Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

tisdag 14 juli 2015

Rapportreflektioner tisdag

Det är full fart på rapporterna nu. Här tar kollar jag temperaturen på några som jag varit nyfiken på.

I USA noterar jag att JP Morgan rapporterade starkt. En avkastning på eget kapital på 11 procent är en annan nivå än de europeiska investmentbankerna kan åstadkomma. Det utgör antingen ett investeringstillfälle i exempelvis Barclays för den som vänder eller ett argument för att amerikanarna har åkt ifrån genom att det drog av plåstret efter finanskrisen i tid. Jag, som suckat mig igenom en investering i Deutsche Bank, lutar åt det senare. En annan intressant rapport kom från J&J. Förväntningarna var, typiskt för det här kvartalet, en försäljningsminskning och så då blev det också. Nio procent var ungefär i den omfattning marknaden hade räknat med och aktien klarade dagen hyggligt. Intressant var att medicinerna gick bra medan medicintekniken gick sämre. Bland andra nyheter i det amerikanska flödet märktes att Google är i den för bolaget udda situationen att kostnaderna står i centrum inför torsdagens rapport. Det om något är väl ett tecken på en mätt marknad.

En första intressant trend är det verkar vara underleverantörernas tur. För egen del är det förstås kul att Note prickade uppgången i konjunkturen men även ÅF rapporterade alldeles utmärkt igår. Idag visade Elanders att bolagets satsning på suppy chain går bra. Alla dessa tre verkar ha tjänat på att kunderna växlar upp. Det fanns dock ett intressant undantag - Cybercom. Här var det den finska verksamheten som spökade, vilket är en indikator om att problemen fortsatt finns österut.

Några andra bolag kämpar allt mer uppenbart med sina värderingar. Hit hör SEB där ett starkt resultat ändå gav sänkt kurs, det svaga räntenettot angavs vart efter dagen gick som förklaring. Då ska man dock notera att exempelvis Danske Bank i morse tyckte att resultatet borde försvara ett kurslyft på någon procent. Så frågan är om det inte är så att bankerna har allt svårare att försvara sina p/b-tal. Ett liknande problem verkar JM ha. Försäljningen går bra och det var kommunicerat att produktmixen nu ofrånkomligen försämras. Det finns inte hur mycket mark som helst i Stockholms innerstad och dess närmaste omgivningen. För eller senare måste en del byggas på andra platser, som inte kan säljas till samma pris men där bostäderna förstås kostar lika mycket att bygga. Trots att detta var känt föll aktien på de svagare marginaler som blev resultatet. Typiska utmattningssymptom för värderingarna.

Våra Vitrolife hade en solig dag, vilket jag skrivit om i ett separat inlägg. Avanza visade med sitt resultat att omställningen av banksektorn pågår. Två sämre resultat kom från Beijer Electronics och Mycronic. Det första är en fallande kniv sedan tidigare i våras. Det senare kan däremot vara något att i rätt läge ta en titt på eller som jag skrev i rapportinlägget häromdagen  "Mycronic (14 juli). Nu har mycket gått rätt en lång period och med en ojämn försäljning kan en negativ överraskning vänta runt hörnet. I så fall kanske läge att passa på för den långsiktige," 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam