Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

söndag 19 april 2015

Rappprtduell: GE mot SKF

Dollar, investeringar och geografiska obalanser. Börsens puls just nu. Så vem vinner när man ställer fredagens rapporter från GE och SKF mot varandra?

SKF – en besvikelse

Pressen och marknaden om rapporten

Dagens Industri skriver i ”Varning för USA-smitta” (länk betaltjänst) att det viktigaste i rapporten var USA:s svaghet och främst problemen från olje- och gruvsektorn. Tidningen lyfter också fram den stillastående utvecklingen i Europa. Det kan väl sammanfattas i att det investerarna litade på sviktade medan det de hoppades på försenats. Aktien gick ned drygt 8 procent. Det som inte tas upp i någon större utsträckning är SKF:s egen svaghet. Det finns en del som talar om att det kan finnas en del bolagsproblem här.

Valutastöd syns men inte tillräckligt

SKF ökade sin försäljning med 16,3 procent men då var 14,9 procent valutaeffekter. Det framgår av den föredömligt informativa ”Kvartalsrapportfrån SKF” (länk).  

Den organiska tillväxten på 1,4 procent fördelade sig med 1,0 procent i Europa, Asien upp 5,6 procent, Afrika och mellanöstern 14,2 procent, Nordamerika -2,4 procent och Sydamerika upp 0,4 procent. Det kanske ska påpekas att jämförelsesiffrorna för SKF blir lite konstiga. 2013 var första halvåret dåligt, vilket gav lätta siffror att slå och återhämtning 2014. Möjligen blåstes de siffrorna upp lite av återhämtningseffekter.

SKF rapporterar en rörelsemarginal, exklusive engångseffekter, på 12,2 procent. Upp en halv procentenhet jämfört med ett år tidigare och 0.3 procentenheter jämfört 2013. Den första iakttagelsen är väl att ett bolag som konstant har engångseffekter som sänker marginalen kanske egentligen har något lägre verklig marginal. Men ok, det har ju varit en tuff konjunktur. För det andra, det imponerar inte med ett så begränsat lyft i försäljning och marginaler när man tar hänsyn till att bolaget säljer 15 procent billigare (valutaeffekten) och att inputpriser på t.ex. olja gått rakt ned. En gissning är att SKF, som alla andra, fortfarande lider av överkapacitet och tvingas rea sina produkter på en marknad där efterfrågan fortfarande är svag. Mycket riktigt har rörelsekapitalet som andel av försäljning ökat, dvs. investeringarna ligger stilla i lager längre. 

Vore jag ägare i SKF skulle jag fundera lite på hur bolaget sköter sina affärer, prognoser och effektiviseringar - för det här imponerade inte riktigt.

Slutsatsen för marknadsläget och makron

Borrar man lite i det där, så verkar industriköparna ligga stabilt, bilindustrin öka något medan det ser sämre ut för mer inom affärsområdet Speciality Business. Här ingår bland annat energi men den delen går bra, såväl i Europa som USA. Uppdelningen i resultatet går snarare mellan basindustri och mer konsumentnära nischer. Slutsatsen, som fanns i FED-protokollen, är att det är de tunga investeringarna som svajar. Bilden är alltså snarare att amerikanska bolag börjar bli nervösa för nya investeringar än att de går dåligt redan nu.


Det här är också ungefär det SKF själva landar i när de ser stillastående utsikter för affärsområdena industri- och bil men fortsatt svagare för specialdelen. Geografiskt tror de på fortsatt svagare marknad i Nord- och Sydamerika, oförändrad i Europa och starkare i Asien.  

GE gjorde ingen besviken

Pressen om rapporten

FT sätter rubriken "Strong dollar buffets GE amid restructure" (länk till betaltjänst) på sin artikel om GE:s rapport. Omstruktureringen som stjäl showen är försäljningen av GE Capital. Ett spännande drag och ett bra exempel på omstruktureringen av finansbranschen. Det har ju ägnats mycket plats i den här bloggen - bland annat i den här artikeln "En ny marknad (och ett bolag) Graham skulle ha gillat." (länk). Valutaförstärkningen plockar en miljard dollar från resultatet som är ned en procent istället för upp 3 procent valutajusterat. Det är dock exklusive omstruktureringskostnader på 14 miljarder dollar för omställningen av GE. FT och marknaden framhöll dock hur bra den industriella delen gått. Aktien höll sig runt nollan innan fredagens bistra börsklimat tog över

Industriverksamheten går tvärs emot SKF

I den här jämförelsen är dock den industriella verksamheten det intressanta. Här, visar "GE rapport för kvartal 1" (länk) att det ser annorlunda ut. GE:s industridel inkluderar bland annat tillverkning och service för flygindustrin, motorer och kraftöverföring, röntgenapparater till sjukvården med mera.GE delar in det i affärsområdena "Power and water",  "Oil and Gas", "Aviation", "Healthcare", "Transportation", "Energy Management" och "Appliances & Lightning". Ni fattar, det här är ett riktigt stort bolag. Investor på steroider vore kanske en bra jämförelse (särskilt innan beslutet att sälja GE Capital). Alla marknader SKF är på finns representerade men även en del annat.

Hur gick det då? Väsentligt bättre än för SKF är svaret. Vinsten steg 9 procent och i det ingår valutamotvind med drygt 3 procent. Försäljningen backade en procent men skulle ha stigit 3 procent om det inte varit för den starkare dollarn. Förklaringen till att vinsten ändå ökade var att rörelsemarginalerna steg med 1,2 procentenheter till imponerande 14,6 procent. Geografiskt växte USA med 2 procent och bolaget ser liksom SKF en tillväxt i Asien på runt 6 procent. 

Del för del från rapporten ser det ut så här. Power & water ökar försäljning men minskar vinsten. Här räknar bolaget med ett starkt Q2. Oil & Gas tappar både försäljning och vinst men går fortfarande plus. Aviation går utmärkt, bl.a. tack vare prishöjningar, Healthcare ökar vinst men tappar försäljning. Transportation ökar försäljningen och vinsten ännu mer. Energy managment ligger i huvudsak still både i försäljning och vinst. Appliances, slutligen, ökar både försäljning och vinst.

Över hela linjen syns alltså det jag tycker är väntade effekter av en bra marknad. Prishöjningar blir lättare att få igenom och bättre kapacitetsutnyttjande underlättar effektiviseringar. Det här är ingen bild av ett bolag som jobbar i motvind. Valutan tar en tugga men mer är det inte. Det är inte utan att man blir sugen på att köpa. PE ttm på 18 skrämmer inte. 

Slutsatsen för marknad och makro

I GE:s rapport är tillfälligheterna i USA Q1 tydligare. Här finns inte de svagheter i investeringar som finns i SKF:s rapport. Tvärtom lugnar rapporten på många punkter. Exempelvis ser energi, inte minst olja, betydligt bättre ut än väntat. Fortsatt uppåt är känslan man får. 

Jämförelsen mellan GE och SKF

Ser man bara till siffrorna är slutsatsen glasklar GE mosar SKF:s resultat. Där SKF kämpar med stillastående marginaler och dålig försäljningsutveckling ser allt helt annorlunda ut hos GE. Det trots att valutavindarna blåser i den andra riktningen. Det visar nog att styrkan i USA finns där, särskilt för de inhemska bolagen, och att Europa tynger mer än man tror. Men framför allt väcker det frågan - hur står det till med SKF?



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam