Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

söndag 19 juli 2015

10 bra aktier för barn

På Nordnetbloggen ger min syn på hur man kan "Spara smartare till barn och barnbarn" (länk). Här kompletterar jag med mina 10 favoritaktier för de yngres portfölj,

Mina tre punkter för att välja barnaktier

Jag tycker aktier är bra att köpa till barn som sparande. Det ger en helt annan närhet och möjligheten att bli delaktig i sparandet och faktiskt hela ekonomin på sikt. Vi har lagt upp det lite annorlunda själva och har allt i samma aktieportfölj. Hade jag köpt separat till barnen hade jag, förutom att helst köpa en portfölj med ungefär 15 aktier i, prioriterat att:

1. Bolag och aktierna ska ha sant långsiktig potential och en rimlig risk
2. Bolagen ha lite investmentbolagskvaliteter i sin bredd, eftersom du inte lär vilja byta särskilt ofta
3. Det ska vara en kul aktie att äga och helst en som ett barn under sin uppväxt kan relatera till

Barnportföljen

Ok. Med ambitionen att det ska vara en portfölj som uppfyller ovanstående kommer här 10 förslag. Här talar vi tjugo års placeringshorisont, så se det inte som några aktuella aktietips.

Plats 10: Berkshire Hathaway
Ok, firma Buffet och Munger kommer förstås inte leva tills ditt barn tar körkort men deras livsverk har kvaliteter som kommer att klara sig. Här får du dels riskspridningen en bra portfölj behöver, dels en uppsättning klassiska varumärken. Vem vill inte säga till kompisarna att de äger Coca Cola? På köpet får du kanske nittonhundratalets starkaste berättelse om den goda kapitalismen. Sämre förebild än Warren Buffet kan dina barn ha.

Plats 9: Investor
Svensk industrihistoria stavas Investor. Familjen Wallenbergs väg till toppen är nästan lika intressant som Buffets. På köpet får du den andra riskspridande aktien i portföljen. Visst, det är inte lika charmigt som Berkshire men även grävmaskiner är något barn gillar.

Plats 8: Apple
Diskussionen på skolgården - vadå äger du ingen Apple? Nej, jag äger Apple. Mer närvarande i vardagslivet är det svårt att vara. Det går att diskutera om bolaget är en evig vinnare men med styrkan i varumärket och ett momentum som nästan sträcker sig en uppväxt i omfattning känns det ändå som en trygg investering.

Plats 7: Telia
Kanske lite överraskande, både tråkigt och möjligen i en nedgående spiral just nu. Må så vara men telefoner och dataöverföring är lätt att förstå och närvarande i alla barns uppväxt. Den uppkopplade världen kommer säkert behöva infrastrukturen och din portfölj behöver lite stabil utdelning.

Plats 6: Kinnevik
Dags att fortsätta skolningen i affärskunskap. Sveriges påhittigaste kapitalister kan lyckas igen eller köra i diket - om företaget betraktas på den tid en hel uppväxt är. Till barnen förklarar du helt enkelt att de just köpt in sig i kläder på nätet och telefoner i Afrika. Bådadera väcker tanken.

Plats 5: BMW
Begripligt, häftigt och något som platsar i din portfölj. Ett av världens starkaste varumärken kommer säkert gå igenom en hel del när bilindustrin förändras men mycket talar för att det går bra för körglädjen från Bayern. Inte minst om annan bilkörning förvandlas till bilåkning med datorstöd. 

Plats 4: Cloetta
Nu närmar sig pallplatserna. Vem vill inte få biljetten till chokladfabriken? Helt säkert att bolaget levererar praliner en hel uppväxt till är det inte. Men godis i olika former lär vi äta och det här är ett fint svenskt bolag. Föräldern noterar att det bidrar med defensiva kassaflöden i en portfölj som annars kan bli väl konjunkturkänslig.

Plats 3: HM
Sveriges bästa bolag platsar även i barnportföljen. Barnen får en ny relation till klädbutiken där en del lär köpas och portföljen får både fin tillväxt och bra utdelning. 

Plats 2: Google
Coca Cola pekade i en känd marknadsundersökning ut sin målgrupp som "alla". Här är bolaget som breddar den beskrivningen till att även inkludera "allt". Sökmotorn kanske kan övertrumfas så småningom men troligen går den delen av bolaget samma lite avmattade men lönsamma framtid som Microsoft redan gått igenom. Resten innehåller dock så mycket annat att du här får in den chansaktie portföljen kanske ska ha. 

Plats 1: Disney
Innehåll är kung, det är en av få saker om framtiden som de flesta verkar vara överens om. Här får du bolaget som bygger sitt eget universum eller egentligen sina egna universa. Ett av världens starkaste varumärken kan säkert förlora lite av sin lyster någon period under en uppväxt men med allt från Spindelmannen till Darth Vader i bagaget lär Musse Pigg överleva ett tag till.

Vill du ha fem till för att få en komplett portfölj föreslår jag ICA, Lundbergs, Novo Nordisk, LVHM och slutligen om du kan förklara vad de säljer Vitrolife.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam