Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

lördag 21 mars 2015

När ska man köpa HM?

HM är ett av våra kärninnehav och vi har en post som känns lagom stor i portföljen. Trots det är det alltid en spännande fråga, som Afv ställer i senaste numret, när är det dags att köpa in sig i bolaget.

En av många tilltalande faktorer med HM är att det är ett så rent case. Bolaget är en del av timglaskonsumtionen, där premium och prisvärt slår ut mittemellan. Lite Hyundai fast med kläder istället. Faktiskt är HM förbluffande likt vårt andra bolag i samma case, BMW, men mer om det en annan gång.

Ledning och affärsmodell är beprövad. På den globala marknad där HM växer är det fortfarande långt ifrån mättnad på globala klädkedjor. Det går att invända att e-handel ändrat reglerna och att HM faktiskt i mångt och mycket är en kedja på den tyska (!) marknaden. Samtidigt växer HM på nätet och i andra delar av världen, så det är lika mycket en möjlighet som en begränsning.

Frågan kring bolaget har i många år varit om försäljngsökningen förklarar eller åtminstone rättfärdigar lägre marginaler. Spontant känns ju det där lite bakvänt. Säljer man mer blir ju andelen fasta kostnader lägre. Höga investeringar är en rimlig förklaring. Alternativet som det mest mumlas om är prispress. Det har varit ett tema i Gap men det har alltid viftats bort både för HM och Inditex (Zara m.fl).

Det finns dock tre skäl att tro att priserna i segmentet prisvärda kläder pressas. För det första tar ultrabilligt, ex Uniqlo, andelar även här. Precis som Ryanair, Dacia och Tata gör på andra marknader. För det andra verkar nätet både ha en överetablering och försvåra möjligheten till högre priser. För det tredje kan det vara så att särskilt expansionen i Usa är dålig för HM:s produktmix. Så frågan är om inte marginalerna ska ligga lägre än vi vant oss vid.

Ändå stiger p/e-talet. Ok, delvis reflekterar det lägre räntor och därmed lägre avkastningskrav. Ökad försäljning försvarar också kursen. Det jag dock kan tänka mig är att om dollarkursen svider för mycket (vilket känns rimligt) så kommer balansen mellan köpare och säljare skifta. Jag tror helt enkelt att till nuvarande priser finns det för en gångs skull lite nervösa ägare som kan vilja gå ur aktie  om det börjar svaja.

Så kanske är vi snart där. Det alla värdeinvesterare längtat efter. En viss rea på HM. Jag kan hålla med Afv om att det kan ligga en dipp under 300 kronor i korten. I så fall skulle jag öka lite. För i den andra vågskålen tror jag en starkare krona och ökad konsumtion vilar. Så det kan rätt snabbt studsa upp igen. Kanske slutar det med att HM håller sitt säsongsmönster och dippar på våren och stiger på hösten.

Nåja. Skönt med bolag man kan ägna någon rad då och då åt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam