Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

måndag 2 mars 2015

Resultat februari: en mini

Man får glädjas när tillfälle ges. Årets två första månader är aktiehandeln plus motsvarande den här Mini Countryman Cooper, Chili edition sprillans ny 2015 års modell (länk till annonsen). Nu kommer vi inte köpa någon ny bil för vår gamla Ford Focus -02 rullar oförtrutet på. Men som delägare i BMW kan jag förstås inte annat än att rekommendera den här fina bilen. Gör som Ericssonchefen - kör en Mini! Vi får väl se om jag kan växla upp till en ännu finare bil i månadsrapporter längre fram detta exceptionella börsår.

Även i övrigt är det få moln på vår ekonomiska himmel just nu. Affärsmodellen har precis bytt jobb, så det ger lite topline growth som det brukar heta i analyserna. Håller vi oss till det språkbruket stannar rörelsemarginalen årets två första månader på strax över 27 procent. I det ligger bland annat kostnader för en utlandssemester. Å andra sidan har städning av skafferi, kyl och frys hållit nere matkostnaderna på extremt låga nivåer (tacka den operativa chefen (Affärsmodellen) för det).

För helåret behåller vi vår prognos att klara en rörelsemarginal på 30 procent och kunna höja försäljningen (våra löner efter skatt) med 7 procent. Vi är båda i 40-årsåldern, vilket borde rättfärdiga ett p/e på åtminstone 25, högre om tillväxt räknas in. Om Warren Buffet är intresserad för vårt lilla familjeföretag kan vi locka med en genomsnittlig avkastning på eget kapital de senaste åren på en bit över 30 procent. Möjligen att det skulle avskräcka att vi har en skuldsättningsgrad över ett. Till vårt försvar ska sägas att vi, åtminstone historiskt, haft exceptionellt säkra kassaflöden och att vi båda verkar ha en bestående "moat" i våra yrkesliv.

Nej, skämt åsido. Det är två nyckeltal jag gillar i vår resultaträkning. Det ena är att vi har 61 procent av inkomsterna kvar när löpande utgifter är betalda. Det betyder att vi klarar sjukdom eller arbetslöshet. Den andra är att vi har alla förutsättningar att klara en sparkvot (till det långsiktiga sparandet) på budgeterade 24 procent. Det är visserligen ned från 35 procent 2014 men fortfarande på en hälsosam nivå. Det är Affärsmodellen som myntat att hon trivs bäst när vår ekonomi är lika vältränad som hon själv är. För egen del gillar jag analogin med att ekonomin är något som ska hållas i form. I det ligger ju också att den inte ska vara anorektisk. Tvärtom ska det, precis som i träningen, vara roligt att sträva efter att klara saker man tidigare inte kunnat göra. För mig som alltid har näsan i teoriböckerna känns det rimligt att sparandet ligger på de nivåer vi har i mitten av livet - livscykelhypotesen brukar den benämnas.

Uppdaterad avkastning är inlagd på den egna sidan (länk). Vi har fortsatt klara målet att slå index inklusive utdelningar för Stockholmsbörsen (sixrx) med lägre volatilitet. Kul så länge det går. Jag lägger in det under filen: "man är proffs när det går bra och resten av tiden är det otur".

Uppdaterat ekonomiskt resultat finns här (länk)






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam