Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

lördag 6 juni 2015

Stålbad i tävlingen när börsen följde dollarn nedåt

En spännande börsveckan slog ganska olika mot portföljerna i tävlingen (länk). Det är lärorikt inför kommande nedgångar.

Förra veckan sjönk index (sixrx) 3 procentenheter. Det är en del men en stor del var en svagare dollar. En amerikan med investeringar i Stockholm tappade en dryg procent i sin egen valuta förra veckan. Det är en av flera anledningar att tro på en rekyl i närtid.

Det är dock intressant att se hur en press nedåt slår på de olika tävlingsportföljerna.

Rockrävens chansaktier och i några fall lottsedlar passar inte i ett negativt börsklimat. Över en fjärdedel försvann men, visst, plus över 75 procent i år skäms inte för sig

Bäst gick det för vår riktiga portfölj, som stannade runt nollan. Det var förstås det defensiva insatserna med bl.a. blankade amerikanska statspapper som hjälpte till. Utöver det var det bara min, Gottodix, tävlingsportfölj som höll emot något. Förklaringen var att småbolagen inte träffades lika hårt som de större. Annars syntes flera tydliga trender i Affärsmodellens portfölj. Både ICA, JM och Ngex hade tuffa veckor. Den första för att den inte längre lockar när det finns andra säkrare tillgångar som ger avkastning, den andra för att högre räntor kan påverka efterfrågan på bostäder och den sista påverkades sannolikt av svängningarna i kopparpriserna. Lite synd var det om Örby Industrier, som skulle klarat sig bra om innehavet i Elekta varit en fallande kniv. Slutligen var det intressant att gruppens värdeinvesterare - Solbulle - till slut fick motvind i en nedgång. Det om något är ett tecken på vad som kännetecknar nedgången just nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam