Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

onsdag 1 juli 2015

Aten - over and out

Det är lätt att missförstå nyheterna om Grekland just nu. Börsen går ju alldeles utmärkt men det är mer för att marknaden inte längre bryr sig längre. Blicken har helt enkelt vandrat vidare.

Verkligheten knackade på

Till slut kom verkligheten ifatt alla grekiska utspel och infall. Igår kväll skickade Alexi Tsirpas det här brevet (länk Businessweek). Det står ungefär - kan vi backa bandet, både i tid och innehåll? Kanske kunde långivarnas förslag ändå vara ok. Nej tack, var det korta svaret från kommissionen (länk). Det fick Tsirpas att säga följande på grekisk TV (men citerad via FT): “The sirens of destruction are blackmailing you to say yes to everything without any prospect of exiting the crisis,”

Så en rimlig sammanfattning är att det är inte tron på förhandlingslösning som drev upp kurserna idag. Wall Street Journal sammanfattar läget bra i artikeln "Fresh Greek Bailout Proposal Falls Short of Creditors’ Demands" (länk). Det framgår tydligt att långivarna nu bestämt sig för att grekerna får bli färdiga med vad det nu är de behöver bli färdiga med innan förhandlingarna återupptas.

Marknaden bryr sig inte längre

Det här är ju lite lurigt för en investerare. Finns risken för Grexit och diverse problem kvar? Marknaden tolkar Greklands senaste bud som en bottenplatta, dvs. det blir minst den lösning som Tsirpas föreslår och max den som långivarna föreslog (men nu dragit tillbaka). I så fall är skillnaden för liten för att marknader utanför Grekland ska bry sig. Euron blir kvar och ett orealistiskt sparpaket genomförs antagligen halvdant av den grekiska regeringen. Business as usual med andra ord. Det är bra beskrivet i FT:s sammanfattning (länk) av börsdagen  "European stocks rise on Greek hopes" (länk).

Frågan är om den slutsatsen är fel. Nej-sidan leder i Grekland även om det är jämnt. Med dagens händelser lär grekernas stridsvilja ha stärkts. Så nej är nog en bra gissning. Därmed rullar situationen på men här kommer nästa problem för Grekland. Omgivningen bryr sig inte riktigt längre. För när situationen eskalerade på kvällen påverkade det inte marknaden. Euron håller stången, räntorna både i centrum och periferin av eurozonen ligger stabilt och utanför Europa är hela frågan nästan glömd.

Det som styr marknaderna just nu är istället en strid ström starka data från både USA och Europa samt att Kina bromsat sin pågående börskrasch. Det förstärker bilden av att vardagen har återkommit till marknaden.

Min slutsats idag är att jag, nog, snart säljer bearfonden jag köpte häromdagen. Möjligen väntar jag med att köpa något för likviden. Fast jag har inte riktigt bestämt mig.


2 kommentarer:

  1. Verkligen ett prekärt läge! Det är intressant att marknaden suktar efter positiva signaler så att festen kan få fortsätta ett tag till. I Grekland är det dock inte så festligt och lär inte bli det framöver heller. Jag tog också ut en hyfsad likvid i början på juni som visade sig vältajmad men när den ska sättas i arbete igen känns svårt. Sannolikt köper jag succesivt in mig i defensiva papper. Åter igen, tack för en riktigt välskriven blogg!

    SvaraRadera
  2. Ja, det är intressant att marknaden tror det löser sig. Är den för smart? Nej i omröstningen känns ju inte uteslutet. Kanske är det som du är inne på en överhet marknads glädjekalkyler.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam