Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

torsdag 12 mars 2015

Afv (och jag) om Doro, Elekta och AAK

Läser senaste Afv och har sympati för förslaget att köpa Doro och råden att avvakta med Elekta och AAK.

Digitaliseringen av vården är ett starkt tema som Doro kanske har en del möjligheter att surfa på. Bolagets köp av Caretech som säljer digitala trygghetslarm ger lite nya möjligheter för gamla produkter  (telefonerna) och räckvidd till nya kunder för Carerech. Köpet var inte heller så hiskeligt dyrt. Det påminner lite om tryckeriet Elanders köp av en supply chain specialist eller för den delen Canons köp av Axis. Sätt in en bra produkt i ett bra företag och räkna med att rätt sortiment når ut till fler kunder. Det kan funka och känns ok tilk p/e-tal runt 12. Risken är förstås atr det är svårt att slå ihop företag. Hur som helst tillräckligt intressant för att väcka mitt intresse.

I Elekta påpekar Afv, ganska försiktigt, att bolaget, VD:n och markanden hoppas på tillväxt som inte finns. Grundproblemet som jag varit inne på tidigare är att det är svårt att som duopolisy växa snabbt på en någorlunda mättad marknad. Nu verkar dessutom Varian vara den dominerande. Även om Elekta är ett fint bolag känns det som en onödig risk när mycket orealisersat redan är inprisat och sannolikheten för stor uppsida ovanför det är begränsad.

AAK är i den lite udda aktiemarknad vi lever i närmast en obligation. Någorlunda säker avkastning har lockat och förklarar ett p/e tal runt 21 på denna i grunden defensiva investering. Vänd på det och e/p är en obligation med avkastningen 4,8 procent. Visst kan minusräntan försvara den avkastningen men vänder långräntan uppåt skulle ett avkastningskravet lätt kunna klättra till, säg, 7-8 procent (3 procent riskfri ränta och 5 procents krav på aktier). Då skulle p/e gå ned till 13-15, vilket blir svårt att möta med högre försäljning och marginaler i ett defensivt bolag. Jag säger inte att jag tror det blir så men väl att jag undrar vilken chans på uppsidan som försvarar den risken på nedsidan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam