Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

lördag 11 april 2015

Inriktning för våra investeringar q2

Kapitalflöden, volatilitet men efter en paus en fortsatt trend uppåt chansar jag på i Q2. Dessutom testar jag hur mina tankar skulle se ut i en helt annan sparares portfölj och på Shareville Relax.

En period har jag nu huvudsakligen ägnat mig åt makro (senast i uppdateringen av vår makrobedömning). Nu tänkte jag slå fast min inriktning inför q2. Många av slutsatserna ryms i de tre bilderna nedan. Efter bilderna följer en tillämpning av inriktningen på vår portfölj, Shareville Relax Sverige (länk) samt en genomgång hur våra tankar skulle påverka en gästportfölj, som Mork på Shareville (länk) haft vänligheten att vilja dela med sig av även här.

Min makroinriktning för vår portfölj q2 är:

  1. Jag räknar med att världsindex (ftse world) går upp mätt i dollar och ser låg risk för en omfattande genomklappning för aktier. Det förblir med försiktighet för volatilitet och omfördelningar mellan branscher det bästa tillgångsslaget.
    • Vinstprognoserna i USA höjs men det vägs upp av fortsatt stärkt dollar och börsen stannar ungefär oförändrad. Inhemsk konsumtion fortsätter vara dragloket. Sänkta energipriser och finansiering via Europa kommer att ge överraskande kostnadsbesparingar i många bolag. Fortsatta strukturaffärer håller multiplarna uppe.
    • Europa har gått upp lite för fort och sjunker på rapporterna men stiger när valutan försvagas. Fortfarande är det på medellång sikt den bästa investeringen men nu är tajming viktigt. Banker och andra som "tvättar" balansräkningen med QE är fortsatt intressanta. 
    • Sverige påverkas av att förväntningarna gått lite för fort uppåt i Europa. Särskilt verkstad har kanske sprungit iväg lite. Inhemsk konsumtion, ser liksom i USA, ut som ett bra alternativ - här kanske den även stöttas av en starkare krona. Allmänt tror jag övergången bort från tillgångsaktier, som fastigheter och telekom kan börja ta fart. Kvartalet slutar på plus.
    • Kina känns alldeles för svårt, snarast på gränsen till en bubbla. Det och FED påverkar även de kringliggande ekonomierna. För andra tillväxtmarknader ser det ännu svårare ut, egentligen både de som exporterar och de som importerar råvaror. Det är lätt att göra fel här och jag kommer vara väldigt försiktig med exponering i den här riktningen. Däremot skulle jag gärna gå in i Indien mer långsiktigt om tillfälle gavs.  
  2. FED höjer inte räntan i juni men jag investerar utifrån att långräntorna stiger, svagt, i USA och Europa. Kanske landar den amerikanska 10-åringen runt 2,20. Inflationsförväntningarna, tror jag stiger, mätt som femårsräntan om fem år. 
    • Valutakriget fortsätter men avtar under kvartalet. Dollarn och euron kostar båda 9 kronor vid kvartalets slut.
    • Kapitalflöden och en viss kreditkontraktion kommer att vara den makrofaktor som har störst effekt på börsen. Det ger volatilitet och förändrade relativvärderingar. 
    • Jag kommer försöka fortsätta ha kontanter och skydd mot stigande räntor.
  3. De svarta (gråa?) svanar jag tror kan inträffa men följer snarare än agerar på är att Kina genomför en större devalvering eller får en fastighetskris, att kapitalflöden får större negativ effekt på obligationsmarknaden än väntat samt risken att teknikaktier faller och drar med sig övriga multiplar snabbare än jag räknat med (miniversion av 1999). Just nu ser jag inte Grexit eller Graccident som verkliga risker men väl något som kan ge volatilitet
  4. Råvarupriser (särskilt industriråvaror och energirelaterat) tror jag i allt väsentligt kommer att ligga stilla under kvartalet. Exempelvis tror jag oljepriset ligger runt $60 i sommar med fwdkontrakt för årsslutet på runt $80, dvs i stort sett som idag.
    • Behovet att hedga exempelvis oljepriset känns mindre relevant q2. 
Föklaring; cirklar nuvarande tillgång/efterfrågan, pilar trend under q2 och ? är orosmoment

Förklaring: Blå pil. Nuläge, Rosa pil Nuläge justerat QE. Nr 1. Usa, 2. Kina 3. Tillväxmarknader 4. Europa och 5 Sverige

Förklaring: Den blå linjen är sambandet mellan räntor och tillgångspriser i balans. Den röda och gröna linjen är skiften när ekonomin är i recession respektive är överhettad.

Inriktningen tillämpad på vår portfölj, SV Relax och en annan portfölj

Gottodix portfölj: resterande är Deere, Disney, Lundin Petroleum och Volvo. Kassan är 4,6%
Vi ligger redan lite för koncentrerade med bara 12 aktier. Målet är 10-15 men normalt vill jag ligga närmare den övre delen. Det har dock varit svår att hitta riktigt bra bolag mot slutet av Q1. Priserna känns i plånboken. Kassan är lite för liten, främst för att vi, på grund av de höga priserna, ännu inte fyllt på med nya medel enligt plan. Det vill jag dock inte vänts med alltför länge, så nu kommer insättningarna igång igen. Fördelningen är just nu jämn mellan Sverige och övriga världen. Där det senare är jämt fördelat mellan USA och Tyskland. Givet vår inriktning behåller jag Barclays men den ska nog inte ta en större del av portföljen. Investor kan jag tänka mig att minska i och Volvo är en säljkandidat. Lundin Petroleum har jag, numera, ingen särskild relation till och säljer om jag får rätt betalt (150 kr?) Jag köper gärna svenska bolag med starka kassaflöden just nu Eolus Vind, ElandersElos, Clas Ohlson och Doro tittar jag lite extra på. Den förstnämnda är jag mest sugen på och det jag känner att jag saknar är något starkt men inte för dyrt riktat mot svensk konsumtion. De amerikanska och tyska innehaven rör jag inte just nu men om euron går under nio kronor finns det tyska bolag jag gärna går in i. Ej nämnda bolag känner jag mig rätt lugn med men förväntar mig heller inte några storverk under kvartalet. Möjligen hoppas jag lite på att marknaden missat att Vitrolife kan komma igång igen.


Shareville Relax Sverige: de 10 populäraste innehaven bland de 10 bästa procenten på Shareville (sharpekvot)
När jag tittar på SVR-portföljen ovan är det några saker som slår mig inför Q2. HM går kanske en sömnig vår till mötes. Det är en dragkamp mellan försäljning och marginaler men jag ser inte att den avgörs just nu. Fortsatt starkare dollar kan pressa aktien men allt bättre konsumtion stödjer. Gungorna och karusellen tror jag och är neutral. Det är jag även till Apple, som drivs av amerikansk konsumtion och (avtagande) medvind efter Iphone 6. Starkare dollar lär svida här med och möjligen har de senaste superresultatet fått investerarna att springa iväg lite. Berkshire går igenom en intressant omstrukturering tillsammans med nya vännerna i brasilanska 3G. Mycket konsumtion i portföljen och finansiering via Europa borgar för ett ok resultat och kanske bra prognoser framöver. InvestorIndustrivärden och Volvo är stadiga innehav i vilken portfölj som helst men jag har svårt att se att någon av dem är på väg in i ett starkt kvartal. De är nog snarare exempel på bolag som sprungit lite före ett tag. Telia och Swedbank är exempel på den typ av sparbössor som jag skulle vrida och vända på det här kvartalet. Fantastisk utdelning men de börjar bli dyra mätt på bokfört värde och tillväxtutsikter. Båda påverkas också av räntan (ja, även Swedbank - som lär få svårt att behålla sina marginaler på bolån om räntan stiger). Trygga på sikt men inte mina favoriter. Ratos är ett bolag med mycket svenskt och nordiskt i portföljen. Lätt att gilla, även om jag inte imponerats av ledningen på ett tag. Det är åtminstone inget bolag jag skulle sälja och kanske ett jag kan köpa. Betsson (och för all del andra bolag i branschen) ligger helt rätt i konjunkturen. Defensiva kvaliteter, hyggligt teknikinnehåll och inriktade på konsumtion. Det syns på värderingen, p/e 20 känns inte självklart billigt för en bransch där staterna kan komma att styra och ställa allt mer. Men visst, det är nog inte här det smäller, om det smäller det här kvartalet.

Mork har en fin portfölj med 24 genomtänkta innehav plus kassan. Två generella synpunkter, utifrån mitt sätt att tänka. För det första kan jag tycka att det är ganska många innehav. Jag lägger väldigt mycket tid på investeringar och tycker 15 är mycket. För det andra är gör dubbleringar att risken i portföljen ändå inte är helt optimalt spridd. Det är exempel en tung viktning mot svenska småbolag. Jag skulle antingen överväga att koncentrera mig på färre fonder och investmentbolag eller titta på Rikatilllsammans modellportfölj (länk). Ytterligare ett alternativ är att titta fondspecialisten Grottbjörnen på Shareville (länk).

Morks portfölj: resterande aktier är Kemira Oy, Klövern, Lucara, MQ, Mr Green, Mycronic, OraSolv, Rottneros, TeliaSonera och Vitrolife. Resterande fonder är: Carnegie Ryssland, Fidelity China, Handelsbanken Amerika, JP Morgan Equity Japan, SEB Europa Småbolag och SEB Östeuropafond. Kassan är 5,9 procent.
Det har gått bra de senaste åren. I USA talar man om att det visserligen är den sektor som bör gynnas mest av det ekonomiska klimatet men också den där multiplarna rört sig snabbast uppåt. Jag skulle överväga att koncentrera mig exempelvis genom att sälja Handelsbanken Svenska Småbolag samt några av småbolagen. Kanske OraSolv, som verkar ha en lång resa till vinst (eller?) och Mycronic som gått väldigt bra rätt länge och nu inte ser lika billiga ut (själv sålde jag alldeles för tidigt). Tele2 har sina poänger, inte minst eftersom bolaget kanske är till salu, jag skulle dock inte ha det som största innehav just nu. Jag är inte heller övertygad om att det här blir Skanskas vår. SAAB lär inte störas av konjunkturen men jag ser inte riktigt uppsidan just nu. En annan onödig dubblering kanske är att äga både en Rysslands- och en Östeuropafond. Utifrån mitt perspektiv skulle jag sälja båda men jag har förståelse för att de ingår i en samlad portfölj. Kina och Japan skulle jag inte ha några förväntningar på men de kan visst platsa i helheten. Rottneros gillar jag men snart lär väl dollarn toppa, lite bevakning kan vara en poäng där. Åt båda hållen faktiskt, för om dollarn går ned (vilket jag inte tror) och med den Rottneros kan det vara köpläge. Hur som helst blir det säkert en trevlig kvartalsrapport. Lucara är ett intressant bolag med en bra ledning. Diamanter har inte sett utbudet öka i samma takt som övriga råvaror. Tvärtom ser det ganska stabilt ut även om tiden när DeBeers styrde och ställde själva är förbi. Efterfrågan, främst från Kina, har dock svajat. Där är antikorruptionsinstatser och svagare ekonomi fortsatta risker. Jag tror inte q2 blir bolagets bästa men det styrs mer av vilka monsterstenar de hitar o marken än mina makrogissningar.

Kemira, MQ, Mr Green och Vitrolife är bolagen jag skulle kunna tänka mig att öka i, förstås till rätt pris - för det är inte realådan vi tittar i. När det gäller fondexponeringen kanske det finns en poäng att följa hur Indien utvecklas, även om jag inte skulle slå till just nu.






3 kommentarer:

  1. Jag vill inte vara den som är den men jag tror Mork saknar ett kort uttalande om Lucara här ;> Du är ju inne lite på utvecklingen på råvaror, har du några tankar kring diamanter och företaget? Intressant läsning i övrigt!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam