Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

måndag 29 juni 2015

Grexit tisdag & China going down

Det är bra tryck i nyheterna just nu. Marknaden tror fortfarande att det löser sig i Grekland men möjligen att det kostar mer än väntat. Optimistiskt tycker jag, som är fortsatt försiktig. Samtidigt rullar Kina igenom problem som inte ska underskattas.

Vad hände idag?

Svenska börsen ned 2,8 procent idag. Det är mindre än uppgången förra veckan. Ännu så länge drev alltså signaler om lösningar upp kurserna mer än fakta som talar för motsatsen drev ned dem. Förklaringen är att marknaden fortfarande prisar in en lösning. Före helgen till och med. Faktiskt kanske redan under morgondagen.

För att euron ska klara sig är en viktig pusselbit, som ännu inte trillat loss, att trycket på euro och främst på periferin inte blir för stort. Ännu så länge är effekten ganska begränsad, vilket exempelvis den här artikeln visar "Euro records stunning reversal against dollar" (länk Market Watch). En intressant slutsats är att det händer så mycket i resten av världen - läs FED:s räntehöjningar och Kinas pågående krasch - att marknaden inte idds oroa sig för att Spanien smittas av Grekland. Ännu - är min gissning. För det går inte att bortse från att synen på det här som ett grekiskt problem delvis beror på att många tror på en grekisk lösning.

Imorgon förfaller lånet till IMF - så det blir ännu en spännande dag.

Lösningen söks i mirakelhögen

Resonemanget känns som taget ur Alice i underlandet (länk wiki). Om det som nu händer faktiskt händer, så är det så dåligt att det inte kan hända. Den dystra verkligheten är glasklart beskriven i den här ledaren "A ‘take-it-or-leave it’ vote is a recipe for disaster for Greece" (länk FT).Tyska medier tror dock att det är mot den katastrofen det barkar, som i den här intervjun "ZEW-Chef Fuest: "Die griechische Regierung hat keinen Plan!" (länk Finanzen.net).

Många andra tror dock fortfarande på att rädslan för den bergvägg som nu närmar sig ska mjuka upp förhandlarna. Därför kommer den andra sida samla sig och ta fram en lösning.  "Tsipras: Greece won't be thrown out of the euro" (länk FT) och "Greece debt crisis: Thousands of no supporters protest, as EC urges yes vote" (länk The Guardian).

Grekerna är dock genuint oroade över vad som händer om landet inte längre backas av EU. Det framgår av en desperat förfrågan om förlängda krediter. "Tsipras requests bailout extension (again)" (länk FT). Av det verkar det bli intet, om inte EU överraskar imorgon kväll (vilket en del hoppas på i twitterflödet). Fram till dess är Grekland numera en skräpobligation som S&P ger status CCC-  (länk wsj liveblogg). Det är dock en rejäl oljetanker till underskott som nu ska vändas. Ta en titt på grafen från Bloomberg nedan. Utflödet av kapital har ökat till över en tredjedel av BNP. Eller mer drastiskt uttryckt - var tredje euro som produceras lämnar landat. Inte precis vad en stat i kris behöver.

Källa: Bloomberg (länk)

Vad tror proffsen?

Det regnar in gissningar på twitter. Här är några tunga från den  här artikeln "Here's What Analysts Are Saying About Greece" (länk Bloomberg). Citi tror att det löser sig - grekerna röstar ja och därefter kommer mer pengar och så småningom en ny runda av det vi håller på med just nu. Macquarie tror på ökad risk för Grexit men oroar sig inte för effekterna. Credit Suisse ser snarast en uppsida för marknaden, eftersom händelserna kommer försena FED:s räntehöjningar. Merrill Lynch ser också ett köpläge i Europa just nu. Den enda som pekar på riskerna på nedsidan är Deutsche Bank som påpekar att det kan finnas en del credit default swaps (CDS) som löser ut om det blir en konkurs. Just det instrumentet är ju ökänt för vad det ställde till med i finanskrisen 2008.

Men överlag är det alltså en lugn analytikerkår som följer nyheterna just nu. 


Min bedömning: utgångspunkten för en investerare tycker jag nu måste vara att det här inte löser sig. Visst, som jag tidigare noterat förlorar båda parter antagligen mer på att inte ta den andres erbjudande men förtroendet i processen finns inte längre. Med den nuvarande väl optimistiska synen från prffsen har jag svårt att se att marknaden inte fortsätter ned åtminstone hela veckan vart efter nyheterna fortsätter trilla in. Men osvuret måste definitivt vara bäst just nu.

Däremot är jag mer positiv på lite längre sikt. Om man med löser sig menar att Grekland är kvar i euron med strikta kapitalkontroller och en utdragen förhandling om villkor, så - ja - då är det nog möjligt. Det kommer säkert resten av Europa och världen ledsna på att följa. Lite som 2012 - världen går vidare till andra frågor.

Min plan för dagen är nog att öka vår bearposition något imorgon men jag säljer nog inte mer av våra innehav. Inte just nu i alla fall.

Slutligen tycker jag relationen mellan Grekland och långivarna för tankarna till ett citat av Homer Simpson: "It takes two to lie. One to lie and one to listen." (länk Simpsonswiki).

Det händer en del annat i världen också

Ironiskt nog var det en annan stat som hamnade på ekonomiskt obestånd idag."Puerto Rico Leaders Vow to Pay Debts While Seeking Restructuring" (länk Bloomberg). Den regeringen verkar dock ha en lite annan syn på hur lösningen ska mejslas ut. I ett lite större sammanhang är det här en del av att höga lån och stigande räntor på många sätt är ett betydligt djupare problem än Grekland.
"A Perfect Storm Brews for Bond Funds" (länk Bloomberg).  En bubbla på obligationsmarknaden verkar ligga i korten och främst inom högavkastande papper, som finansiering av tillväxtbolag och tillväxtmarknader. Bubblan i Kina ligger inte ens i kortleken längre. Den har spelats ut och det är tydligt att regimen inte har börsfallet under kontroll. Frågan är vad det leder till? Valutakrig är väl en rimlig gissning. "Double bubble trouble in China" (länk FT) och "China Struggles to Balance Volatile Markets" (länk WSJ). Nyheterna om Kina är det många som tycker är det som är riktigt oroväckande just nu. Riskerna är helt enkelt ovanligt uppskruvade för närvarande. Redan det kan vara ett skäl att ta det lite försiktigt.



3 kommentarer:

  1. Uppskattar verkligen dina genomgångar. Perfekt för oss som inte orkar/har tid att läsa artiklar från hela världen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Bloggen ska väl återfå sitt lite bredare fokus snart men det känns inte riktigt som att det här är under kontroll ännu. :)

      Radera
  2. Instämmer med Halle och tackar för uppdateringen!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam