Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

onsdag 30 september 2015

Läsvärda bloggrannar och nyhetsblippar

Dags för en liten paus från de vanliga rundorna. Nya idéer kräver lite andra cirklar. Tar en tur bland trevliga kollegor och svenska media. Vad är läsvärt där ute just nu?


Verkstad är det nya svarta

Verkstad är närmast glödhett just nu. Det går nästan inte att bläddra på nätet eller i tidningen utan att mötas av åsikter i ämnet. Affärsvärlden har efter sommaren rekommenderat och i vissa fall tagit in följande i sin modellportfölj Autoliv, SKF, Alimak, Gränges, Volvo, ABB, Trelleborg och nu senast Atlas Copco. Det får man ju säga är ett ganska klart budskap. Så här skriver Privata Affärer i ett inlägg
Om den stora kursrekylen är övergående är det ett kanonläge för köp av kvalitetsaktier. Privata Affärer har tre affärsförslag som alla har fallit med över 25 procent.
Vilka tre aktier i den ganska allmänna börsnedgången tror ni tidningen väljer? Rätt svar Hexagon, Trelleborg och Gränges. Dagens Industri gillar Haldex och Aktiespararna/Svd sticker ut hakan och lägger en slant på SSAB. En av bloggosfärens intressantaste aktieprojekt har Aktienovisen - han slog till och köpte Atlas Copco för sitt veckosparande senast. En annan, lite nyare, bloggare är DanielWikstrom, som gick in i Deere. Annars var hans  "Bokrecension: ”The Snowball – Warren Buffett and the business of life" läsvärd.

Skeptiker

Några skeptiska röster finns det trots allt. Aktieräven noterar att "2 av 3 aktier på Large Cap handlas under 200 dagars medelvärde". En signal så god som någon om att vara försiktig. Hit hör också  Riskminimerarens  inlägg "Om Sandvik" Några andra som delvis ställer sig vid sidlinjen är Börsveckan, som ändå lockades av Alimak. Annars var förstås veckans mest uppmärksammade börsbjörnar Carl Ichans egna tevekvart och att Alfred Berg sänkte aktievikten i sin modellportfölj. Investerarfysikern har bytt bloggplattform men är förstås lika läsvärd, här en länk om hans syn på börsoron.

Utdelningsinvesteraren har också en mer allsidig syn på nedgången i "Värderingarna har åtminstone kommit ned en bit". Gillar infallsvinkeln att fundera mer kring portföljen enskilda aktier just nu. Investeringsstrategi tänker även Börstankar på i sina betraktelser om investerare på Shareville, senast Häänk. Hela serien är läsvärd. Det är alltid intressant att få lite inblick i tankebanorna hos andra investerare. Vissa som Aktiefokus bekymrar sig inte om börsens vardagsbrus utan tittar till värderingarna på försäkringsbolagen. Utgångspunkten är än en gång Vardia och man kan inte annat än imponeras av Kennys envishet till gagn för många sparare. "Vad ska man köpa i en allmän nedgång" funderade Spartacus Invest på redan för en månad sedan.

Begrava pengarna då?

Bloggfavoriten z2036 funderar på att gräva ned pengarna i begravningsentreprenören Stonemore. Varför inte? När ni ändå är där kolla inläggen om pensioner och bästa sparform för aktier.  6mille slog till i Nordea och Lundin Petroleum "Nytt köp och lite sladdersnack". En alltid läsvärd skribent om ett intressant bolag var att läsa Protector Forsikring på Ruters Investeringar.

Åsikter om det mesta

Daniel Investerar tog en annan väg och har istället ökat i Procter & Gamble. Ett läsvärt inlägg på den bloggen var annars "En giftig folkvagnssvan". Det ämnet, bilen, tar även Onkel Tom upp i "Skippa bilen och öka friheten med nästan 100%"

Några favoriter har läsvärda politiska analyser på sina bloggar. Jag anstränger mig för att det här ska vara en ren investeringsblogg men det hindrar ju inte att jag kan läsa andra. Så utan några egna reflektioner noterar jag att det är välskrivna inlägg. "Hur tänker det egentligen" Våra Placeringar om skatter, samma ämne funderar Chansar Mest på i "Born free, taxed to death" medan Aktieingenjören skriver om att "Det verkar som att jag hade rätt om Rysslands reträtt i Ukraina". Ekonomistas funderar i sin tur på, i ett mindre politiskt inlägg, om "Är bostadscurling en folksport?" 

Jag själv då?

Själv har jag fortsatt min exposé i klädindustrin med det här inlägget "HM:s ljusa framtid och dolda problem" (Nordnetbloggen). Där hade jag gärna lagt mer pengar men senaste köpet var en ökning i BMW för knappt 75 euro. Sedan var kassan slut. Tur att Affärsmodellen fyller på så jag har något att investera, som du kan läsa om på vår privata blogg "Vårt slimmade liv".

Ja, just det och så har jag i veckan haft ett inlägg om verkstad och ett om SSAB... man vill ju hänga med :)

6 kommentarer:

  1. Intressant läsning och tack för tips om andra bloggar att följa med lite omvärldsspaning

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Såg att du gått in i VW. Det är onekligen spännande. Håller tummarna :)

      http://www.tradevenue.se/sparaforlivet/k%C3%B6pt-vw

      Radera
  2. Fantastiskt kul med såna här inlägg! Alltid är det någon bloggares sida man missat :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Alltid kul atr länka till din portfölj. :)

      Radera
  3. Hej Gottodix,

    Du är en stor privaatekonomisk inspirationskälla inte minst på Shareville.

    Om du har lust får du gärna kika på min blogg och länka till den om du tror att någon skulle kunna ha nytta utav den. Läs mer här: http://riktliv.se/blogg/

    Allt gott,
    Tobias

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tittade in på din blogg. Den ska bli spännande att följa. Uppdaterar med jämna mellanrum länklistan, ska ha dig i åtanke nästa gång.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam