Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

torsdag 23 april 2015

Inför Vitrolifes rapport

Dags för rapport i Vitrolife nästa vecka. Det här håller jag ögonen på.

Affärsvärlden höjde igår sin riktkurs på Vitrolife till 196 kronor (länk). En kurs på den nivån skulle dels kräva att bolaget kan försvara ett p/e tal runt 30, dels att vinsten per aktie blir runt 6,50-7 kronor i år.

I senaste rapporten låg årsvinsten på 5,46 (källa börsdata). Organiskt växer försäljningen (exklusive förvärvet av Fertilitech) dryga 10 procent just nu. Lägre i Usa (oroande för där finns den viktigaste konkurrenten) och snabbare i Kina. Ännu finns inga tecken på att andra konkurrenter har fått riktigt fäste där.

Nya Fertilitech tillförde mest kostnader förra kvartalet men nu lär försäljningen börja synas. Det är för övrigt en av de viktigaste frågorna att leta svar på i rapporten. För time-lapse-tekniken och den digitala lösning Vitrolife säljer är inte helt okontroversiell. Försäljningen lyfts också av dollarkursen. Den effekten har inte helt slagit igenom i de rullande årssiffror som används vid jämförelser. Så från 510 mkr för 2014 skulle 700 mkr kunna vara en gissning för 2015. Runt 160 mkr q1 skulle kännas bra.

Marginalerna har utvecklats starkt. Mycket beror på att Vitrolife kunnat höja priserna. Delvis för att bolaget nu mer uppfattas som premiumalternativ och monopolist på vissa marknader (som Kina). Delvis har förstås svagare krona spelat in. Lägre andel fasta kostnader när bolaget vuxit har också bidragit. Just nu finns känns en bibehållen rörelsemarginal på fina 25-30 procent helt rimlig. En inte alldeles orimlig gissning är att denna ökade försäljning med bibehållen marginal höjer vinst per aktie 2 kronor.

Till det ska kanske läggas att bolaget hade höga investeringar vid förvärvet i höstas. Om capex minskar till mer normala nivåer är det 50 mkr eller ungefär 1 krona per aktie som vinsten i en engångseffekt kan stiga.

Det kanske är att sticka ut hakan lite men jag undrar om inte Vitrolife skulle kunna nå en vinst per aktie i år på 8 kronor. Å andra sidan har jag aldrig riktigt gillat p/e 30 på bolaget. 25 skulle kännas bättre för ett bolag som nog får svårt att numera bibehålla organisk försäljningatillväxt på över 10-15 procent. Så på en lite annan väg skulle jag med rätt signaler i rapporten kunna ställa in siktet på 200 kronor i år.

För mig kräver det:
1. Fertilitech börjar sälja bra igen
2. Marknadsandelar i Kina bibehålls och Usa börjar växa igen
3. En fortsatt stark dollar, gärna 9 kronor
4. Engångskostnader för förvärvet är tagna

I rapporten ser jag gärna en vinst per aktie runt 2 kronor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam