Ett bolag i förvandling
En av årets affärsnyheter i USA är att GE, ett av världens största bolag och inte minst bredaste bolag, ska bantas och koncentreras till en fortfarande jättelik industrikoncern. GE Capital styckas och säljs och här hemma har vi kanske framför allt hört om att Electrolux köper vitvarorna. Pengarna används bl.a. till att köpa franska Alstrom, konkurrenten till ABB. 100 miljarder dollar ska bara GE Capital ge och försäljning motsvarande 68 miljarder är redan igång. Det kan jämföras med att HM är värt ungefär 65 miljarder dollar.För en investerare är ett sådant här projekt förstås intressant. Det kan närmast jämföras med när Volvos diversehandel på åttiotalet med fiskpinnar och lastbilar i samma bolag delades upp. Åtminstone kortsiktigt är värdet av delarna i den här typen av konglomerat ofta större än det samlade värdet av bolaget. Dessutom är det många som tror att det finns en uppsida just i industridelen. Inte minst nämns bolagets möjligheter att bli ett Google för industrins internet som en potentiell megaaffär (länk SeekingAlpha där det även finns en läsvärd värdering).
Samtidigt innebär en förändring förstås även risker. Konkurrensmyndigheterna har invänt både mot försäljningen av vitvarorna och köpet av Alstrom. Marknaden verkar vara rätt oberörd av båda nyheterna. Myndigheterna verkar dock i båda fallen vara redo för domstol, så det blir inga enkla affärer. Försäljningen av GE Capital har däremot varit vältajmad och rullat på bra i den heta amerikanska finansmarknaden. Mest glädjande är dock att industridelen går bra trots valutamotvind och en tung del inom olja och gas.
Andra kvartalet
Precis som jag skrev om förra kvartalet i "Rapportduell: GE mot SKF" (länk) imponerar GE:s industridel. GE nådde en vinst per aktie för den här delen på $0,31 per aktie vilket var 3 cent över förväntan. En organisk tillväxt på 5 procent och rörelsemarginaler som stiger från 15,5 procent till 16,2 procent är riktigt bra. Det var också rapportkommentaren i WSJ "GE Results Boosted by Industrial Growth" (länk). Bolaget har faktiskt gått lite under radarn i USA, mycket på grund av många år med alltmer blek utveckling. När sedan oljan började falla drog var intresset minst sagt svalt för den här jätten.Tittar man på delarna ser det fortsatt bra ut. Kraftdelen (konkurrent till ABB) har en rörelsemarginal på 18 procent och vinsten växte med 8 procent jämfört med förra året. Olja och gas backade vinsten 12 procent men marginalen på drygt 14 procent är svår att se som ett problem. Det finns inte heller några riktiga surdegar - flyg hade en rörelsemarginal på 20 procent, hälsa hade 16 procent, transport 23 procent, energi 5 procent och slutligen vitvarorna 7 procent. Allt är inte lysande men det sträcker sig från ok till utmärkt. Blickar man framåt kan bolaget både gynnas av en starkare industrikonjunktur med växande investeringar och en oljemarknad som åtminstone lugnar ned sig.
Mycket kort om värdering
Lite slarvigt räknat och baserat på guidningen i q2 är p/e-talet runt 14 för 2015 för de resterande delarna. Det är inget som skrämmer i den nuvarande marknaden, tvärtom. Analytikerna ligger också allmänt sett högre än nuvarande kurs och snittar riktkurs på $30 per aktie.För mig är dock det här ett exempel på när det är rätt att fokusera på bolaget. GE har många kvaliteter och är på väg igenom en välbehövlig förändring. Det finns inga indikationer på att värderingen är tokig och då tror jag det är bättre att titta på hur förutsättningarna för det nya GE blir. Där ser det bra ut redan nu och med en intressant potential framöver.
Jag funderar på om vi ska öka i bolaget.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.