Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

måndag 19 januari 2015

Utbudet av olja växer snabbare än efterfrågan

Lagren ligger på rekordnivå och utbudet fortsätter växa. Det gör efterfrågan också men i betydligt långsammare takt. En marknad i balans är minst ett år borta. Det är huvuddragen i IEA:s senaste rapport (länk). Min tolkning är att det trots allt är glädjande att efterfrågan växer. Det tyder på att konjunkturen kommer att fortsätta uppåt, så småningom påeldad av billig olja.

Efterfrågan av olja kommer (kanske) ifatt utbudet mot slutet av året, då har lagren vuxit än mer. Källa: IEA, länk ovan

Rapporten från november läste jag grundligt (länk). Sedan har nyheterna rullat på i samma riktning. Oljelagren ligger på rekordnivå. I Usa växte de till och med kring årsskiftet, vilket är närmast unikt eftersom raffinaderierna behöver sälja av sina tillgångar av skatteskäl. I den senaste rapporten från IEA var det framför allt frågan när kan marknaden förväntas vara i balans som jag sökte svar på.

Ökar fortfarande utbudet och särskilt det från från Opec?
Oljeutbudet har fortsatt öka

OPEC ökar men ligger fortfarande under nivåerna från 2012

Svaret är ja utbudet ökar fortfarande. Opec ligger nu strax över sitt produktionsmål på 30 mb/d. Förklaringen är ökad produktion i bl.a. Irak. Det här var en tydlig trend i novemberrapporten - nedgång i oroliga regioner har dolt den amerikanska produktionsökningen. När oron lägger sig frigörs en stor befintlig produktion som kräver avsättning. Der här lär förstärkas av att några länder, bl.a. Ryssland och Venezuela samt en hel del amerikanska bolag måste pumpa olja för att betala sina räntor.

Är svag efterfrågan en förklaring till raset i oljepriset?
Efterfrågan på olja fortsätter växa långsamt

Svaret är nej efterfrågan faller inte. Visserligen växer inte efterfrågan snabbare än i den låga takt den vuxit de senaste åren men den växer (säsongsjusterat). Det finns alltså inte fog att säga att oljepriset är en indikator på svag efterfrågan. Möjligen återspeglas oron i att tillväxttakten inte ökat i efterfrågan trots att priset fallit. Med tanke på hur snabb nedgången varit är det dock tveksamt om ökningen slagit igenom Notera att först i slutet av 2015 når efterfrågan nuvarande utbud.

Vart tar då oljepriset vägen?

Faktum är att botten i tunnan ännu inte syns. 2015 är det troligaste scenariot att utbudet fortsätter ligga över efterfrågan och även om den trenden skulle mattas av är det rekordstora lager som behöver sänkas. Konkurrenssituationen ser också väsentligt annorlunda ut med flera aktörer som snabbt kan öka eller minska sin produktion men just nu väljer att inte göra det. Det här kan ta tid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam