Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

lördag 27 juni 2015

Europas svar "Grekiskt delirium"

Grekland har bestämt sig för att rösta om sina räkningar. Resten av Europa lär inte vilja förhandla om, så det är ja eller nej till åtminstone euron för grekernas del.

Det hade nog ingen räknat med

Förvåning är den bästa beskrivningen av de första kommentarna till Greklands överraskande utspel att rösta nästa söndag om räkningen till IMF som förfaller på tisdag. Eller mer formellt om det förslag från långivarna att finansiera betalningen av den räkningen.

Öppna eller stängda banker i Aten?

Wall Street Journal spekulerar i att ECB direkt stänger kranen och att bankerna därför stängs nu. "Greece calls referendum on bailout terms" (länk). Financial Times gissar istället att ECB kanske inte vill riskera skurkrollen utan låter lite mer pengar rinna in i systemet. "Tsirpas announces bailout referendum" (länk). Frågan är om det ens är möjligt, för alla inblandade utom den grekiska regeringen, lär tolka omröstningen som ja eller nej till konkurs och grexit. Vem skulle i det läget behålla några pengar alls på bankkontot?

Dagens Industri konstaterar i "Grekkaos att vänta" (länk) att åtminstone delar av Syriza kommer att kampanja för nejsidan. Medan Finacial Times i artikeln ovan noterar att grekiska media, lika förvånade som alla andra, noterar att det antagligen strider mot grekisk lag att rösta om finanspolitik. En ganska logisk restriktion, eftersom varken hushåll eller stater normalt röstar om sina räkningar.

Hur och om vad kommer grekerna rösta?

Hur kommer då grekerna att rösta? Faktum är att ja inte är så otroligt som det kan verka. En överväldigande majoritet vill vara kvar i euron och EU. Det här hotar båda alternativen. Därtill är det för alla med pengar på banken detsamma som att rösta ja eller nej till sina besparingar.

Syriza vill nog ha det till att ett nej betyder nya förhandlingar. Det är dock knappast realistiskt. Tyskland med flera är sedan länge inställda på att Grekland lämnar euron och det finns krisplaner framtagna. Det var också den första reaktionen när jag tittade i tyska medier "G-day: Tsirpas will Griechen am 5. Juli über Reformen abstimmen lassen" (länk Börse Online). I artikeln konstateras att det här är ja eller nej till Europa för Greklands del. Det är också den entydiga bild jag tidigare fått av tyskarnas inställning till att ge mer pengar till Grekland.

För att uttrycka det så här - det går inte att backa en höjning i poker. Nu är insatserna betydligt högre och långivarna kommer definitivt att syna eller höja. Det sistnämnda skulle exempelvis kunna vara att direkt stänga bankerna.

Lite på marginalen finns alternativet att långivarna backar ännu mer redan idag och att Tsirpas tar ett bättre bud innan helgen är slut. Frågan är om resten av Europa vill förnedras på det sättet. Det är ovanligt att långivare behåller humöret när låntagarna börjar dirigera villkoren.

Vad händer nu?

Så vad händer nu? Eskalering är väl den bästa gissningen. Det lär bli en riktigt dramatisk vecka på börsen. Frågan är om ens ett ja i omröstningen sedan räcker för att lugna marknaden. För hur stor är trovärdigheten för en regering som uttalat sagt att den inte ställer sig bakom den politik som folket i såfall röstat igenom.

Så just den här morgonen ser det faktiskt ut som om vägen till en Grexit eller Graccident ligger öppen.

För vår del lär det svida, för resultatet lär bland annat bli börsfall och sänkta räntor. Fast på någon månads sikt kanske det, som tyska analytiker tror, är bra för övriga Europa att amputera den här delen av ekonomin. Konjunkturen pekar trots allt skarpt uppåt. För den som blir amputerad lär det inte bli lika muntert.


6 kommentarer:

  1. tack för sammandrag, ska bli intressant att se hur börsen reagerar på måndag.

    Jag tror att länkarna blivit fel, de vill inte öppnas. Exempelvis https://www.blogger.com/Greece%20Calls%20Referendum%20on%20Bailout%20Terms%20http://www.wsj.com/articles/greece-calls-referendum-on-bailout-terms-1435357873. Borde borde nog stå http://www.wsj.com/articles/greece-calls-referendum-on-bailout-terms-1435357873

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!

      Kollade din blogg (som ju andra som läser det här kan nå genom att klicka på ditt namn). Ska bli trevligt att titta in på :)

      Radera
  2. EU är väl sammantaget världens största ekonomi? Och att ansluta sig till det ekonomiska samarbetet och euron så underkatar sig ett land EU styrning och kontroll. främst är det de offentliga finanserna som man har luppen på! men övergripande är det fred och rättvisa som ska vara ledstjärna. och grekerna anser sig vara utsatta och orättvist behandlade. Flera länder har fått nödlån - portugal, cypern m fl. slipper nu grekland undan lindrigare så kommer hela det monetära systemet att krackelera så det går inte! Lösningen måste bli Griechenland ..nine, ten and out! världens största ekonomi förmår således inte lösa ett regionalt europeiskt dilemma! Eu är nog inget naturligt kompisgäng!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra sammanfattat. Till listan med länder som hängt rejält på gärdsgår'n genom åren kan även läggas Irland, Island, Lettland och Sverige. Så nog finns erfarenheter. Det speciella med Grekland verkar vara att allt bara vare hittepå från början. Det fanns aldrig några förutsättningar att gå med i euron.

      Sedan går ju faktiskt delar av valutaunioner i konken ibland. Detroit är ett amerikanskt exempel och Haninge ett svenskt. Så visst går det att vara kvar i euron förlamad av skulder och än mer styrd av sin förvaltare.

      På ett sätt får man väl säga att EU varit ganska sjyssta kamrater så här långt? Tålmodiga om inte annat.

      Radera
  3. Tack för en bra sammanfattning av ett komplicerat läge! Intressanta tider väntar oss...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkligen. Filar på ett inlägg om hur jag gör imorgon men det är fascinerande hur få media som ens vågar spekulera i vad som händer när marknaden öppnar.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam