Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

måndag 27 april 2015

Smäller det nu?

Vi var fler som noterade den här bilden igår. Frågan är - smäller det nu?

Blev i kommentaren till senaste "Blippar i nyhetsflödet" tipsad om den här bilden. Jag hade också noterat och retweetat den i twitterflödet. Inte så konstigt att vi är flera som blev nyfikna när pengar lämnar marknaden men börsen stiger vidare ändå. Det är Market Watch som plockat upp en iakttagelse från Merrill Lynch - i artikeln "Correction ahead? Investors exit stocks despite new records"

Till en början den rent logiska frågan. Kan efterfrågan (kapitalflödet) minska utan att priserna faller. Ja, på kort sikt förutsatt att inte säljtrycket är för stort. Rätt snart behöver dock utbud och efterfrågan balanseras, vilket tydligt illustreras av bilden ovan. Jag skrev faktiskt om det här för ett tag sedan - "Mycket kapital kan snabbt lämna börsen i vår". Det fick jag alltså rätt i. Däremot prickade jag inte den viktigare slutsatsen, hur detta skulle påverka börsen.

I början av året var det den motsatta situationen i Europa som låg bakom att börserna steg så snabbt. Kapital gick ur USA men gick, till en början, inte in i Europa (av oro för Grekland). När den oron la sig fanns det mycket pengar som skulle in, vilket gav ett brant rally. Det skrev jag om i början på januari i "Tillfälliga utflöden från aktiemarknaden ger köpläge".

Med andra ord likt apan slog mina gissningar som en slantsingling. Ena gången rusade faktiskt börsen medan den andra gången hände ingenting. Detta oavsett att själva iakttagelsen stämde. Ett sådär betyg på analysverksamheten. Frågan blir då förstås - vad var skillnaden? Min tanke är att det i obalanser är händelser som knuffar skeendet i en viss riktning. I vintras möttes den växande oron med att Grekland seglade igenom problemen och därefter att QE startade. Någon motsvarande negativ händelse har inte kommit nu. Visserligen har svaga data från USA och Kina oroat men det har samtidigt dämpat oron för räntehöjningar.

Det finns dock en annan kurva som snart kan bli den där utlösande faktorn. Det var z3roburn3r på Shareville som tipsade. Aktiepriserna utvecklas snabbare än förväntningarna på vinstutvecklingen. Det innebär att marknaden, medvetet, prisar in högre multiplar. Onekligen en ganska tuff hållning när FED försöker kommunicera att räntan snart måste upp. Det är bland annat därför jag, sedan ett tag tillbaka, är mest orolig för hur kapitalflöden påverkar börsen.

Jag lutar åt att sanningen kommer och knackar på...

Källa: Factset (länk)


2 kommentarer:

  1. Skrämmande spännande...! Men nu är det ju "US equity flow" och amerikanska börsen. Hur stark koppling kan man dra till den svenska börsen och dess kapitalflöden med den första bilden i åtanke? Det finns ju väsentliga skillnader mellan USA och Sverige när det kommer till investeringsklimatet. Valutan till exempel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Normalt är väl Stockholmsbörsen världsindex (särskilt Usa) med en hävstång, eftersom vi har mycket som är exportberoende. Sedan förvirrar man sig en del, eftersom vår börs gått upp mycket i kronor för att dollarn har stärkts. Så en annan faktor är vad som händer med dollarn om börsen skulle börja gå ned.

      Stockholm är precis som Usa värderat runt 18 ggr nästa års vinst. Så ingen skillnad där. Summerar man är min gissning att en nedgång i Usa (som inte beror på ännu starkare dollar) slår igenom här med.

      Så vad talar emot? Det kan vara så att vinsterna i Usa behöver justeras upp. Exempelvis rapporterna från GE och flera banker talar för det. Det kan också vara så att Europa går bättre än vad som är inprisat.

      Men nog är det ett lite laddat läge. Skulle det komma en tydlig negativ nyhet nu, så skulle det nog bli en smäll. Eller?

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam