Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

onsdag 8 april 2015

Stiger inledningsvis börsen när räntan stiger?

Fick frågan om det verkligen stämmer att börsen till en börja stiger när räntan stiger. Lite data nedan.

Det är verkligen inte självklart att stigande räntor inledningsvis kombineras med stigande börs (som jag hävdade i det här inlägget (länk). Jag fick också mothugg i kommentarsfältet, vilket uppskattas. En del av mitt svar finns där. När det gäller empirin kan nedanstående graf vara ett exempel. Ta gärna tidsmaskinen och läs vad den här duktige bloggaren skrev i början på 2008 (länk).

Grafen visar förändringen jämfört med ett år tidigare för fed-ränta (vänster x-axel) och amerikanska börsen (höger x-axel). Allt över noll-linjen är alltså ökningar. Till en början kan man konstatera att när räntan börjar gå ned (passerar nollan nedåt) indikerar det trubbel på börsen (eftersom räntan faller på grund av problem i den reala ekonomin). Några undantag finns som perioden 85-89. Intressantare är nästan vad som händer när räntan börjar stiga (passerar nollan uppåt). 1984 sjönk avkastningen på börsen men blev inte negativ förrän året efter. 1988 började räntan stiga före börsnedgången som dock följde relativt snart efter. 1994 var åter räntan snabbare att öka än börsen var att falla, sedan kom det inget fall utan börsen tuffade på till millenieskiftet. 1999 steg räntan men det tog ytterligare en tid innan börsen började falla. 2004 började åter räntan stiga och det tog som bekant något år innan börsen föll. Notera att inte vid något tillfälle i det här exemplet började börsen sjunka innan räntan började stiga (genomgående korsar den uppåtgående röda linjen nollan innan den nedåtgående blå gör det, för att vara lite övertydlig).

Det jag ser när tittar på denna och liknande grafer är dels att räntan är väldigt nära kopplad till börsutvecklingen, dels att det går att med ökande risk surfa med ett tag. Det var det beslutet jag försökte tydliggöra i förra inlägget. Den defensive investeraren håller knappast på och jagar sista kronan när räntan stiger. En mer aktiv investerare kan dock våga sig på att surfa lite längre på den lite högre sista vågen. Den hyperaktive väntar till börsen faktiskt börjar sjunka, för alla räntehöjningar knäcker inte aktiekurserna, som syns 1994-1995. En period, efter den finanskrisen och första Irakkriget som inte är så olik den här. En duppeldipp följd av en normalisering som gav flera års återhämtning och överhettning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam