Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

tisdag 30 juni 2015

Resultat q2 - guldmedalj :)

Dags att ta en titt på avkastningen andra kvartalet. En minst sagt spännande period.




Resultatet

Vår portfölj backade 2 procent under kvartalet. Trist men vi drygade ut avståendet till index (sixrx) som sjönk 5 procent. Nu är portföljen upp 15,8 procent i år mot börsen som är upp knappt 10 procent. Sedan starten för den aktiva portföljen (innan det körde vi index) är avståndet till sixrx nu knappt 40 procentenheter. En annan statistika att sola sig i är att portföljen slagit index 24 av 33 månader sedan starten.

Treårsjämförelse med fonder

Lägger man till de tre sista månaderna vi hade indexförvaltning för att få en 3-årsjämförelse är vår portfölj upp 129 procent med en volatilitet som konstant legat under börsen (senaste året 14,9 procent mot 15,4 procent för sixrx). Den bästa Sverigefonden enligt Morningstar (länk) är samma period Carnegie Small Cap som gått upp 122 procent. Den bästa globalfonden är Longview Partners Global Equity J, den har gått upp 113 procent. Så guldmedalj till oss :)

Nåja, i realiteten är det, trots allt, slumpens spel på en såpass kort period och med en portfölj på 15 aktier. Fast det är väl lika bra att glädjas.

Utvärdering av förutsägelser

Hur gick det då med våra förutsägelser? Svar - någorlunda ok. Tittar man på nedanstående var jag inne på rätt frågor för vad som skulle styra händelserna under kvartalet. Jag missade dock omfattningen och missbedömde utvecklingen i Grekland. Dollarn var kvartalets största miss. Den vände ned istället för upp. Konstigt tycker jag, trots allt, för data för en uppgång har funnits. Tolkningen är nog att Europa gick bättre än väntat.

Nåja, nu är det snart dags att ta ställning till inriktning för q3. Ett stalltips är att det kommer att handla mycket om värderingar ett tag nu.

Utdrag ur "Inriktning för investeringar q2" (länk)

Min makroinriktning för vår portfölj q2 är:

  1. Jag räknar med att världsindex (ftse world) går upp mätt i dollar och ser låg risk för en omfattande genomklappning för aktier. Det förblir med försiktighet för volatilitet och omfördelningar mellan branscher det bästa tillgångsslaget. [Utvärdering: ftse world gick ned 1 procent, aktier var trots det bättre än de flesta alternativen. Knappt godkänt]
    • Vinstprognoserna i USA höjs men det vägs upp av fortsatt stärkt dollar och börsen stannar ungefär oförändrad. Inhemsk konsumtion fortsätter vara dragloket. Sänkta energipriser och finansiering via Europa kommer att ge överraskande kostnadsbesparingar i många bolag. Fortsatta strukturaffärer håller multiplarna uppe.
    • Europa har gått upp lite för fort och sjunker på rapporterna men stiger när valutan försvagas. Fortfarande är det på medellång sikt den bästa investeringen men nu är tajming viktigt. Banker och andra som "tvättar" balansräkningen med QE är fortsatt intressanta. 
    • Sverige påverkas av att förväntningarna gått lite för fort uppåt i Europa. Särskilt verkstad har kanske sprungit iväg lite. Inhemsk konsumtion, ser liksom i USA, ut som ett bra alternativ - här kanske den även stöttas av en starkare krona. Allmänt tror jag övergången bort från tillgångsaktier, som fastigheter och telekom kan börja ta fart. Kvartalet slutar på plus.
    • Kina känns alldeles för svårt, snarast på gränsen till en bubbla. Det och FED påverkar även de kringliggande ekonomierna. För andra tillväxtmarknader ser det ännu svårare ut, egentligen både de som exporterar och de som importerar råvaror. Det är lätt att göra fel här och jag kommer vara väldigt försiktig med exponering i den här riktningen. Däremot skulle jag gärna gå in i Indien mer långsiktigt om tillfälle gavs.  
  2. FED höjer inte räntan i juni men jag investerar utifrån att långräntorna stiger, svagt, i USA och Europa. Kanske landar den amerikanska 10-åringen runt 2,20. Inflationsförväntningarna, tror jag stiger, mätt som femårsräntan om fem år. [Utvärdering: prickade riktningen i räntan men underskattade tempot, investerade rätt i den här delen. Missade dock att dollarn försvagades. Godkänt]
    • Valutakriget fortsätter men avtar under kvartalet. Dollarn och euron kostar båda 9 kronor vid kvartalets slut.
    • Kapitalflöden och en viss kreditkontraktion kommer att vara den makrofaktor som har störst effekt på börsen. Det ger volatilitet och förändrade relativvärderingar. 
    • Jag kommer försöka fortsätta ha kontanter och skydd mot stigande räntor.
  3. De svarta (gråa?) svanar jag tror kan inträffa men följer snarare än agerar på är att Kina genomför en större devalvering eller får en fastighetskris, att kapitalflöden får större negativ effekt på obligationsmarknaden än väntat samt risken att teknikaktier faller och drar med sig övriga multiplar snabbare än jag räknat med (miniversion av 1999). Just nu ser jag inte Grexit eller Graccident som verkliga risker men väl något som kan ge volatilitet. [Utvärdering: såg Kinaproblemen men underskattade Grekland. Knappt godkänt]
  4. Råvarupriser (särskilt industriråvaror och energirelaterat) tror jag i allt väsentligt kommer att ligga stilla under kvartalet. Exempelvis tror jag oljepriset ligger runt $60 i sommar med fwdkontrakt för årsslutet på runt $80, dvs i stort sett som idag. [Utvärdering: har stämt bra. Väl godkänt]
    • Behovet att hedga exempelvis oljepriset känns mindre relevant q2. 

1 kommentar:

  1. Nice to know that you still have time to do this Gottodix. Just relax and enjoy what you are doing. Follow what your heart desires. Don’t let anything happen that will keep you down.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam