Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

onsdag 14 januari 2015

Redeyes analys av VItrolife tar ut segern i förskott

I en ny analys från Redeye (länk) hyllas Vitrolife för sitt förvärv av Fertilitech och framför allt deras produkt embryoscope. Riktkursen höjs från 155 till 200 kronor och en försäljningspil förväntas peka rakt upp i himlen många år framöver. Basen i analysen är en förväntad framgång för digitala analyser av befruktade ägg som odlas i några dagar i stängda behållare innan de återförs till kvinnan (s.k. time-lapse). Det är lätt att gilla den här produkten, som ju påminner om exempelvis Cellavisions digitala blodanalyser. Metoden används för närvarande i fem procent av behandlingarna (på en marknad som växer 10 procent om året): Vitrolife är helt dominerande i den här nischen. Det finns alltså anledning att vara positiv. Det kommer säkert gå bra men Redeye är som sagt rejält offensiva i sina förväntningar. Därför är det bra att väga in några andra fakta.  

Alla branscher har sina nyckeltal. Inom IVF är det take-home baby rate och cost per take-home baby (härligt med en produkt man verkligen kan förstå... åtminstone till de blir tonåringar). Det finns åtminstone en studie av effekten av att använda embryoscope (länk till beskrivning). Jag har inte hittat resultatet av studien men i en artikel i Newindiaexpress (länk) hävdas att take-home baby rate stiger med 15 procent. En nivå som skulle göra produkten nästan obligatorisk att använda. En del kliniker och läkare är dock inte lika övertygade, som framgår här och här. Invändningen är främst att möjligheten använda läkarens upparbetad informella kunskap för att göra en helhetsbedömning  minskar när processen automatiseras. Det känns som ett svagt argument mot något som i princip är en kamera. Läkarna fortsätter dock och konstaterar att det inte, som de ser saken, finns evidens för att metoden fungerar. Därtill är den dyr, tycker dessa läkare.

Det här är en typisk utvecklingskurva för vården. Tröghet och ifrågasättande är en naturlig del av en akademisk miljö som styrs av kostnadsmedvetna finansiärer (patienten betalar inte alltid själv) och forskningsfokus. Rimligare än Redeyes förhoppningsfulla bedömning är att time-lapse kommer att växa något snabbare än övriga Vitrolife men inte ändra värderingen på hela bolaget med 30 procent. Det återspeglas också i att Fertilitech faktiskt inte gick med plus när det köptes och att Vitrolife betalade drygt sin egen värderingsmultipel för försäljning (p/s) för bolaget. Med Redeyes beräkningar var det väl billigt  - även om Bure sedan sålde en del av sina Vitrolifeaktier till Fertilitechs tidigare ägare.

För att sammanfatta - det finns inga gratis luncher. Det ser bra ut för Vitrolife men det krävs mer fakta innan jag radikalt reviderar upp min värdering av bolaget. Däremot känner jag mig ganska trygg och som vanligt förväntansfull inför Vitrolifes q4.    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam