Dåliga Kinasiffror inprisade
Marknaden har börjat prisa in nedgången i Kina. Det märkets idag när nya svaga handelssiffror publicerades. "China’s trade surplus surges 40% as imports plummet" (FT). Importen har backat 14 procent och exporten 8 procent jämfört med förra året. Effekten är förstås lägre bnp-tillväxt, minskad världshandel och inte minst ett växande kinesiskt handelsöverskott.
Det här tog marknaden med en axelryckning idag - "Wall Street and European stocks bounce" (FT). Jämför det med den starka reaktionen förra veckan när slutliga data för redan känt svaga inköpschefsindex publicerades. Inte så lätt att hänga med i svängarna.
Fed inte Peking i fokus
Den rimliga tolkningen är nog att börsen reagerar mer på data som kan påverka Fed än på inhemska kinesiska problem. Ett växande handelsöverskott gör sannolikt ytterligare devalveringar mindre attraktivt. Därmed minskar trycket på dollarn. Det är viktigare för amerikansk industri än den lilla del av deras export som går till Kina.
Men för vissa kan det smälla i q3
Problemet för en europeisk investerare är att många av våra bolag är betydligt närmare kopplade till Kina. Risken är att det kan komma att synas ordentligt i kvartalsrapporterna.
För att bena ut importsiffran är en första utgångspunkt att sommarens data visat att det är industriproduktion och investeringar som tappat fart i Kina. Konsumtionen har klarat sig bra.
Om importen mknskat främst i de delar av ekonomin som går trögt, så är minskad import på betydligt högre siffror fullt möjlig. För enskilda bolag som Volvo, Atlas Copco och liknande finns därför risken att försäljningen backat ordentligt. Riktigt illa kan det vara för bolag med koppling till olika tillväxtmarknader. Det ser exempelvis verkligen nattsvart ut för Brasilien.
Bara en blipp men en stark sådan
Dagens siffra var bara en blipp i det ständiga flödet men min tolkning är att den ganska tydligt manar till försiktighet inför q3 med industri, råvaror och allt annat med direkt koppling till Kinas uppenbarligen ganska stora problem.
Synd, för det lockar ju när det är så billigt.
Tack för ännu ett bra inlägg.
SvaraRaderaJag avvaktar med industriföretag tills Q3 rapporterna kommer in. Var sugen på Atlas, men är nog klokt att vänta, hinner knoppa ihop min analys innan dess.
Allt gott
/DanielWikstrom
Kul - den ser jag fram emot att läsa!
RaderaBilligt kan alltid bli billigare... Så det kanske är positivt för dig i längden?
SvaraRaderaKanske, skulle det bli en dipp till efter tredje kvartalet, så känns det verkligen som ett köpläge i verkstad. Under förutsättning att det verkligen är Kina som ligger bakom dippen och USA samt Europa går bra. Det är dock lite allmänt disigt fortfarande på industrisidan. Svårt att bedöma men jag tror ju ändå på uppåt efter kvartalen även om riskerna skrämmer.
RaderaÅ andra sidan kan jag också önska alla som lagt sig tungt i verkstad att jag får fel. Vi har ju annat också i vår portfölj, så vi måste inte leva på andras nedgångar. Håller tummarna för fortsatt bra börsklimat ett tag till.
Hur mycket av importminskningen är att oljan och andra råvaror är billigare än förr och hur mycket är en minskad volym? Jag tänker speciellt eftersom alla redan varit redo för en nedgång i råvaruföretagen, medan en nedgång i andra saker, som lyxbilar, lyxtelefoner och svarvar är lite mer oväntat.
SvaraRaderaHelt rätt! En del är att Kina kan köpa samma mängd råvaror billigare (yuanen har ju i stort hållit ställningarna mot dollarn). Den delen påverkar förstås inte övrig industriimport - dvs det är en faktor som går i andra riktningen mot det jag skrev ovan. Bra tillägg.
RaderaDet som uppenbarligen inte riktigt var väntat har varit fallet i investeringar och mer långsamt växande industriproduktion. Världshandeln minskar ju också, så något har hänt. Frågan är omfattningen.