Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

tisdag 13 januari 2015

Nasdaq ger sig mot ljusskygga banker

En betydande del av handeln med aktier görs i s.k. dark pools utanför börsen. Det försämrar insynen i handeln, vilket slår mot småsparare som får nöja sig med att handla av varandra och från bankernas lager. Det är imponerande att stora banker är på god väg att återinföra den market maker-roll de hade när det fortfarande var människor som stod och skrek på börsgolven (Länk). Det visar onekligen styrkan i deras affärsmodell - där diskretion, goda kontakter med lagstiftaren och bättre begagnat förtroende är de viktigaste ingredienserna.

Annars brukar det ju ofta pratas om att digitaliseringen leder till commoditization i finansbranschen. Det i sin tur ska göra att alla från Google och Apple till telefonbolag, diverse teknikbolag och sociala lånesajter ska plocka russinen ur storbankernas kaka. Den som tror en sådan omställning blir enkel kan ju fundera över att jätten Nasdaq nu funderar på att börja sälja handelssystem till bankernas dark pools och att myndigheterna snarare letar efter en reglering tillsammans med bankerna än att tvinga in handeln på börsen igen. Eller som den träffsäkra rubriken på Seeking Alpha var: "Nasdaq considers joining the dark side".


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam