Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

söndag 19 juli 2015

Tittar till Investor

Det fanns, som vanligt, inte så mycket överraskningar i Investors rapport. Lika bra det för portföljens bottenplatta. Blickar jag framåt är det tre frågor jag har inför hösten.

Svenska GE är nästan som Sverigefond

Investor rapporterade förra veckan. Jag noterade det förstås men sparade kommentaren till nu. Ingen brådska i detta ultrastabila bolag. Andra kvartalet sjönk substansvärdet med 3,2 procent medan totalavkastningen på aktien blev minus 7,6 procent. SIXRX backade, som jämförelse, 5 procent. Med andra ord en viss nedvärdering till följd av börsoron under kvartalet. Den har ju lättat och mycket riktigt har Investor ryckt upp sig i juli. 

Tittar man de senaste tio åren är samma siffror att substansvärdet vuxit 11,9 procent per år men totalavkastningen på aktien varit 15 procent. Det ska då jämföras med att SIXRX samma period stigit 11,1 procent. Ungefär samma avkastning börssnittet men en viss uppvärdering av de egna innehaven jämfört med börsen således. 

Investor påminner mycket om GE, som vi också har i portföljen, det är finans, verkstad och övrigt. Frågan är om inte den renodling mot industri som GE går igenom vore något även för den svenska motsvarigheten. Aktiemarknaden skulle med säkerhet älska det draget och jag är inte säker på att Wallenbergarna är så kära i sina innehav som den allmänna bilden är. 

Kommer värderingsmultiplarna i innehaven att hålla?

Drygt tre fjärdedelar av Investors innehav är noterade. Viktigast är SEB som utgör 16 procent av hela bolaget. Marknaden dömde den ganska fina rapporten från bolaget hårt och det ska nog tolkas som en något ansträngd värdering. Det kan även gälla för AstraZeneca samt för faktiskt för hela Investor. 

Min första fråga inför hösten är hur Investor och de två nämnda innehaven klarar värderingarna när det kanske blir ett tryck nedåt på multiplarna. Jag är inte på nivån orolig men fundersam kan väl vara en bra beskrivning. Inte minst som Investor numera värderas till ett p/b över 0,9. Ingen substansrabatt att tala om således.

Investor är en chansning på industrikonjunkturen

I övrigt är dock mest medvind. Det märks att Investor har många bolag som är direkt kopplade till industriproduktionen. Mottagandet av Atlas Copcos rapport är ett exempel på det. Bra resultat men framför allt glädjeskutt på kursen när orderingången framöver togs emot av marknaden. Det här gör Investor till en bra aktie för att surfa med en stärkt industriproduktion, särskilt i Europa, under hösten. Det här är ett av de populäraste temana i aktievärlden just nu. 

Det som dock oroade lite i den här rapporten var att även om det fanns organisk tillväxt och bättre marginaler, så lär kraven på vinstökningar ticka på uppåt under hösten. Det är helt enkelt inte samma hausse i bolagens resultaträkningar som det är på börsen just nu.

Min andra fråga är om en starkare industrikonjunktur kommer vara tillräcklig för att fylla upp och överträffa förväntningarna på Investors bolag. Med viss tvekan tror jag det. Men säker är jag inte.

En städning bland innehaven vore bra

En fjärdedel av bolagen är inte noterade. Favoriterna i den delen av verksamheten är Mölnlycke och Permomobil. Två intressanta bolag som går bra, växer och förtjänar höga värderingar. Andra innehav som Aleris går också bra. Om nu någon trodde att privat vård skulle backa av politiska skäl, så syns det i vart fall inte här. Utanför hälsosektorn är det dock fortfarande en ganska spretig skara. Vad ska t.ex. Wallenbergarna med 3 till?

Det här för mig fram till min tredje fråga. Kommer Investor utnyttja börsklimatet för att städa bland innehaven? Jag hoppas det. Pengarna kan i så fall användas till att fortsätta investeringarna i innehaven inom kraftsektorn genom ABB och Wärtsilä. Det riktiga värdedrivaren vore dock att sälja SEB eller AstraZeneca men det vågar man väl inte hoppas på.

Vad tycker jag?

Investor ligger rätt i tiden och fick sig nog en väl stor törn i kvartal 2. Nu har aktien snabbt hämtat sig, så den ser inte direkt billig ut. Jag gillar viktningen mot industrikonjunkturen och har förtroende för ledningen. Däremot undrar jag lite över värderingen och drömmer om att bolaget vågade sig på samma renodling som just nu pågår i det på många sätt liknande GE. 

Vi har bolaget för att det är en bra bottenplatta i portföljen och har inga planer på att sälja. Skulle jag se mer neutralt på Investor, så tycker jag nog det ser intressantare ut att köpa några av innehaven direkt istället. Varför inte Atlas Copco?

7 kommentarer:

  1. Har inte så mycket att säga om Atlas Copco. En aktie som jag har lite koll på för tillfället är Meda, som fortfarande känns lite bortglömd. Jag tror vi snart kommer få se synergieffekter från Rottapharm där . Ser fram emot kommande rapport i veckan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillar Meda. Bolaget är lagom offensivt men ändå med en sund kärna i sin förmåga att producera kända läkemedel billigt. Det är också en trevlig swingaktie. Vi har haft den till och från, just kopplat till rapporter. Nu vet jag inte riktigt hur man ska se på priset. Är förhoppningarna om att bolaget köps ut borta ur priset nu? Sedan har väl dollarn varit mittemellan under kvartalet. Den ligger ju på en riktigt bra nivå för Meda men den var nere och vände under maj och juni. Vad är inprisat där?

      Ska jag gissa tycker jag det låter som ett bra bet (inte alldeles främmande för oss att chansa där) och så håller jag förstås tummarna för dig på torsdag.

      Radera
    2. Tackar
      Flera nyckelpersoner har också ökat i Meda under senare tid så jag följer bolaget med stort intresse

      Radera
    3. Ja, det ligger lite rätt i tajming efter VD-byte också. Lagom att överraska nu.

      Radera
    4. Kul med Meda. Bra prickat, grattis!

      Radera
  2. Även vi har Investor som bottenplatta. Just bredden och stabiliteten gör att den är det. Renodling gör den svängigare och mera riskabel. vilka andra bottenplattor rekar ni?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om Investor skulle banta, så skulle det förstås inte täcka behovet av riskspridning lika bra. Så här långt har det dock en rejäl bredd men det är ju, precis som Stockholmsbörsen, tungt i verkstad och hälsa men tunt i konsumtion. Jag tycker därför att HM är ett bra komplement (förutom att det är ett fint bolag).

      Annars är jag rätt neutral till de svenska alternativen. Något kommer att hända kring Lundbergs och Industrivärden under hösten men jag ser inte direkt vem som kortsiktigt vinner på affären. Jag skulle säga och reka Lundbergs om det inte vore för att han kanske bjuder till lite extra för att få till stånd de strukturaffärer han vill ha. Kinnevik gillar jag men inte just nu. Det är lite för mycket gasen i botten på rätt smala vägar med deras IT-satsning. Melker Schörling är normalt spännande men nu är både moderbolaget och döttrarna lite ur fas tycker jag med sin tunga inriktning på att förvärva tillväxt. Liknande invändningar går att göra mot mindre (bra) bolag som Indutrade.

      Vi har ju Ratos men jag gillar inte riktigt förvaltningsavgiften där. Traction kanske? Eller vid en dipp Bure. Det skulle kunna slå till och falla där för Mycronics dåliga kvartal har inte synts i Bures kurs ännu.

      Tittar jag utomlands har vi bl.a. Markel och GE för att de har bra riskspridande egenskaper. Markel är försäkringsbolaget som återinvesterar vinsterna i amerikanska mest inhemska bolag. Vi är nöjda och du hittar mer under etiketten här på sidan. Fast visst, det kanske kan vara bra med "lättare" bolag. I så fall kanske Berkshire, där snart både tronskifte och portföljuppdatering för nästa konjunktursvängning är på plats.

      Det var några tankar :)

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam