Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

fredag 3 april 2015

Tyska fastighetsbolag har kallnat

Den tyska bostadsmarknaden har lockat som en säker investering. Nu införs hyresreglering av svensk sjuttiotalsmodell. Synd - där försvann den möjligheten.

Tysklands ekonomi är förbluffande outvecklad. Färre än varannan äger sitt boende och aktier och fonder är inget vanligt folk känner till. Här härskar inlåning på sparbok fortfarande. Inte konstigt att samlade tyska förmögenheter har svårt att matcha andra länders. Tyskland är alltså inte ett exceptionellt rikt land om nu någon trodde det. Däremot har tyskarna en fantatisk exportindustri. Sälj mycket med och med bra kvalitet. Handelsöverskottet ligger sedan och ruttnar bort på den lokala banken. Det är inte utan att tankarna går till Japan. Särskilt nu i deflationstider.

En av effekterna av det här är att tyska banker har sämre marginaler än andra, ingen lånar ju några pengar. En annan har varit att tyska fastighetsbolag som Deutsche Wohnen har varit ganska billiga givet hur trygg intäkten har varit.

Nu är dock bostadsmarknaden under omstöpning - till det sämre. Hyresreglering är på gång att införas i de större städerna (länk till Economist). Redan har konstiga effekter som att priset för att ett kök ska ingå i bostaden har stigit (kök ingår inte i regleringen). Intresset för att äga har också långsamt börjat stiga. Så man kan väl säga - välkommen till Stockholms innerstad i slutet på sjuttiotalet.

Förändringarna gör mig skeptisk till tyska hyresgastigheter. Det verkar ha blivit ordentligt svårare. Däremot blir det kanske lite lättare för tyska banker att övertyga kunderna om att faktiskt använda sina resurser till något vettigt.

2 kommentarer:

  1. Fick inte länken att fungera. Mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Det är lite klurigt att blogga via telefonen och från stranden :) Nu ska det funka.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam