Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

måndag 8 juni 2015

Tysk vår

Det är tysk vecka på bloggen. Hela investerarvärldens favoriter just nu. Snöra på lederhosen så kör vi.

Jag är ute och reser och passar på att fördjupa mig i den tyska börsen. Den har varit glödhet i år, precis som många förutspådde i vintras. Jag gissade själv det i "Inriktning för investeringar 2015" (länk). DAX har slagit ATH och varit och nosat på 12500 men har nu backat till 11000. En dipp på tolv procent - köpläge eller är det dags att hoppa av?

Tyskarnas inställning

En nästan ohämmad optimism är det som möter en när man lusläser senaste numret av "Der Aktionär" (länk till deras startsida). Tidningen har bland annat samlat sina "profis" och diskuterat börsens framtid med dem. Jag delar upp dem i två inlägg.

Värdeinvesteraren Max Otte har epitetet "Crash-professor" eftersom han prickade nedgången 2008. Den här gången ser han dock knappt något moln på himlen. DAX kan nå 15000 i år om ingen geopoltisk chock stör, är hans omdöme. Drivande är dels att börsen är rätt prissatt men inte dyr, dels bristen på alternativ. De bästa chanserna ser han i Sydeuropa, Brasilien och energisektorn. Det är med andra ord en stark konjunkturoptimism i botten. Grekland löser sig enligt Otte som till och med investerat i grekiska Public Power. Skulle Grekland ändå trilla ur euron gissar Otte att marknaden kommer förvånas över hur lättad den känner sig strax efteråt. Ett bolag Otte nämner särskilt är mångas favorit Muenich Re. Aktien har backat 17 procent från det att den var uppe på högsta nivån på 13 år. Amerikanska aktier tycker dock Otte är tydligt överprissatta. Det tycker han även att fastighetsbolagen på hemmaplan är.

Redaktören för tidningen Actien-Börse, Hans Bernecker, ser räntorna som den avgörande storheten i ekonomin. Han är dock av meningen att börsen även framöver kommer att kännetecknas av att kapital söker avkastning och låga alternativ avkastning i andra tillgångsslag än aktier. En inställning som inte ligger långt ifrån exempelvis den som ges i SEB Investment Outlook. Annars håller han med Otte om att det mesta på börsen stigit ganska jämnt. Det finns inga lätta felvärderingar att plocka men inte heller några bubblor att oroa sig för. Nu tycker dessutom Bernecker att årets krångel ligger bakom oss. Härifrån fram till årsskiftet är det rakstträcka till högre kurser. Det låter ju bra. Den första aktierekommendationen går till min gamla bekanting Deutsche Bank. Skälen känns igen. Avkastningen på eget kapital borde gå att öka genom omstrukturering och nu är många kostnader för tidigare ofog tagna. Efter att Der Aktionär publicerats fick VD-paret i banken sparken, vilket gladde åtminstone mig. Lufthansa är enligt Bernecker helt enkelt för billigt just nu. Det samma gäller Airbus, som har fulla böcker och borde kunna förbättra sina marginaler.

Fondförvaltaren Markus Elsässer ser en lång period med billiga pengar framför sig. Då finns det ingen annanstans att skicka pengarna till än aktiemarknaden. Lika bra det, eftersom Elsässer ser stora möjligheter inom tekniksektorn. Slutligen ser Elsässer att utdelningarna i tyska aktier har halkat efter och kommer att ge en injektion uppåt på totalavkastningen. En hel del aktier är fortfarande undervärderade enligt Elsässer. Ett exempel han talar sig varm för är L'Oreal. Den kinesiska marknaden för kosmetika växer snabbt och han bedömer även tekniskt att aktien är för billig just nu. Mer skeptisk är Elsässer till industrikonglemorat som Siemens och (våra) GE. De är dåligt rustade för pågående teknikskiften, såsom digitaliseringen får man anta att han menar. Banker och försäkringsbolag är också högrisk enligt Elsässer, eftersom de fortfarande kan komma att upptäcka att mer pengar måste in för att det egna kapitalet ska vara tillräckligt.

Några reflektioner på del 1

Tyskarna är, som väl märks, inne i en börshausse. Just nu är nog inte ens himlen hög nog för deras aktievärderingar. Samtidigt ges många exempel på att resan uppåt kan fortsätta. Lite förundrad blir jag över hur lätt experterna tar på räntehöjningar. Även Grekland uppfattas som ett mindre hot än jag trodde att det skulle ses som.

Tja, vad tycker ni? Är tyskarna för optimistiska?2 kommentarer:

  1. Svârt att säga. Dom är ju inte precis kända för att vara optimister. Det strejkas mycket för tillfället. Post, flyg, sopor, järnväg och dagis. Alla vill tjäna mer pengar. Gemene man hatar fortfarande aktiemarknaden sâ jag tror nog att mycket pengar fortfarande ligger och skvalpar runt pâ sparkonton med sâ gott som noll ränta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns onekligen pengar att sätta in i aktier eller åtminstone flytta från tyska sparkonton. I ett tidigare inlägg skrev jag om hur mycket tyskarna förlorar på att inte sätta in pengarna i högre ratade banker i ett annat EU-land med högre ränta via tyskspråkiga internettjänster och med samma insättningsgaranti. Noterar också att högre lön är grejen just nu i Tyskland. Fast det är ju lite efterlängtat av omvärlden. ;)

      Radera

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam