Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

tisdag 9 juni 2015

Tyskar gillar tyska börsen

Följer upp med del två om vad tyska proffs tycker om börsen. Positiva är väl bara förnamnet kan man konstatera.

Ingen rädder för räntan är...

I gårdagens inlägg "Tysk vår" (länk) konstaterade jag att de experter ur "Der Aktionär" (länk till hemsidan) som jag citerade där genomgående tror att låga räntor kommer knuffa börsen uppåt. Det är en grundton som experterna i dagens genomgång håller med.

Robert Halver på Baader Bank ser ingen risk för en verklig räntevändning uppåt i Europa. Däremot kan USA:s ekonomi dra den räntan uppåt. Det gör att Halver tror dollarn i år stärks till 1,04 mot euron (vilket är offensivt bland de tyska experterna men defensivt bland anglosaxiska och svenska som snarare tror på under 1). Med låga europeiska räntor och en billigare valuta tror Halver att cykliska bolag är rätt melodi. En starkare dollar kommer därtill rent allmänt fortsätta elda på den europeiska börsbrasan ett tag till. Varnar gör Bader däremot, som flera andra, för biotech. För dyrt är den enkla förklaringen. Grexit är inget orosmoment utan skulle snarare vara en lättnad enligt Bader. Brexit eller ens diskussioner om en Frexit (Frankrike) skulle däremot få långtgående effekter. Bader undrar dock vad som blir kvar om Storbritannien släppte greppet om Europas finansmarknad och ger själv svaret: "goda kex och lustiga souvenirer från kungahuset". 

Kapitalförvaltaren Tobias Basse på Nord L/B tillhör tror fortsatta låga räntor kommer pressa in mer pengar på börsen. Bland annat nämner han ett tema jag behandlat på bloggen, nämligen att försäkringsbolag måste jaga avkastning för att klara sina åtaganden. Det gör att exempelvis aktier med bra utdelning börjar prissättas som obligationer snarare än företag med en riskpremie.

På tyska har det till och med fått ett eget substantiv "Anlagenotstand". Det här har ju drivit börsen ett tag och för min del är jag snarare oroad av motsatsen, dvs att högre räntor gör det möjligt för pengar som inte hör hemma där att lämna börsen. Jag har Merrill Lynch på mitt lag i den matchen. Banken gav bokstaven S i sin Crash-akronym till det här fenomenet. SEB ställde sig i Investment Outlook på Basses sida och såg mer inflöden på börsen som det troligaste i närtid.

Underliggande trender Basse ser är demografin (utan stor invandring kommer det inom ett decennium "saknas" flera miljoner i arbetsför ålder i Tyskland enligt Der Spiegel), Industri 4.0 (sakernas internet för fabriker) och Big Data. Risker ser Basse inom basråvaror, inte minst stål. De underliggande problemen är inte lösta bara för att konjunkturtrycket lättat. Slutligen tror Basse att hans kollegor tar för lätt på vad en Grexit skulle leda till.

Roger Peeters på Oddo Seydler Bank ansluter sig till övriga och ser inget alternativ till aktier. Grexit vore bara en kortsiktig störning på marknaden. Däremot framhåller Peeters att en vändning uppåt i räntan på intet sätt är inprisad i marknaden, så det lär slå direkt på priset om det händer (vilket det väl egentligen redan gjort under maj). Det är dock inte där Peters ser riskerna just nu. Ett troligare scenario, som egentligen inte är en risk, är att relativpriser på olika tillgångar ändras när kapital rör sig på obligationsmarknaderna.  Det är lite likt det tankar jag haft om att det är ett år av kapitalrörelser vi är inne i. Peeters landar dock i att Dax kanske landar året runt 12000 och är inte särskilt oroad för framtiden. Däremot undviker han teknikaktier just nu. Det sagt är ändå Big Data och digitalisering de trender han tror påverkar bolagen mest just nu.

Manuel Hölzle på analyshuset GBS skakar på huvudet åt diskussionen om högre räntor. Det finns inte på kartan just nu. Samtidigt konstaterar att just därför skulle högre tyska räntor vara en fullständig kalldusch för marknaden med effekter därefter. Hölzle lägger därför sin slant på klassiska värdeaktier. Hög utdelning och stabil tillväxt får gärna kosta, det ligger ändå helt rätt i tiden enligt Hölzle. Tre bolag som även backas upp av stark insiderhandel är enligt Hölzle motortillverkaren Deutz, mediebolaget Highlight och fastighetsbolaget TAG Immobilien. Det sistnämnda har jag tittat lite på för ett halvår. Det var en del som lockade med dit hörde inte priset på aktien. När det gäller trender gillar Hölzle life science och onlinehandel. Ett bolag han gillar är EQS Group, som är stora bland annat i förmedling av börsdata.

Mina reflektioner kring andra halvlek av proffsgenomgången

Som svensk blir man nästan lite överrumplad av styrkan i den tyska börshaussen just nu. Der Aktionär har listor med vilken tidning som lyckats bäst med börsportfölj. Det hela känns ungefär som 10-tidningars tips för er som minns den fotbollslistan. Pilar nedåt letar man förgäves efter i tidningen och bland proffsens bedömningar. Det gör en förstås lite misstänksam. Inte minst känner jag inte alls igen tyskarnas bild av förväntad ränteutveckling. Det ser påtagligt annorlunda ut när samma fråga diskuteras i t.ex. WSJ eller Financial Times. Det finns dock en hel del kloka resonemang "från insidan". Det är kanske inte för inte som Tyskland toppar många analytikers listor för bästa köp just nu. Jag som har en hyggligt tung räntehedge i portföljen är inne på att lägga till en tysk aktie i portföljen. Frågan är vilken...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam