Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

tisdag 21 april 2015

Blippar ur rapportflödet

Härliga rapporttider! Skriver några rader om morgonens bolagsnyheter (och så lite IMF, Kina och Grekland)

Marknaden var lite blandad av sin bedömning av IBM (länk till FT). Dollarn pressar försäljningen men produktmixen höjer marginalerna och räddar vinsten. IBM är, som t.ex. ARM, Ericsson, Nokia och Qualcomm, på väg mot att i större utsträckning bli ett patentbolag som licensierar ny teknologi. I Kina går bolaget ett steg längre och försöker bygga upp en lokal licensförsäljning.

Morgan Stanley gladde marknaden med tvåsiffrig avkastning på eget kapital. Delvis beror det på att banken lyckats hänga med i övergången till kapitalförvaltning, som sägs vara framtiden för investmentbanker. En urstark transakationsmarknad drev dock också resultatet. Det är ju mer old school, så vi får se vad framtiden ger. (länk till FT).

Annars var en intressant notis i den morgontidningen att Coca Cola tappat läskförsäljning för 10:e året i rad i Usa. Mer vatten har vägt upp så här långt. Frågan är väl dock om bolaget har någon hemlig formel som kan hålla uppe marginalerna på den produkten framöver.

På hemmaplan rapporterade Telia  (svagt) och Tele2 (bättre). Jag noterar att ingen av dem löst gåtan hur telekom ska möta minskande försäljning och ökande investeringar framöver. Därtill är det mer än hög tid att Telia knoppar av allt utanför Norden.

Slutligen kan jag inte låta bli lite makro. IMF:s Christine Lagarde tycker, i en intervju med FT, att makron nu ser bra ut men ser finansiella risker. Grekland är ännu en gång på agendan och nu senast gick regeringen ut med en fråga till sin förvaltning. "Har ni några pengar? Skicka dem till oss i så fall." Det känns kanske inte så stabilt. Däremot är Kina nu rejält igång med att boosta sina investeringar. Nu senast med ett tillskott på $62 miljarder till sin satsning på "nya silkesvägen". Landet har en reserv på $3600 miljarder dollar, så det finns att ta av om det orosmomentet i den globala ekonomin ska lugnas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam