Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

måndag 28 mars 2016

Inriktning för investeringar q2 2016

Sidledes och utan tydliga trender. På ett sätt ett tråkigt kvartal, på ett annat ett roligt - för det ger större utrymme för aktievalen.


Modellen för investeringar
I gårdagens inlägg tog jag ställning till vad jag tror om världsekonomin det kommande kvartalet – ”Makrobedömning q2 2016: förlamad världsekonomi”. Nästa steg i vår strategi, också det återkommande varje kvartal, med egna ord sammanfatta vad jag tror och agerar på. Det kommer här - kommentera gärna. Hur tänker ni inför andra kvartalet 2016?

Inriktning för fördelning jämfört med våra basnivåer

Riskexponeringen är det enskilda beslut som har störst påverkan både på resultatet och utfallet i förhållande till portföljens jämförelseindex, i vårt fall SIXRX (börsen inklusive utdelningar). Med riskexponering menar jag den volatilitet en portfölj med i grunden bra riskspridning har. En smal portfölj kan svänga våldsamt med enskilda innehav men det har med risken i enskilda aktier att göra än med hela marknaden. Specialister på Fingerprint vet vad jag menar.  

Vi handlar på tre marknader (Norden, Tyskland och USA), har en planerad branschspridning, använder investmentbolag och har bolag av olika storlekar i portföljen som har normalt tid har cirka 15 innehav. Dessutom har vi en begränsningsregel, som vi aldrig överträtt, att volatiliteten i portföljen aldrig får överskrida volatiliteten för SIXRX. Vår maximala riskexponering kan alltså beskrivas 100 procent av SIXRX. Vi ligger för det mesta nära den gränsen. Exempelvis hade portföljen, per idag, en volatilitet på höga 19 procent det gångna året. Index låg dock ännu högre på 21 procent.

Inför andra kvartalet tror jag världens börser harvar på sidledes. Det finns en risk på nedsidan, inte minst kopplad till USA. Det finns också en möjlig uppsida i form av att det fortfarande finns mycket kapital som kan välja att öka sin riskexponering genom att köpa aktier om tilliten till ekonomin stärks. Med ett huvudscenario där det inte händer så mycket går det att öka kontantandelen något, det kostar ju inget. Dessutom tror jag diskussioner kring Brexit kan ge en del möjligheter.  

Konkret har vi:
  • en neutral aktieexponering, vilket för oss innebär strax under SIXRX,
  • ingen särskild exponering mot räntor, vi har en del bankaktier i portföljen som gynnas om trycket från minusräntorna lättar,
  • kvar den långsiktiga placeringen i Norsk Hydro men ökar inte exponeringen mot råvaror utöver det samt
  • en överviktning av kontanter vilket för oss innebär att ligga över de 10 procent av portföljen vi har i snitt. 


Några ord om aktiefördelning

Ett viktigt men svårt vägval i makrobedömningen är att jag tror att trycket på Europa lättar under kvartalet. Det finns starka stimulanser på plats, som dock inte riktigt bitit när dollarn försvagats och inflationen legat lågt.

I Sverige har inte riktigt den starka konjunkturen och den onaturligt svaga kronan avspeglats på börsen. Jag tidigare utgått från att kronan kommer stärkas och börsen pressas. Till del inträffade detta under första kvartalet, dock inte mot euron. Nu tror jag dollarn stärks mot euron medan att Riksbanken håller kronan stabil mot euron. Det finns ett scenario där Stockholm hämtar igen en del den nedgång som varit större än för exempelvis S&P500 senaste året.

USA är fortfarande i ett knepigt läge. Ekonomin går bra och är i delar överhettad. Värderingarna ser inte allt för ansträngda ut. Problemet är att företagens marginaler är börjat pressas och försäljningen inte ökar. Det är inte uteslutet att en kombination av högre inflation och räntor, dyrare dollar och fallande vinster triggar en korrektion nedåt i USA. Skulle den bli tillräckligt stor lär den påverka hela världen men det vi talar om är nog mer en relativ försämring, för som det verkar håller ändå ekonomin emot en större nedgång.

Tillväxtmarknaderna är inne i en lugnare fas, när trycket från Kina lättat och råvarupriserna verkar ha stabiliserats. Däremot får de svårt att lyfta om, som jag tror, dollarn stärks.

Konkret:
  • Överviktar vi Stockholmsbörsen inför kvartalsrapporterna, vilket för oss innebär mer än 50 procent av portföljen.
  • Letar vi lägen i Europa. Ett nytt innehav är en rimlig ambition.
  • I USA ligger vi kvar i Apple har men är mindre benägna till nya investeringar.
  • Vi ligger kvar med det tillväxtcase vi valt, Millicom men planeringar inga nya köp.
 


Vad som är rätt branschmix är mindre tydligt än det varit på länge. När hela ekonomin mer eller mindre ligger och guppar är det svårare både att se vilka sektorer som viker och vilka som lyfter. I och med att det mer är ett mellanläge än något stabilt går det egentligen inte heller att enkelt peka på vad som, kortsiktigt, ser billigt respektive dyrt ut. 

Jag tycker exempelvis att fastigheter ser dyrt ut sett till att många av aktierna värderas till mer än 1,5 gånger det bokförda värdet (p/b) och det i en marknad där det bokförda värdet i sig självt består av rätt ansträngda värderingar av fastigheterna. Samtidigt finns det mycket lite som tyder på att branschen just den här våren skulle pressas av fallande svensk konjunktur eller högre räntor. Så det var en ovanligt svår bedömning den här gången. Något som talar för att investmentbolag parat med stock picking kan vara det bästa alternativet.

Några svaga trender går ändå att skönja. Den viktigaste är att det åter blir rätt börsklimat för bolagen i mittfåran. De som har ett ok kassaflöde och något slags tillväxt samt gärna med en viss cyklisk touch. Med andra ord, de alldeles vanliga svenska börsbolagen som ABB, Sandvik eller för att nämna en (numera lite dyr) personlig favorit AQ Group.

Något tuffare, även om det inte ska överdrivas, ser det åter ut för solida utdelare med dålig tillväxt och för tillväxtbolagen. Det är inte heller någon brådska att plocka upp råvaru- eller energibolag. 

Men som sagt,  det här kvartalet känns det som att man utan att oroa sig kan plocka ganska fritt såväl mellan stora och små bolag som mellan branscher.


Konkret tror jag att:

  • En börs utan trend gör investmentbolag och stock picking intressant.


Ränteinvesteringar 

Räntemarknaden har länge varit allt annat än det lugnare alternativ till aktier som det är i många modellportföljer. Tvärtom har det varit full fart på spekulationer i stigande eller fallande räntor respektive i om skuldoro i olika delar av världen eller sektorer varit befogad.

Nu ser det annorlunda ut. Inför det kommande kvartalet kan amerikanska räntor röra sig lite uppåt. I övrigt ser det överraskande stabilt och stillsamt ut. En positiv faktor är att trycket på bankerna avtagit efter att ECB satt in sina riktade åtgärder.

Konkret 

  • tror jag den amerikanska 10-åringen rör sig upp mot 2,3 procent under kvartalet med europeiska räntor ligger stil
  • ser jag ingen större anledning att spekulera i ränteläget men om något är trenden uppåt


Råvaror

Första kvartalet blev till slut något av vändning för råvarorna. Det var åtminstone ett rejält försök att etablera en botten för den långa nedgången. Inför andra kvartalet är det fortsatt stora överskott och lager på utbudssidan men de finns inte samma tillkommande volymer som varit fallet fram till nu. Det borgar för att balansen håller kring nuvarande priser så länge ingen nedgång kommer från efterfrågesidan. De stora mogna ekonomierna ser ut att ligga stilla på låga nivåer. Med Kina i en stabilare situation än  på länge, även om det beror på ytterligare ökade skulder, bör det inte komma en ny efterfrågedipp. En starkare dollar och en för snabb prisuppgång får pilen att peka nedåt under kvartalet men inte med mycket. 

En stabil amerikansk ekonomi, där räntorna ger ett alternativ till den negativa avkastningen på andra ställen innebär också att trycket uppåt på guldet lättar. Det räcker för att priset ska falla tillbaka.

Konkret 
  • Oljan står i 35-40 dollar vid kvartalets slut
  • Priset på de flest industrimetaller går svagt nedåt
  • Guldpriset faller tillbaka


Valutaförändringar
 
Dollarn föll tillbaka främst som en reaktion på att Fed lättade trycket på räntesänkningarna. Nu ökar förväntningarna på den amerikanska räntan åter samtidigt global inflation ändå pekar svagt uppåt och räntorna i Europa förblir låga. Det räcker för att både spekulanter i carry trades och andra som söker avkastning börjar flytta kapital till USA. Sverige har en tillräckligt stark ekonomi för att kronan ska kunna hålla jämna steg med och till och med stärkas mot dollarn. Det hindrar dock Riskbanken, som fortsätter styra mot en stabil euro.

Konkret

  • usd/sek står i 8,65 
  • eur/sek står i 9,10 
  • eur/usd står i 1,05 
  • dollarn stärks mot tillväxtvalutorna 


Riskanalys
En längre riskanalys finns i makrobedömningen. Den viktigaste faktorn inför det kommande kvartalet tror jag blir den amerikanska ekonomin. Där finns det risk för att signaler om en recession får fäste. I så fall kan det bli ett fall som sprider sig till andra börser. Däremot tror jag inte Kina, just det här kvartalet, utgör ett stort problem. Det är för mycket nya stimulanser som nyligen knuffats in i ekonomin. Däremot blir inflationen åter ett tema, den är dock tillräckligt efterlängtad för att inte ses som ett problem. Brexit kommer säkert ge stor oro men oavsett åt vilket håll det börjar luta så kommer den kortsiktigt ge mer turbulens än verkliga effekter. Ett utträde skulle däremot få stora långsiktiga konsekvenser.


Konkret

  • Signaler om svag amerikansk konjunktur eller rapportbesvikelser ska tas på allvar. Då är det läge att dra ned aktieexponeringen, snarare än att passa på att köpa på dippen.
  • Stigande inflation är netto mer positivt än negativt även om det leder till högre amerikanska räntor. Det är framför allt en stark köpsignal för europeiska aktier
  • Brexit kommer ge ordentlig volatilitet. På kort sikt går det att chansa på att det ger köplägen.




2 kommentarer:

  1. Så du riktar om hela portföljen varje kvartal? Känns lite väl kortsiktigt tycker jag nog ;-) Äger hellre stabila bolag under några decennier och utvärderar därefter. Blir mer spekulation över det hela annars tyvärr vilket riskerar att ställa till det på lång sikt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Många innehav har vi i åratal. Däremot anpassar jag kvartalsvis. Nu har ju modellen hunnit få några år på nacken och det har fungerat bra. Jag gillar dock buy and hold även om forskningen visar att vi alla är samma pilkastande apor oavsett strategi :)

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam