Vad: Värdepappret (länk)
För vem: För värdeinvesteraren som letar intressanta mindre bolag
Pris: 2000 kronor för 1 år/ 12 nummer
Rekommendation: köp på ett års sikt 3 plus:
- Skribenter som med kvalitet verkligen analyserar sina bolag, inte bara levererar text till tidningen
- Genomgående hög kvalitet i genomgång av resultat- och balansräkningar
- Ger stöd för investeringar i små bolag du annars inte skulle våga dig på
3 minus
- Väljer (aktivt) bort utblickar om den omvärld och ekonomi bolagen agerar i
- Sparsamt med second opinion eller fakta från andra källor än skribenterna och bolagen
- Ganska svåra bolag - du behöver själv förstå hur du på sikt ska kunna hålla koll på dem
Värde för värdeinvesterare
Värdepappret är bloggosfärens journalistiska flaggskepp, inte minst i genren värdeinvestering (länk). Oavsett vad man föredrar är det nämligen en viktig poäng med Värdepappret att den vågar vara specialiserad. Redan i ledaren slår redaktionen fast att "Som vanligt har vi ingen åsikt om börsens utveckling generellt. Vår kaffesump kan inte tala om huruvida framtiden bär med sig regn eller solsken."Inte så konstigt, för värdeinvesteringar är strikt inriktat på bolag som är underprissatta och därför vid någon tidpunkt kommer att vända eller åtminstone ge oproportionerligt bra utdelningar. Det är på sitt sätt en ganska världsfrånvänd investeringsfilosofi. Det räcker att titta på bolaget men att göra det grundligt. Omvärlden är mest brus som stör och leder till tillfälliga felprissättningar som värdeinvesteraren kan utnyttja.Värdeinvesteringar har också en del stöd i forskningen, som jag senast beskrev i inlägget "Smart beta? Ja, på kort sikt" (länk).
Jag är inte själv en företrädare för den här investeringsskolan, som jag utvecklade i inlägget "Är värdeinvesteringar objektivt bäst" (länk). Vår strategi (länk) handlar istället om att använda all tillgänglig information från makro till trading för att ligga i rätt bolag vid rätt tidpunkt. För mig går det inte att lyfta ut ett bolag ur sin omvärld eller ens från marknaden och se det som ett separat fenomen, som objektivt går att värdera. En värdering tycker jag inkluderar en bild av nuläge och utveckling i den ekonomi bolaget ska verka. Fast ett trevligt fenomen på börsen är att där finns utrymme för många olika sätt - se t.ex. "Fyra steg till rätt investering" (länk Nordnetbloggen).
Det fina med Värdepappret är att, genom renodlingen, får man ett perspektiv grundligt beskrivet. Det kan vara värdefullt även för oss som har andra infallsvinklar.
Senaste numret
En förändrad redovisningsregel lossade luckan i Vardia i våras. Det blev fritt fall. Värdepappret och flera av skribenterna där har därefter gjort en stor insats för alla småsparare i aktien. Det senaste numret är en uppdatering av det komplicerade läget. Den har jag inte hittat någon annanstans.
Det här numrets piece de resistance är den mäktiga genomgången av danska banker. Det är Kenny från prisbelönta Aktiefokus (länk) som levererar en av de branschgenomgångar som gjort den sidan till ledande i sin genre. Vi har ju haft bl.a. Danske Bank i portföljen och i det sammanhanget läste jag bland annat en hundrasidig analys från Berenberg om Europas banker. Den här genomgången stod inte den produkten efter. Mitt tips är att numrets bästa investeringar hittas i den artikeln. Det händer fortfarande mycket på den danska marknaden och det finns, någorlunda, enkla förbättringar att göra i kostnadsstrukturen och (hemskt att skriva) konkurrenstrycket.
Det är rimligt att danska banker kan röra sig åtminstone närmare den behagliga tillvaro som övriga nordiska banker lever i. Det är också rimligt att tro att vinsterna ska upp en del vart efter kreditförluster återvinns. I min värld finns det fortfarande ett bet att göra på återhämtning i den europeiska finansindustrin, inte minst med den likviditet som ECB bidrar med. Men riktigt så tänker ju inte gänget på Värdepappret :)
Aktieingenjören (länk), en annan bloggkändis, är gästskribent i numret. Analysen av Doro fokuserar på telefonerna som säljs till aktiva äldre. Det är en gedigen genomgång som kokar ned till att den som tror att bolagets telefoner förblir uppskattade hittar en aktie till ett billigt pris. Välskrivet och grundligt räknat. Aktieingenjören är också bra på det utblickar och omvärldsanalyser. Det hade varit intressant att få lite mer info om den spännande nischen mot sköra och äldre äldre som Doro är på väg in i. För mig känns det som att det är bolagets framtid. Yngre äldre är på sikt bara ingångskunder för senare i livet - ni vet ungefär som McDonalds intresse för att sälja burgare till barnen. Vissa konsumtionsvanor är svåra att bryta och det lär inte bli enklare när du blir gammal och dement.
Analysen av Traction kokar ned till att en stadig RoE på 14 procent, en substansrabatt på 20 procent och en förvaltningskostnad på 0,4 procent är ett intressant case. Jag håller med. I princip är det här ett noterat riskkapitalbolag med en stark, och som det verkar hederlig, huvudägare i Bengt Sillström. Ett alternativ till fonder. Vi har ju själva Ratos av liknande skäl. En reflektion är att det är lite svårt med transparensen med så olika och små bolag i portföljen. Just på den punkten är Ratos redovisning ett under av klarhet men så fläskar de på med en helt annan förvaltningsavgift också. Egentligen tycker jag att en seriös analys, i Värdepapprets stil, skulle ha inkluderat en sum of parts värdering men jag förstår att det inte är så lätt.
Österrikiska MIBA är en typisk underleverantör till bilindustrin. Hemmaplan för mig som lagt tid på fästelement och dylikt från bolag som Bulten, AQ Group och Bufab. Med det också sagt att det kan finnas alternativ på närmare håll. MIBA är dock precis den typen av bolag jag skulle kunna tänka mig att titta på. Det har en rätt ok storlek och går att följa via exempelvis via finanzen.net (om du talar tyska). Fast ärligt talat tycker jag nog exempelvis robottillverkaren Kuka känns mer spännande. Hur som helst välskrivet och det ger perspektiv. Hur många gånger har man inte snubblat i fällan att blott Sverige svenska krusbär har.
Underleverantören till kolindustrin Hargraves är en annan gedigen analys i numret. Det här är det bra och billiga bolaget som verkar på en, i mina ögon, nästan hopplöst svår marknad. Kolindustrin har det tufft och det ser inte ljusare ut i kundgruppen stålbolag. För egen del skulle jag räkna, kolla, räkna om igen och sedan diskutera med andra innan jag slog till i det här bolaget. Men om jag gjorde det skulle det säkert bland annat vara på grund av den här artikeln. Hela situationen påminner lite om diskussionerna kring Bonheur förra året. Amerikanska halvledare från Solitron är ett annat tips. Kollade förstås på SeekingAlpha - det verkar vara en välgrundad tanke. Men precis som i det andra tipset SMG Indium Res skulle det för min del vara alldeles för svårt med bolag som knappt är kommenterade på en sida som SeekingAlpha. Slutligen tittar tidningen på det finska bolaget Elecster som tillverkar maskiner för beredning av hållbar mjölk. Jag ser inte riktigt caset där. Tio gånger vinsten kostar våra BMW också, så jag vet inte om just det argumentet räcker för att räkna hem det förslaget. Tillväxten har inte riktigt imponerat, vilket väl är ett krav i ett såpass litet bolag om man inte är huvudägare - eller?
Reflektioner om tidningen
En bild jag hoppas jag förmedlat är att i den här tidningen är det djupet som räknas och det räknas ganska djupt. Det är roligt och nördigt i en positiv bemärkelse. Det känns helt rätt för alla stock pickers och intressant även för oss andra. Precis som sig bör med personer som borrar djupt kan man som läsare behöva titta lite brett för att se sammanhangen. Men det är verkligen ingen kritik. Tvärtom, redaktionen gör helt rätt som borrar. Det finns ju andra som tar andra roller.
Konkurrenterna
Utländska medier
Var finns de bästa bolagsanalyserna och aktietipsen? För egen del gillar jag den anglosaxiska traditionen att tidningarna främst svämmar över av ekonominyheter - både makro och bolagsnyheter. Sedan kommer olika analyshus sina förslag eller för den delen sajter som SeekingAlpha. Det känns som en ren uppdelning.Svenska drakar
Fast jag läser mycket svenska media också. Det finns en hel del bra journalister men här är uppdelningen inte lika tydlig. Ena stunden är det nyheter nästa är det analys. Dagens Industri och Affärsvärlden har riktigt duktiga redaktioner men de skriver väldigt mycket och har inte alltid djupet i texterna. De är däremot duktiga på känna av pulsen i marknaden. Värdepappret har ett helt annat djup i sina analyser. Gänget är bra på det de gör men frågan är ändå om de inte borde lägga lite större kraft på journalistisk metod både i faktainsamling och presentation.
Ska jag på allvar överväga ett för mig okänt bolag från Österrike behöver jag få frågan belyst från lite olika perspektiv och från några olika källor. En metod jag gillar är att göra metaanalyser där jag antingen före eller efter min egen analys klipper ihop andras analyser för att jämföra och testa mina tankar. Det där med olika källor är också rätt viktigt när man ska underhålla sina innehav. Antag att kursen går ned och det kommer svårbegripliga nyheter om Hargraves, som analyseras i senaste numret. Var hittar jag snabbt aktuell information om förutsättningarna för underleverantörer till den brittiska kolindustrin? Det är lätt att komma på efterkälken.
Nu är det sunda bolag som lämnat förhoppningsfasen som Värdepappret intresserar sig för men det kan ändå vara värt att titta på RobGums erfarenheter av hur livet i mikrobolag kan vara "Gästinlägg: upp, ned och upp igen i Sino Agro" (länk). Galet svårt är bara förnamnet. När jag läser det imponerande arbete redaktionen lagt ned på att förklara turerna i Vardia kan jag bara konstatera att det påminner om det RobGum beskriver. Nu har Värdepappret tagit sig an det här problemet genom att öppna ett diskussionsforum för sina prenumeranter. En svaghet som vändes till en styrka - bra gjort! För den som vill äga svåra bolag kan jag nog inte tänka mig något bättre än att löpande ha tillgång till det här skickliga gänget.
Specialiserade investeringsmedia
Börsveckan är kanske den redaktion som både i sin inriktning och bakgrund ligger närmast gänget på Värdepappret. Det är genomtänkt med inriktning på bolaget. Lite mer erfarenhet och lite mindre analys har väl Börsveckan jämfört med Värdepappret. Ett underskattat gäng tycker jag Redeye är. Deras analyser finansieras ofta av bolagen de analyserar, vilket förstås kan vara ett problem. Det är dock tydligt och transparent räknat och resonerat. Lätt att följa och analysera själv. Här skulle faktiskt Värdepappret kunna norpa lite av strukturen. När det kommer till analysen, särskilt den som blickar inåt bolaget, är dock Värdepappret vassare.
För den som söker bra men enkelt är inte Värdepappret valet. Titta då istället på lättlästa Privata Affärer. Sedan finns det flera andra med både styrkor och brister. Stockpicker ligger nära till hands med sin inriktning på små bolag men de är mer inne på momentum och det som är på gång. Aktiespararen är bra på ägarfrågor och på det sättet ett komplement till övriga men analyserna är verkligen upp och ned i kvaliteten. Den redaktionen skulle tjäna på att läsa Värdepappret och inte minst på att jobba mer med källhänvisningar.
Andra bloggar och sociala media?
Den fantastiska tjänsten Börsdata (länk) gör att även vi i bloggosfären kan vara något slags konkurrenter. Sidan rekommenderas varmt och jag är premiummedlem där. Jag ser dock inte mig själv som någon direkt konkurrent till just Värdepappret, den här bloggen är lite annorlunda vinklad. Det finns flera andra riktiga bra bloggar som ligger närmare Värdepappret - mina favoriter är länkade här på sidan. Sidor som Shareville är också en form av konkurrent men frågan är om vi inte mer talar om komplement.
Min slutsats
För faktum är att den här genomgången visar att Värdepappret verkligen lagt sig i en tidigare tom nisch på marknaden. Djupa analyser av intressanta bolag du antagligen skulle missa. En stor poäng är människorna bakom och deras öppna kommunikation. Många vill hitta de där bolagen som inte redan är genomtröskade av all världens analytiker och tidningar. Ge sig ut i börsdjungeln helt enkelt. Jag har svårt att föreslå bättre guider för dig som längtar efter det än gänget på Värdepappret.Så rekommendationen blir köp!
Mycket intressant att få läsa om Värdepappret. Jag tycker dock det är alldeles för dyrt. Själv är min absoluta favorit Privata Affärers systertidning Placeringsguiden, som uteslutande pratar investeringar. Lite förvånad över att den inte nämns oftare i bloggosfären.
SvaraRaderaPlaceringsguiden är inte så dum. Jag läser den bara till och från. Mest för att jag läser en hel del annat. Det jag gillar med gänget på Privata Affärer är att de har gott omdöme. Inte minst Marcus Hernhag.
RaderaVärdepappret är alldeles för dyrt med tanke på vad man får. I slutändan får man tänka och räkna själv. Ingen garanti att Värdepappret guidar en rätt - jag förlorade nästan 200 000 sek i Vardia tex - ett bolag som rekades av Värdepapprets skribent/er.
SvaraRaderaBra beslutsprocesser tycker jag är något som diskuteras för lite i investeringssammamhang. Det handlar ju inte bara om rätt eller fel (för det vet man ju aldrig). Lika viktigt är hur man validerar sona beslut och underhåller sina innehav.
RaderaLäser du den här bloggen har jag bland annat legat fel när det gäller dollarn hela andra kvartalet, Aktiespararen rekade Eniro innan deras krasch och Nordea trodde på stigande oljepriser så sent som i november.
Det går bara att göra sitt bästa och det gör alltid Värdepappret tycker jag. Däremot kan de bli bättre både på second opinion och på att visa var annan information finns om något händer. Bra att de börjat med sitt forum tycker jag.
För övrigt - sjukt segt med Vardia. Jag har aldrig ägt något av de norska försäkringsbolagen men det har ju onekligen varit en resa. Dåligt skött av ledningen och det är väl lite för dåligt rapporterat av media eller?
Hoppas din smäll landade hyggligt, jag har via min pappa fyrtio års erfarenhet av att det kan vara en jäkla berg-o-dalbana. Själva har vi haft tur under de år jag hållit på.
*Off-topic kanske* men var inte Vardia helt enkelt ett dåligt bolag som inte skötte sig rätt, och till stor del ett sk förhoppningsbolag? Disclaimer: har inte läst allt om Vardia.
SvaraRaderaLång historia det där :) Jag har aldrig ägt Vardia men du hittar lite av mina inlägg om du klickar på etiketten Vardia. Lite längre gånget än ett förhoppningsbolag är man men visst, en snabb expansion var en del av caset.
RaderaEn reflektion är att det som hände, redovisningstrubbel, nog kunde ha hänt lite varstans. Likaså med dåliga bolag i allmänhet, värt att försöka undvika men inte så lätt. Det är dock det där att i mindre bolag är dels risken (kanske) lite större, dels är det svårt att agera rätt när det börjar krångla.
Knepiga bolag att äga helt enkelt. Men det behöver inte vara det samma som att de ska undvikas. Däremot tycker jag man ska anstränga sig lite extra för att hitta alternativa informationskällor i den sortens bolag.
Roligt med en recension av vår tidning! Hoppas att du blir prenumerant, om du inte redan är det ;-)
SvaraRaderaDet är roligt att du i recensionen beskriver ett av våra mål, nämligen att vi försöker fylla ett hål i en egen nisch med tyngre analyser och fokus på bolag. Vi springer inte på alla bollar utan vi tittar noga på lite färre. Det är inte alltid de vackraste bolagen heller, men de ska vara billiga.
Vi hoppas inte att någon prenumererar och sedan leker följa John, utan ser våra analyser som inspiration och något att gräva vidare i för att besvara de frågeställningar som vi har missat eller belyst för dåligt, eller gjort en annan bedömning i.
Vi har valt att inte ha reklam, sponsorer eller på annat vis ha några intäkter förutom prenumerationsintäkterna. Därför har vi ett lite högre pris men det är å andra sidan mycket innehåll för pengarna. Vi tror att våra prenumeranter är nöjda med att slippa stirra på och bläddra förbi reklam för nyemissioner i taskiga bolag eller vad det nu må vara. Den som inte har något bättre för sig en fredagskväll som denna kan annars roa sig med att försöka räkna ut pris per sida, pris per tecken, pris per nedlagd tid på en analys etc. och se om det är så fasansfullt dyrt :-) Vi gör hellre en kvalitativ tidning för några få (eller lagom många ;-)) istället för en mindre kvalitativ tidning som är till för den stora massan.
Avslutningsvis, som en kommentar till de andra kommentarerna här, tror vi att de allra flesta förstår att 100 % av våra analyser inte kommer att vara korrekta på alla sätt och vis. Det brukar sägas att det räcker att göra mer rätt än fel för att bli framgångsrik. Dessutom ska man inte förlora så mycket de gånger som det blir fel. Ungefär så resonerar vi. I många fall äger vi bolagen vi skriver om själva (vilket redovisas i tidningen om så är fallet) och dessutom framgår det vilka bolag vi köper till vår riktiga aktieportfölj som vi har i tidningen. Det betyder att vi har incitament att tro på det vi skriver. Vi kan inte skriva vad som helst, med någon prognos tre år fram i tiden, utan om vi tar in ett bolag får vi stå till svars för det. Gör vi fel så får vi lida för det själva och så ska det vara. Fel kommer vi att göra (den som tror att man inte begår fel har bara inte hållit på tillräckligt länge för att trampa på tillräckligt många minor än) men förhoppningsvis ska vi klara oss hyggligt från större fiaskon. So far, so good... ;-)
Med vänliga hälsningar
Kenny
Att döma av intresset för den här recensionen är det många som är nyfikna på er tidning. Det bådar gott :)
RaderaEn intressant sak ni har gjort, är att ni arbetar såpass intensivt med efterarbetet med Vardia. Jag hoppas det uppskattas. Allt blir inte som man tror, många andra har dock ovanan att begrava det som gick annorlunda. Då sitter läsaren alldeles själv med skägget i brevlådan. Det, till skillnad från utfall som avviker från analyserna, är däremot ett oskick. Vem såg någonsin Aktiespararen reda ut sin rekommendation av Eniro? Exempelvis.
När det gäller köpbeslutet tycker jag alla ska fundera på vad man vill ha ut av läsningen. Jag har en ganska diger läslista och väljer rätt sparsamt utifrån det jag faktiskt använder, vilket förstås bottnar i min strategi. Jag tror rätt många slentrianmässigt läser exempelvis Affärsvärlden trots att de kanske inte är den tidning som passar dem bäst.
Tack för infon, intressant med alla svar! :).
SvaraRaderaKenny skickade din Doro-analys som tips och när jag publicerade analysen på bloggen tog jag även med den som fortsatt läsning då jag tycker att det är den bästa analysen som går åt motsatt håll än min egen. Så jag får passa på att tacka för hjälpen.
SvaraRadera