Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

onsdag 4 mars 2015

Slopat överskottsmål eldar på börsen

Nu tyder allt på att statens överskottsmål slopas. Det i sin tur lär redan i vårbudgeten leda till en lånefinansierad expansiv finanspolitik. Min fråga blir förstås vad betyder det för våra investeringar?

Omvärlden har noterat den snabba svenska upplåningen efter finanskrisen (länk), som för övrigt är del av en global kreditexpansion de senaste åren (länk). I Sverige är det som bekant hushållens skulder som vuxit och trängt undan välbehövlig finansiering av företagens investeringar (länk). Det här har delvis lindrats av att staten först på senare år börjat få ett växande underskott. Faktum är att om man läser de prognoser ESV och Konjunkturinstitutet lämnat är det nog så att överskottsmålet redan har övergetts. 

Även om det nu talas om ett balansmål är det rimligt att anta att det blir en expansiv vårbudget. Infrastruktur lär stå högt i kurs. Konkret blir nog det här en puff för exempelvis byggbolag. En hel del lär också gå till anställningar i offentlig sektor och troligen att något lägga på socialförsäkringen. Det lär stärks konsumtionen. 

Samtidigt blir kanske kronan svagare (även om omvärlden effektivt hindrar den utvecklingen). Historiskt har alltid statsskuld och övriga lån rört sig omvänt mot varandra. Den här gången är det dock svårt att se att hushållen kommer minska sina lån på kort sikt. För börsen blir effekten att vi nog får en kreditdriven expansion framöver (pengarna hamnar där antingen som sparande, avkastning på investeringar eller vinster från konsumtion). Risken för kreditproblem exempelvis i hushållssektorn ökar förstås men just nu verkar det inte vara något problem. Det skulle det möjligen kunna bli om långräntorna på grund av Usa börjar klättra. Där är vi dock inte just nu. Den här nyheten ska nog därför tolkas som mer ved på börsbrasan. Eller?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam