

onsdag 21 januari 2015

Blir det en ECBoom nu?

600 miljarder euro i år men ECB är noga med att inte ens antyda ett slut på de kvantitativa lättnader som nu enligt wsj (länk) införs. Wsj bedömer att minst 1000 miljarder ligger i korten. Det är den nivå som ECB:s balansräkning krympt med sedan den toppade 2013. En erfarenhet från det försöket att trappa ned och från den amerikanska varianten är att när kranen väl har vridits på är det direkt farligt att backa, eftersom det i så fall kan tolkas som att centralbanken ger upp. Det är därför rimligt att ta höjd för att flera omgångar av den starka medicin som nu sätts in. Mer snarare än mindre lär vara budskapet investerare ska agera utifrån. Vad betyder det då när så mycket pengar snabbt trycks ut i systemet?

En första reflektion är att med en konstaterad europeisk deflation är det nog närmare panik hos de berörda centralbankerna än de flesta kan ana. Det är nog fel att vifta bort marknadens reaktion på Schweiz agerande häromdagen när francens koppling till euron släpptes. En gissning är att det ska tolkas som att Schweizarna inte ville vara bundna till masten på ett sjunkande skepp, åtminstone när det kommer till valutakurser. Det är intressant att Italiens premiärminister, Matteo Renzi, väljer formuleringen att hans dröm är att dollarn och euron växlas jämt mot varandra (länk). Räkna med att den typen av uttalanden håller tillbaka FED:s motivation att höja räntan. Den sammanvägda bilden är att euron försvagas och att den amerikanska räntan förblir för låg för den inhemska amerikanska ekonomin ligger därmed fast. 

Stora delar av de pengar som nu pumpas ut kommer att läcka ut i det finansiella systemet innan de når den reala ekonomin. Det är nog inte en helt oönskad effekt, eftersom den försämrade balansräkningen hos ECB matchas av starkare hos bankerna. Staten ger helt enkelt bankerna chansen att städa ut i sina dåliga balansräkningar i hopp om att de då börjar låna ut mer till företag. Den första vinnaren lär därför hittas bland de finansiella instituten. Deutsche Bank är ett bra exempel. Den andra gruppen jag satsat mina pengar på är vinnare på svagare euro för min del har jag Bmw med det finns många alternativ. Den tredje är de som stärks av starkare dollar. Flera svenska medtek bolag hör hit. Den fjärde bör vara bolag som gynnas av en för het amerikansk ekonomi men inte missgynnas (alltför mycket) av att dollarn stärks. Den femte gruppen som ligger nära till hands är säkra kassaflöden (igen), trots att dessa har höga värderingar. Telia är ett bolag man kommer att tänka på. 

Det här är ungefär det jag lagt våra pengar på inför det här året (länk). Om nu fakta trillade in som jag satsade på, vore det ju synd om resultatet inte blev det förväntade. Vad tror ni andra? Blir det hausse nu?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam