Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

fredag 27 mars 2015

Ericsson lockar inte, tyvärr.

Afv är avvaktande till Ericsson. När jag läser deras 15-åriga exposé går jag ett steg längre. Ett av Sveriges finaste bolag lockar tyvärr varken på kort eller lite längre sikt.
Om jag börjar i fel ända är det svårt att se hur Ericsson ska kunna försvara dagens kurs även om dollarn kanske kan gå upp lite till. Drivs det av en räntehöjning lär dock bolaget få svårt att försvara sina multiplar. Om å andra sidan kronan stärks  (fullt möjligt) så slår det mer mot intäkterna än det påverkar kostnaderna. Åtminstone i dollar.
Ett annat rätt stort hot är att Apple (som vanligt) inte har någon lust att betala för de innovationer, uppfinningar och patent de är så skickliga på att omvandla till välgjorda konsumtentprodukter. Det är, enligt Afv, 10 procent av förra årets rörelseresultat som just nu Apple ledsnat på att bidra med. Lägg till detta att Ericsson fått fina sig i att bli reservalternativ i Kina när landet helst köper inhemskt, så blir bilden att det krävs rejält mycket försäljning till Usa i dyra dollar för att bolaget ska försvara p/e 31 bakåt och 21 för 2015.
På längre sikt ser det nästan ännu knepigare ut. Telekombolagen får inte betalt för sina bredbandsinvesteringar och löser därför i sin tur lönsamheten med prispress och samarbeten sinsemellan.
Så för att sammanfatta. På en dyr börs har Ericsson stora egna risker på kort sikt och markanden fallande försäljning till lägre pris på lite längre. Nu bärs kursen av att det logiskt sett och i förlängningen måste vara bra att sälja bandbredd i en alltmer digitaliserad värld. Resan till de lyft sakernas och tjänsternas internet kanske så småningom verkar dock lång och mödosam. Känns lite som en miniatyr av 1999.
Om någon undrar. Vi har inga Ericsson och jag vill både bolag och alla som äger aktien väl. Det går bra för Sverige när det går bra för bolag som Ericsson.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam