Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

fredag 23 januari 2015

Gästinlägg: tre regler för bra investeringar

Solbulle fortsätter förra veckans inlägg: 3 viktiga punkter för att lyckas i spel. En del kanske tycker punkterna nedan är uppenbara trivialiteter, men ibland är det ändå bra att sätta ord på det självklara.

1) Undvik att hamna i situationer som kräver svåra beslut

Leta situationer med enkla beslut och överlåt svåra beslut till andra. I poker kan det ibland vara mer lukrativt att agera aningen mindre optimalt vilket samtidigt lägger de svåra besluten på motståndaren. Om motståndaren inte lyckas ta rätt beslut varje gång så kan det resultera i större intäkter än om man spelar teoretiskt korrekt hela tiden.

Vad ska man göra när en specifik aktie dalar eller när börsen är obehagligt volatil? Är det dags att sälja eller dags att köpa? Hur länge följer man ett ras ner i djupet innan man accepterar sina förluster? Om du inte har någon tydlig plan för hur du ska agera vid en viss situation så kanske felet var att försätta dig i den sitsen från första början.

2) Motivera varje beslut inför dig själv och tvinga dig att beskriva dem i ord

Gottodix uppskattar säkert att andra är intresserade av hans texter men jag gissar att en lika stark drivkraft med denna blogg är att han tvingar sig själv att hela tiden motivera sina beslut. Det är annars lätt att gå in i meningslösa cirkelresonemang som sedan ligger till underlag för ens beslut....

- "Jag tror det kommer gå så här för att det känns rätt"

Man tror man har gjort ett aktivt val men i själva verket kunde man lika gärna lagt insatsen på ett roulettebord. I poker är en typisk situation när en spelare förklarar sitt agerande i efterhand. Varför synades den där sista höjningen? Pokerspelaren svarar: "Det kändes rätt". Om det visade sig vara rätt så har pokerspelaren fått en bekräftelse på sitt agerande i efterhand, och om det var fel att syna så intalar sig pokerspelaren att det förvisso var fel denna gång men att det bara var tillfälligheter och egentligen rätt i längden. Kan man inte motivera sin syn bättre så har man har inget vid bordet att göra.

För aktier så kanske ett exempel är när man fortsätter att lägga in pengar på en fallande aktie med motiveringen "Förr eller senare vänder det". Det kanske det i många fall gör, men ibland förlorar man rubbet. Att göra den typ av analys är i sig ganska meningslöst om du inte kan formulera mer exakt varför det i just det aktuella fallet förväntas vända.

3) Gör en ärlig bedömning av din kapacitet

Om du är den tionde bästa pokerspelaren i världen men sitter vid ett bord med de 9 bästa så är du en förlorare och om du spelar om mikropengar fast du är tillräckligt bra för stora insatser så vinner du förvisso, men du optimerar inte dina intäkter.

Är du kapabel till att göra vettiga analyser på bolag, brancher och makrodata? Gå in i avancerade finansiella instrument som är svåra att överblicka eller börja investera i guld och valutor? På vilket sätt är just du kapabel att hantera detta och är det den bästa strategin för att optimera dina intäkter?


Alla kan inte vara extraordinärt skickliga i varje enskilt läge. Ibland kanske det är vettigt att låta andra sköta en del av dina investeringar där du därmed avstår från en del av intäkterna. Är du istället så kunnig och begåvad att du kan hantera det lika bra själv så är det givetvis jättebra. Oavsett vilket så kommer en överdriven optimism eller pessimism inte att resultera i bästa möjliga avkastning.

1 kommentar:

  1. Helt briljant inlägg! Det är exakt så här jag tänker i investeringar men så har jag också lärt mig mycket av Solbulle!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam