Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

fredag 9 januari 2015

Hälsa mosade konkurrensen i tävlingen

Aldrig har en bransch dominerat så totalt i tävlingen som den här veckan. Sex av de tio aktier som öppnat bäst kommer från hälsosektorn. Allra bäst gick det för Rockrävens Aerocrine. De senaste 10 åren är förlusterna det enda som vuxit årligen. Därför blev det succé när bolaget inför en till synes osäker nyemission kunde presentera överraskande starka försäljningssiffror. Karo Bio, som också ingår i Rockrävens portfölj, är ett annat bolag som har en historik av att pengarna flyter från investerarna till bolaget istället för tvärtom. Nu verkar marknaden dock vara trygg med finansieringen för ett tag framöver och aktien stiger. Det är bara att lyfta på hatten för Rockräven som börjar det här året i samma rasande tempo som 2014. Frågan är om rock-n-roll räcker hela vägen i år?

Även mer stabila hälsobolag marscherade på bra i veckan Sectra, Cellavision, Elekta och Meda fick alla plats på tio-i-topp. Det gladde Solbulle, Örby Industrier och Affärsmodellen. Den ende som inte fick del av medvinden vad Gottodix portfölj, vars Orexo var enda hälsoaktie i tävlingen på minus. Lite oroande. Han får dock trösta sig med att familjens portfölj gått desto bättre när både Vitrolife och Cellavision haft vind i seglen i veckan.

Vad beror då denna hälsorusning på? Alla bolagen gynnas direkt av den starkare dollarn. De säljer dessutom produkter som inte är så priskänsliga, så troligen kan valutaeffekten gå rätt in i böckerna. Starkare konsumtion är även det goda nyheter. Det är väl inte heller helt otroligt att en del pengar som flytt den osäkra exponeringen i råvarurelaterade tillgångar letar avkastning i andra sektorer. Hälsa går upp helt enkelt för att det inte är olja.

Till veckans övriga vinnare hörde Volvo. Den accelererande lastbilsförsäljningen i USA är ett dubbelt lyft, eftersom den höjer både försäljning och genom produktmixen marginalerna. Goda nyheter för Örby Industrier och för vår portfölj.    

1 kommentar:

  1. Tufft utgångsläge när alla deltagare har härmat mitt utmärkta upplägg med hälsobolag med inriktning på kroniska sjukdomar. Nåja, jag får trösta mig med att ni gynnar mig varje gång ni handlar mat på ICA......

    SvaraRadera

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam