Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

måndag 2 mars 2015

Veckans blippar i nyhetsflödet

En del i min metod är att försöka aktivt bearbeta fakta som flödar förbi (den andra delen är att diskutera det jag snappar upp på på bloggar och Shareville). Den här veckan blinkade räntan starkast på radarn men Buffets årliga brev (från 1965) var också en blipp på radarn.


På twitter @gottodix publicerar jag löpande det jag noterar.

Det är räntorna som ekonomins enda spak just nu

Räntan fortsätter dominera, åtminstone mitt, nyhetsflöde. En intressant artikel i FT tog upp att nästan alla FED-ledamöter har en högre förväntad ränta än marknaden prisat in. (länk till FT). Om det mycket väntade händer lär det slå hårt mot vissa marknader. Till de som får det tuffast hör Brasilien. Det känns inte helt stabilt när staten måste subventionera lån för båda hushåll och företag. För vem är det som betalar statens nota? Jo, hushållen och företagen. I veckans mest läsvärda artikel plockar Economist sönder argumenten till det bara är blinkande varningslampor kvar (länk till Economist).

Annars är valutakrig ordet som fastnar på alla centralbankers läppar just nu. Senast var det Kina som sänkte. Hela Asien med Australien närmast på tur tar samma riktning. Det borde kanske inte överraska när konsumentpriserna i världen trendar  nedåt just nu (länk till Economist). Förresten har negativ ränta en enda bevisad effekt, gissa vilken! Just det svagare valuta (länk till Economist). Det är lite genomskinligt vad Riksbankens motiv är, frågan är om det fungerar i en omgivning som tänker likadant. För den modige finns dock fortfarande tillväxtekonomier med intressanta förutsättningar. Indien, Indonesien och Filippinerna är tre länder med stark och accelererande tillväxt (länk till Business Insider). Det brukar, oavsett vad man investerar i, vara ett bra försvar för höga värderingar.


Lite blandat ur det övriga nyhetsflödet

I en underbart nördig karta på Economist kan man klicka sig fram till världens importörer och exportörer av olika råvaror. Det är lite intressant att Sverige är nettoimportör av nästan alla råvaror. Det borde onekligen göra oss till vinnare i en billig värld. (länk till Economist). En råvara i fokus har ju varit oljan. Är det lugnt nu? Nja, verkar svaret vara. OECD tänkte dumpa bort skifferoljan men nu visar det sig att man trots allt sitter på växande lager, så även om några skiffer minskar finns det att ta av innan det blir någon brist (länk till Economist).

Ett efterlängtat brev på posten är Warren Buffets brev till aktieägarna. Jag har inte läst det men väl en kommentar i FT (länk). Det är intressant att gurun förklarar varför konglemorat är vägen framåt för företag. Affärsmodellen med allt och överallt finns ju numera lite varstans från Apple och Google till Indutrade, Lifco och AQ. Är man som jag skolad på nittiotalet är det här svårt att vänja sig vid men med allt fler regleringar av finansmarknaden lär det inte bara vara hemmaboende unga som får vända sig till föräldrarna för finansieringen. Många mikorbolag får leta upp ett moderbolag för att växa. Den riktigt nördige struntar dock i årets brev från Buffet utan går istället all in på hela texten från 1965 som publicerades i FT:s gratisdel i veckan (länk). Den unge Buffet beskriver entusiastiskt sitt köp av ett litet bolag med namnet Berkshire.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam