Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

onsdag 10 juni 2015

Köper Basf

Jakten på ett tyskt bolag till rätt pris som ändå ligger rätt i konjunkturen ledde fram till kemikoncernen Basf.

Jag har haft en tysk slot i portföljen ledig sedan vi sålde Deutsche Bank. Nu tror jag Dax snart bottnat för den här omgången (bl.a. tror jag grexit-oron kommer att lägga sig). Den tyska konjunkturen är forfarande på väg upp. Dessutom tror jag euron ska ned mer mot dollarn, vilket visserligen gör aktierna billigare men bör gynna exportbolag än mer. Ett verkligt orosmoment är räntan och även om vi har blankade obligationer i portföljen vill jag inte köpa något alltför räntekänsligt. Det utesluter rena utdelningsaktier, fastighetsbolag o.d. samt högriskaktier. Ett stabilt bolag med cykliska kvaliteter känns rätt.

Valet föll på Basf som backat 20 procent från toppen. Kemi har vi inte i portföljen. Det ligger passar både utifrån vad jag tror om industrikonjunkturen och råvarutrenden (inte minst olja).  P/e under 15 känns ok.

En viktig poäng är att Basf är så stora och breda att de närmast fungerar som ett investmentbolag inom kemi i vår portfölj. Det gör att jag inte behöver gräva riktigt lika djupt själv utan kan läsa andras analyser. Det har jag gjort på finanzen.net och Der Aktionär. Där hittar jag inga tydligt problematiska nyheter och de flesta analytiker är positiva till aktien.

Jag har också kollat lite på Shareville, främst bland de danska investerarna. De är ofta mer insatta i Tyskland än vi är i Sverige. En jag tog direkt inspiration av är Pewe111.

In alles - förhoppningsvis en ganska trygg investering för att balansera portföljen som jag vill ha den.

5 kommentarer:

  1. Det är ju helt sinnessjukt dyrt att köpa på DAX. Minst 19 EUR på Avanza till exempel? Hur höga summor pratar vi om för att du ska känna att det inte äts upp fr mycket av courtage?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja usch, de utländska börserna är verkligen styvmoderligt behandlade. Nordnet tar mellan 9-11 euro minimum plus växlingsavgift som också varierar med konto.

      Jag brukar tänka att jag inte vill betala mer än för en fond med samma planerade innehavstid. Jag köper därför normalt utländska innehav som jag kan tänka mig att sitta på lite längre. Dagens affär på cirka 75 tusen kostar runt 0,3 procent lägg på lika mycket till när jag ska sälja och det är en rätt genomsnittlig förvaltningsavgift för ett år. Men i BMW som vi ägt länge blir det inte så farligt.

      Ett nyckeltal skulle väl kunna vara att om affären (både sälj och köp) kostar över 1 procent av totalen så skulle jag antingen behöva se en rejäl uppsida eller vara inställd på att äga flera år (bottenplatta i portföljen).

      Här är förresten det galnaste exempel jag sett. På SEB kostade det 650 kr +courtage+växlingsavgift+att du fick lämna in en blankett i kassan på ett kontor som sedan genomfördes nästa dag till "bästa pris".

      Radera
  2. Förr eller senare kommer nån smartskalle på hur man sänker kostnaderna för att handla på all världens marknader. Man undrar hur och om kapitalet kommer att flöda då. Småspararna kommer att springa benen av sig efter nästa stora grej. Och om det råkar vara en väldigt liten ekonomi kan konsekvenserna bli omvälvande.
    Basf? Spännande case, jag ska kolla på det själv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Google är ju inne på gratis aktiehandel i webbläsaren. Eller snarare den betalas på samma sätt som annonserna av företagen.

      Radera
  3. Nordnet tar numera 9 kr/0,25 % :)

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam