Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

måndag 30 mars 2015

Försvara portföljen i nedgång

En aktuell diskussion på Shareville är hur man bäst försvarar sin portfölj i oroliga börstider (länk). Mitt svar: det beror på mot vad man vill försvara porföljen emot.

Oron bubblar just nu lite varstans om att det snart kommer en smäll efter flera års uppgång. Då lockar förstås tanken på ett bra försvar i portföljen. Tyvärr finns ingen panacea mot alla risker, eftersom det vore det samma som att äga en egen sedelpress. Så det handlar om att välja sin risk. Vilka risker talas de mest om? 

Risk: höjd amerikansk ränta

Många tror amerikanska räntehöjningar kommer slå mot tillväxtmarknader med höga lån eller som är i behov av kapitalinflöden. En höjning förväntas även sänka börsernas multiplar och flytta kapital från tillväxtbolag och bolag som agerat tillfälliga bankböcker till mer "vanliga" bolag som visar stigande vinster på kort sikt. Cash is king är väl en beskrivning. Höjningen lär även påverka valutor främst genom att dollarn stärks ytterligare.

Åtgärd: korta positioner i amerikansk ränta. Exponering mot dollarintäkter men undvik kostnader i dollar. 


Risk slagsmål om inflationen ger volatilitet via valutakurserna

Det är uppenbart att det just nu är många som ska dela på den inflation som är kvar sedan utbudsöverskottet på olja, kapital, arbetskraft och allt annat drivit världen allt närmare global deflation. Det här ger tvära svängar på kapitalmarknaderna. Dollarn går upp men då går Fed ut och pratar ned den. Kronan går upp men då sänker Riksbanken än mer. Ecb och BoJ pumpar så mycket pengar de bara orkar. Det sätter länder som Schweiz och Danmark i situationer där deras valutor pressas uppåt. I längden tror jag den reala ekononin vinner och starka ekonomier får stärkt valuta och vise versa. I det korta perspektivet är det däremot var ens gissning. JP Morgan tror t.ex. dollarn är i en bubbla. 

Åtgärd: håll kontanter för att kunna anpassa portföljen när det svänger eller gå ett steg längre och spekulera i en viss valuta. Alternativt minska valutaexponeringen genom att hedga så att portföljen är någorlunda neutral i trion usd-euro-sek.

Risk: efterfrågefall i Kina

En envis nyhet är att det går allt segare i Kina. Bostadspriserna sjunker. Tillväxten både i bnp och industriproduktion kryper nedåt. Samtidigt är valutan rekordstark. Det är också viktigt att ha med sig att världens centrum för produktion numera är Kina. Så går det ner där är det många bolag här som märker det. Inte minst allt råvarurelaterat skulle få det tungt i det här scenariot.

Åtgärd: skulle det falla ordentligt lär kontanter vara det bästa alternativet. Även Usa är relativt bra i den situationen. Av samma skäl skulle import och konsumtion rimligen gynnas.

Risk: Graccident eller liknade i Europa

Det finns absolut på kartan atr Grekland trillar ur euron efter en likviditetskris. Det skulle skaka om världens finansmarknader ordentligt. Troligen skulle det bli en flykt till säkra tillgångar.

Åtgärd: om tilltro  till Europas ekonomi sviktar lär dollar och andra säkra valutor  locka

Risk: klassisk överhettning  (tillgångsbubbla)

Det kan kännas långt borta nu men det kan vara så att medicinen fungerar men kanske lite väl bra. Det som då brukar hända är att efterfrågan stiger snabbare än utbudet med stigande priser som följd. I den situationen vill man gärna vara lång på utbudssidan och kort på efterfrågesidan. Det innebär att det är kul i lönekuvertet, räntorna stiger och råvaror blir billigare medan många aktier sjunker.

Åtgärd: äg tillgångar på utbudssidan av ekonomin (t.ex. råvaror och räntor) och undvik efterfrågesidan (de flesta aktier)

Risk: en negativ utbudschock

Krig och annat elände kan även slå mot tillgången på råvaror. Oljepriset är väl det vanligaste man associerar till detta. Saudiarabien bombar sin granne. Ryssland strular och en massa annat liknande kan hända. Der känns avlägset nu med stora lager av det mesta men man vet aldrig. Standardhändelsen på utbudsproblem är stigande inflation.

Åtgärd: äg värdebeständiga tillgångar  (guld) eller den råvara som blivit dyrare.

Risk: kreditkris i en avgränsad del av världsekonomin

Det finns ett helt gäng möjliga kreditkriser. Venezuela är en som inträffar när som helst. Brasilien är inte heller långt borta. Vem vet egentligen hur den amerikanska oljeindustrin mår? Ryssland kan också visa sig ligga sämre till än väntat. Om Grekland inte blir en Graccident kan de mycket väl ändå hamna i den här genren. Stora delar av Afrika är också fullt möjliga kandidater. Det här har ju hänt ett antal gånger genom åren. Medicinen är internationella (stora) lån. Det brukar avgränsa problemet men också driva upp räntor i andra länder.

Åtgärd: bästa skyddet är att minska exponeringen där riskerna är höga

Risk: teknikdriven bubbla

Många tillväxtsektorer har nu höga p/e-tal. Samtidigt är etableringen inom exempelvis e-handel väl hög och avkastningen på allt från självkörande bilar till 3d-skrivare och tjänsternas internet långsam att bygga upp. Det är med andra ord en miniversion av 1999. 

Åtgärd: kontanter eller att åtminstone undvika högrisksektorer.

Vårt val 

De två risker jag tar på störst allvar är amerikanska räntehöjningar och röriga valutarörelser. Till del tror jag också att övriga priserna på utbudssidan (läs råvaror och löner) kommer att röra sig uppåt med ökande global efterfrågan. Jag är lite orolig för en teknikbubbla men väljer att acceptera den risken. Jag är inte tillräckligt orolig för övriga risker för att vidta några åtgärder.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam