Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

fredag 25 mars 2016

Bästa aktien i tävlingen har mer än tredubblats på ett kvartal

Ett trendlöst kvartal har gynnat stock pickers. I tävlingen har den bästa aktien i år mer än tredubblats.

Volatiliteten är skillnaden

Fördelning resultat per aktie i tävlingen
Syftet med vår aktietävling är förutom att ha roligt att se hur olika investerarlynnen klarar sig - både på sikt och i det aktuella börsklimatet. Över tiden har särskilt kampen mellan eventinvesteraren (Rockräven) - och värdeinvesteraren (Solbulle) varit intressant att följa. I grafen ovan ligger, som vanligt, Solbulle med den i särklass lägsta spridningen i avkastning på aktierna i portföljen. Inte så konstigt med fem stabila utdelningsbolag. Det är en strategi som räckt för att vinna tävlingen två år i rad.

Avkastning per 24 mars

Rockräven, med en bakgrund bland annat inom företagsrekonstruktioner, väljer däremot alltid de svåraste valen på börsen. Det är bolag där händelser ska driva kursen. Det är lite provocerande i en småspararvärld där utdelningsaristokrater och värdeinvesteringar dominerar exempelvis bland oss som bloggar. För min del gillar jag att följa alla som är bra på det de sysslar med. Det är Rockräven som varje år prickar en eller flera mångdubblare i sin tävlingsportfölj. Sedan blir det en del bottenskrap också, aktier som mer eller mindre raderas under året. En utmaning i den strategin är att kunna hantera den våldsamma volatiliteten.

I år prickade Rockräven uppgången i guldpriserna och hittade ett bolag som kunde rusa på den trenden, nämligen den lilla guldhandlaren Robert Friman. Det var på många sätt en typisk eventinvestering. Välj ut en händelse - guldrusning - och kombinera med den starkast möjliga hävstången. Det samma gällde placeringen i SSAB. Något ljusare läge för råvaror och industrin gav ett lyft både för Rockräven och tävlingens ledare Örby Industrier.


Guld utmanas i vår

Faktum är att det här temat även funnits bland de stora spekulanterna på världsbörserna, där chansningar på hävstång i råvaruuppgången tillhört årets vinnarstrategier. Nu kan dock den perioden vara över - åtminstone om möjliga räntehöjningar från FED gör att dollarn stärks.  "Gold prices retreat as dollar strengthens - Metal had risen almost 20% this year as investors poured money into exchange traded funds" (FT). Risken är därför att Rockrävens portfölj står inför ett tufft andra kvartal.

Det skulle däremot kunna vara ett tillfälle för den dollarkänsliga industriportfölj som Örby Industrier har. Den stora vinnare av en svagare dollar, i tävlingen, skulle vara Gottodix som i så fall troligen skulle få se oljan stiga, trycket på tillväxtmarknader minska och svenska kassaflöden belönas.

En annan iakttagelse om årets tävling är hur spretig den varit. Det syns genom hur jämnt det blir när platspoängen ska fördelas. Det har inte varit någon markant fördel till vissa branscher eller till bolag av en viss storlek. För faktum är att det här året så här långt har varit det som många aktieintresserade längtat efter - stockpicking snarare än trender. Åtminstone i tävlingen.


Ställningen per den 24 marsInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam