Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

onsdag 8 april 2015

Fråga om Berkshire eller Markel

Jag fick en fråga på Shareville om jag just nu föredrar Berkshire eller Markel (som vi äger). Jag lägger svaret här också.

Det är två lite olika bolag, även om Markel och vi ägare på sikt drömmar om att de ska bli mer lika.

Berkshire är en gigant som numera nog bör ses som en amerikansk variant av Investor eller något i den stilen. Bolaget har börjat flytta pengar till Europa och har en stor kassa. Det sagt är det ändå mycket av en aktivt förvaltad USA-fond. Trygg på sikt i vilken portfölj som helst men inte självklart billig.

Markel, som ju är det bolag vi äger, är ett försäkringsbolag som återinvesterar i amerikanska småbolag. Främst med inriktning mot kassaflöden. Det är ett med amerikanska mått ganska litet bolag men genomlyst av marknaden. Avkastningen har, liksom Berkshires, varit fantastisk under många år (10-15 procent på eget kapital även i svagare perioder). Eftersom försäkringsbolagsdelen fortfarande dominerar är bolaget mer räntekänsligt än Berkshire. På kort sikt förlorar de på en räntehöjning men på lång sikt vinner de en hel del, eftersom det blir enklare att finansiera löften i försäkringarna.

Så här tänkte jag nyligen om Markel:
"Markel känns trygg i portföljen. Runt $750-800 är det svårt att se att substansvärderingen skulle vara hög givet den avkastning på eget kapital som bolaget har. Det finns uppsida men aktien har följt med konjunkturen uppåt, så det finns inget inslag av eftersläntrare i kursen och då är det lite vanskligt med allt amerikanskt just nu."

Ett längre inlägg finns här (länk). Det känns fortfarande relevant.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam