Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

torsdag 19 mars 2015

Så funkar det - listbyten

Jag får den del rena faktafrågor på Shareville (det går bra att ställa dem här också). Jag försöker att lägga mina svar under ettiketten "Så funkar det". Observera att jag inte kvalitetssäkrar svaren utan bara skriver ned mina egna kunskaper - rätta gärna om något är fel :)

Frågan den här gången var hur jag ser på listbyten och hur det påverkar bolag och aktie. Det är inget jag är särskilt insatt i men jag bidrar gärna så gott jag kan. Fyll gärna på med tankar.

Allmänt är den formella skillnaden mellan olika listor vilka krav de har på bolagens information, storlek och reglerna för handel. Större bolag letar sig uppåt, eftersom det blir lättare att nå ut till investerare och i vissa fall är det även en kvalitetsstämpel mot kunderna. Ju högre upp i näringskedjan desto fler proffs följer aktien. Når man First North brukar exempelvis Redeye och ibland Börsveckan få upp ögonen. Affärsvärlden brukar haka på när bolag når small cap, på den nivån är det ofta även någon bank som följer aktien. Undantagsvis kan även stora köpare titta till aktien på den här nivån. De flesta instutionella investerare (fonder m.fl) handlar dock bara bolag från vissa listor. Blir man tillräckligt stor kan man hamna i olika index (ex omx30) och då köper indexfonder automatiskt bolaget. En del svenska bolag handlas även på listor utomlands och ett fåtal ingår i internationella index.

Resan uppåt på listorna brukar förknippas med chansen att bli upptäckt av nya investerargrupper. Listbyten brukar driva kursen men för det mesta gäller nog "buy the rumour, sell the fact". För det finns många insomnade bolag även högre upp i listorna. Dessutom kan det hända att mer insyn faktiskt belyser något otrevligt. Det kan sträcka sig från att redovisningsproblem kommer i dagen (ofta hos mindre bolag) eller att ifrågasättandet går så långt att tunga investerare börjar blanka aktien (större bolag).

Så, tja, det är en god nyhet om ett listbyte är aktuellt och lite premium ger nog redan ryktet om att det är på gång. För egen del förknippar jag dock främst listbyten med att bolagsrisken minskar något, eftersom genomlysningen förbättras. Inte oviktigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam