Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

måndag 26 januari 2015

Rea blev årets första makrotema

När man blickar framåt är det svårt att veta (men nog så viktigt att försöka gissa) vad som kommer att styra tankarna. I år blev det något som nästan måste ses som en kollaps i priserna på ekonomins tillgångssida. Särskilt i Europa.

Oljan fortsätter falla. Bank of America sätter i en ny prognos (länk) botten till $32 för ett fat wti. Återhämtningen beräknas sedan till låga $57. Så här ser det även ut för industrimetaller som järn och koppar. Korta räntan, som redan var låg, lär efter ECBoom förbli så väldigt länge. Kostnader för arbetskraft rusar inte heller. Svenskt Näringsliv går in i förhandlingarna med ett nollbud (länk). Lägg därtill att en allt vanligare nyhet är att euron ska ned till och kanske under ett mot dollarn (länk). Åtminstone när det gäller råvaror och kapital är det just nu högt utbud som dominerar bilden, snarare än svag efterfrågan. 

Alla analyser om när eller huruvida det vänder är för all del intressanta men för min del är jag nästan mer nyfiken på vart allt billigt utbud ska ta vägen. Min gissning är att vi är på väg in i en vår av ganska häftiga förändringar av relativpriser mellan länder och sektorer. Med sådana överskott och en ekonomi jag trots allt tror på lär det bli uppåt men frågan är var. På kort sikt är det väl däremot kanske en sättning i korten.

I den begynnande rapportfloden har jag blivit aningen mer skeptisk till Usa men är fortfarande positiv till bolag som säljer till och inom den marknaden. Just nu känns det dock kymigt att använda sina väl orimligt svaga kronor för köpa bolag i dollar. Kronan ligger i mina ögon väl nära euron.

Energi och råvaror känns fortfarande hopplöst riskfyllt. Tittar på Ssab men får inte ihop caset där. Produktmix, att Kina fortsätter utvecklas mot att vara en nettoexportör och kvaravarande europeisk överkapacitet verkar väga över att i Europa vänder precis de sektorer Ssab är bra på och synergierms med Ruuki verkar helt realistiska. Vet inte riktigt vad jag ska tro. Billigt men kanske inte köpvärt ännu.

Det är också nästan (men ännu bara nästan) så att jag kan tänka mig att släppa Lupe för att slippa risken för en genomklappning. Europa lockar men jag skulle helst se att kronan stärktes lite först. Så var ska man göra av pengarna? Kanske är det dags att gräva ned dem i Telia någon månad. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam