Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

tisdag 13 januari 2015

Fortsatt trögt för oljan

Skifferolja kostar 53-78 dollar per fat att exploatera enligt wsj. Många amerikanska oljebolag har stora skulder (nämns som en av de största inhemska riskerna i senaste fed-protokollet). En effekt av skulderna är att bolagen måstw pumpa på för att betala räntor ( de har inte råd att lägga fält i träda). Samms fenomnen finn säkert i t.ex Ryssland. Lägg därtill att många investeringar, som i kanadensisk oljesand har (i flera bemärkelser) sunk cost. När de är på plats är produktionskostnaden bara 30 dollar per fat. Samtidigt är oljelagren de högsta på väldigt länge, så den vanliga ventilen att sälja till någon som lägger det i en tanker och väntar funkar inte heller. Helt enkelt ett knepigt läge. Det är väl den typen av strukturproblem som ger fallande knivar. För egen del väntar jag på att det händer något på efterfrågesidan. Det är nog där det går att hugga upp den gordiska knuten. Då kan det vara bra att veta att all tillväxt i efterfrågan på olja (och en hel del annat) sedan år 2000 kommit från tillväxtmatknader. Med det i bakhuvudet köp olja när kinesisk industriproduktion stiger igen.

Goldman Sachs tror nu, enligt Direkt, att oljepriset (Brent) bottnar strax över 40 dollar och att det långsiktigt når 70 dollar. Det låter rätt.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam