Det ligger ju nära till hands att koppla exporterande bolag till valutakurserna men effekten är i år lika stark för bolag som har sina intäkter i kronor. Nedan har jag plockat ut de bolag i tävlingen som uppfyller det kriteriet. Notera hur tydligt de delar upp sig i två grupper.
JM har tjänat på lägre räntor och hängt med uppåt, även om det är intressant att den senaste, överraskande, räntesänkningen inte gav något lyft. Det kan vara en indikation på att värderingarna på tillgångsaktier nu är väl ansträngd. Skistar tjänar på att det blir dyrare att turista utomlands och har hängt med index någorlunda. Den aktie som inte passar in är RnB. Visserligen har svensk konsumtion gått ganska bra men det är nog spekulation om att bolaget ska köpas ut som drivit aktien. Faller den förväntan bort kan aktien börja värderas mot dyrare inköp. Lite otäckt skulle jag tycka.
De två konsulterna ÅF och Cybercom kan man tycka borde gynnas av ökad efterfrågan från exportbolagen. Så kan det vara men kortsiktigt har bolagen tyngts av svag efterfrågan, se t.ex. Teknikföretagens senaste rapport. Det är alltså befintlig försäljning som blivit mer värd för exportbolag snarare än att lägre pris för köparna ökat försäljningen. Lite oroande. Den som tror på konjunkturen borde å andra sidan snart ha ett köpläge i både bolagen, särskilt om Europa kommer igång. Men det sagt, en annan bild är att bolag som inte direkt gynnats av dollar och ränta har fått se kapital lämna aktien. Även det kan vara ett skäl att titta på aktierna framöver. Slutligen har ICA följt dollarn nedåt. Inte så konstigt med tanke på att bolaget andelen importerade varor i sortimentet. Det har inte ens hjälpt att konsumenterna får det bättre och att lägre ränta egentligen borde öka efterfrågan på en kassabok som ICA. Det är för övrigt, liksom JM, ett tecken på att den typen av bolag är för höga nu.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.